Jump to content

Recommended Posts

w Polsce nie ma w masowej sprzedaży mąk wysokogłutenowych, w rozumieniu Amerykanów (14-16% białka), a te 11% w Basi, to nawet na tle naszego rynku wygląda blado.

Nie znam się ale

dzisiaj będąc przejazdem robiłem zakupy w Kauflandzie w Konstantynowie łódzkim i takie oto coś znalazłem

post-43087-0-40786200-1675702372_thumb.jpg

post-43087-0-77314300-1675702413_thumb.jpg

A Konstantynów to nie jest zbyt duża metropolia więc chyba już są w masowej sprzedaży a na pewno można kupić tylko trzeba poszukać

Wydawalo mi sie zawsze,ze macie tak wile rodzajow mak w sprzedazy detalicznej,ze to bezproblemowo.

Manitoba jest maka o wysokiej zawartosci glutenu. Tylko pamietajcie mozna dodac nawet do mak gluten, ale jak sie  nie wyrabia ciasta odpowiednio i za szybko produkuje, tonic nie uzyska sie z owego dodania. Gluten powinien byc przelamany aby produkt odpowiednio wyrastal i mial "regularne dziurki".

Czas wilgotnosc i temperatura.  Pilnujcie tego.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Kiedyś czytałem artykuł technologa, który twierdził, że większość dostępnych w PL mąk (nie tylko w detalu) zawiera białko/gluten niskiej jakości, które nazwał "paszowymi" a nie "piekarniczymi".

Z tego powodu wysoka zawartość białka niekoniecznie przekłada się na siłę mąki i jej wartość wypiekową.

Czy mógłbym prosić o bardziej szczegółowe wskazówki jak wzmacniać mąkę glutenem? Co to jest przełamanie? Czy chodzi o składanie ciasta?

Semolina jest mąką umiarkowanie silną W200. Manitoba włoskiej formