Jump to content
Przypominam Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Preferuję chleb z dużymi dziurami. Aby je uzyskać potrzeba wysokiej hydratacji ciasta i silnej mąki umożliwiającej jego długie i mocne wyrastanie.

Dotychczas wzmacniałem mąkę sklepową włoską mąką typu manitoba. Zastanawiam się nad poprawą właściwości wypiekowych mąki poprzez dodatek glutenu pszennego/witalnego dostępnego na platformach zakupowych.

Czy ktoś stosował/stosuje taki dodatek?

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19621-wzmacnianie-m%C4%85ki-glutenem/
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tylko tak jak widać bo ja nie preferuję z drugiej strony masła

Ciasto właściwe mąka pszenna typ 650,lub 750

Zakwas żytni typ 720

Przepis jest na moim profilu publicznym

Chleb,lub bochen Chrobakowy nie pamiętam pierwszego członu

post-53336-0-59599300-1676289927_thumb.jpg

  • 1 year later...

Chciałbym odświeżyć temat. Obecnie jeżeli potrzebuję silnej mąki zamiast stosowania mąki manitoba stosuję dodatek glutenu pszennego/witalnego do zwykłej mąki pszennej. Zwykle  dodaję 3-5%. Zresztą okazuje się, że mąki typu manitoba są wzmacniane glutenem. Dodatek glutenu umożliwia zwiększenie hydratacji, ogranicza rozpływanie ciasta i umożliwia długie wyrastanie. 

 

20240321_110857.jpg

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.