slawekr Posted February 5, 2023 Report Share #1 Posted February 5, 2023 Witam wszystkichOstatnio zapoznałem się ze świetną książką "Chleb" Jeffreya Hamelmana i podjąłem próby upieczenia kilku chlebów ze skutkiem powiedziałbym dostatecznym, niestety największe problemy sprawiają mi chleby razowe (są bardzo płaskie), natomiast dzisiaj chciałbym przedstawić swoją pierwszą upieczoną chałkę.zaplecianapo garowaniuupieczonei w przekroju Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/ Share on other sites More sharing options...
cezar Posted February 5, 2023 Report Share #2 Posted February 5, 2023 Pięknie wygląda Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813253 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 5, 2023 Report Share #3 Posted February 5, 2023 Jak dla mnie supr Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813259 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted February 5, 2023 Report Share #4 Posted February 5, 2023 Dawaj przepis na chałkę wygląda bajecznie! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813261 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 5, 2023 Report Share #5 Posted February 5, 2023 swoją pierwszą upieczoną chałkę Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813264 Share on other sites More sharing options...
Romeciarz Posted February 5, 2023 Report Share #6 Posted February 5, 2023 Poproszę o przepis, smakowicie wygląda Quote wszystkiego smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813268 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted February 5, 2023 Report Share #7 Posted February 5, 2023 pierwszą upieczoną chałkę.zaplecionaupieczonei w przekroju Sławekr, bardzo ładny wypiek . Wiem, że to nie zawszy wychodzi - kilka razy piekłam chałkę jednak podczas wyrastania ciasta sploty zniknęły Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813273 Share on other sites More sharing options...
slawekr Posted February 5, 2023 Author Report Share #8 Posted February 5, 2023 Jak wcześniej wspomniałem przepis z w/w książki * 462g mąki pszennej chlebowej* 228g mąki wysokoglutenowej* 55g cukru* 2 żółtka* 2 jajka* 52g oleju roślinnego* 221g wody* 13g soli* 21g świeżych drożdżyDrożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do mąki dodać resztę składników i drożdże, wyrobić ciasto. Dużą miskę natłuścić i umieścić w niej kulę ciasta i przykryć. Po godzinie odgazować. Miskę szczelnie przykryć np folią spożywczą i po wyrośnięciu przystąpić do formowania.Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 kawałków około 110g i pozostawić 15 minut pod ściereczką aby ciasto odpoczęło.Uformować równej długości wałki - ok 35cm i zapleść chałkę. Ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką Po 1,5-2 godzinach chałka wyrośnie i można przystąpić do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 190stC i piec 30 minut bez pary. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813275 Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted February 5, 2023 Report Share #9 Posted February 5, 2023 Ślinka leci.Napisz proszę,jakiej mąki wysokobiałkowej użyłeś? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813279 Share on other sites More sharing options...
slawekr Posted February 5, 2023 Author Report Share #10 Posted February 5, 2023 Napisz proszę,jakiej mąki wysokobiałkowej użyłeś? W moim przypadku była to mąka 00 Basia, gdzieś wyczytałem że to jest mąka wysokoglutenowa bo o takiej jest mowa. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813280 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted February 5, 2023 Report Share #11 Posted February 5, 2023 Ślicznie wygląda :-) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813281 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 5, 2023 Report Share #12 Posted February 5, 2023 ciasto podzielić na 5 kawałków Przeplatałeś 5 kawałków? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813283 Share on other sites More sharing options...
slawekr Posted February 5, 2023 Author Report Share #13 Posted February 5, 2023 Przeplatałeś 5 kawałków? Dokładnie tak, 5 kawałków z których uformowałem podłużne wałki tak jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=WZosBp3s0QU Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813286 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted February 5, 2023 Report Share #14 Posted February 5, 2023 (edited) Albo tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17619-jak-zaple%C5%9B%C4%87-cha%C5%82k%C4%99-z-sze%C5%9Bciu-cz%C4%99%C5%9Bci/ Edited February 5, 2023 by ReniaS Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813287 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 5, 2023 Report Share #15 Posted February 5, 2023 zapoznałem się ze świetną książką Bardzo ładna chałka. Hemelman to niewątpliwie mistrz ale chałka Zbója jest zdecydowanie lepsza, bo ma kruszonkę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułki-i-inne-pieczywo/?p=394252 Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813291 Share on other sites More sharing options...
slawekr Posted February 5, 2023 Author Report Share #16 Posted February 5, 2023 (edited) Zapewne z kruszonką lepsza ale to moja pierwsza chałka dlatego trzymałem się ściśle przepisu a tam jak Wiesz niema kruszonki. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas. A degustatorzy nie narzekają. Edited February 5, 2023 by slawekr Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813292 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 5, 2023 Report Share #17 Posted February 5, 2023 pierwsza chałka dlatego trzymałem się ściśle przepisu Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813293 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 5, 2023 Report Share #18 Posted February 5, 2023 trzymałem się ściśle przepisu I słusznie. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813296 Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted February 5, 2023 Report Share #19 Posted February 5, 2023 (edited) W moim przypadku była to mąka 00 Basia, gdzieś wyczytałem że to jest mąka wysokoglutenowa bo o takiej jest mowa... Czyli mowa o mące wysokobiałkowej.Mąki OO produkowane są z pszenicy miękkiej, najwięcej glutenu/białka mają mąki z pszenicy twardej np. Durum.Wysoka ilość glutenu/białka w tym przepisie odpowiada za strukturę wypieku, w sensie plecionka była by plecionką. Nie wiem jak to lepiej wyrazić.W przypadku tej chałki bardzo ważny jest długi czas wyrabiania i temperatura ciasta[Dodano: 05 lut 2023 - 21:36]Sławku, w poście 16 napisałeś że trzymałeś się ściśle przepisu. Z którego roku masz wydanie bo w moim Hamelmanie są trochę inne wartości Edited February 5, 2023 by Alinka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813298 Share on other sites More sharing options...
slawekr Posted February 5, 2023 Author Report Share #20 Posted February 5, 2023 w poście 16 napisałeś że trzymałeś się ściśle przepisu. Z którego roku masz wydanie bo w Hamelmanie są trochę inne wartości Rzeczywiście wartości inne ale przepis w książce na trzy chałki ja piekłem dwie dlatego przeliczyłem przepis wg wzoru ze strony 444 tej książki, a wydanie z 2018 roku to które Pokazałaś na zdjęciu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813302 Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted February 5, 2023 Report Share #21 Posted February 5, 2023 Dzięki.Pochylę się nad przepisem o ile uda mi się kupić odp mąkę i zobaczymy co wyjdzie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813305 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted February 6, 2023 Report Share #22 Posted February 6, 2023 Cieszę się, że chałka się udała, ale W moim przypadku była to mąka 00 Basia, gdzieś wyczytałem że to jest mąka wysokoglutenowa bo o takiej jest mowa w Polsce nie ma w masowej sprzedaży mąk wysokogłutenowych, w rozumieniu Amerykanów (14-16% białka), a te 11% w Basi, to nawet na tle naszego rynku wygląda blado. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813379 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted February 6, 2023 Report Share #23 Posted February 6, 2023 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813431 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted February 6, 2023 Report Share #24 Posted February 6, 2023 Piękna chałka! Czy mąka typu manitoba z miękkiego ziarna (ok. 14% białka) będzie ok na ten przepis? Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813439 Share on other sites More sharing options...
Resal Posted February 6, 2023 Report Share #25 Posted February 6, 2023 Chałki nie robiłem ale używam włoskiej manitoby o sile W 400 do wzmacniania mąk sklepowych. Siła manitoby wynika nie tylko z podwyższonej zawartości białka ale również z wysokiej jakości białek/glutenuUważam, że sama manitoba będzie za mocna ale jako dodatek/"polepszacz" się sprawdzi. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813448 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.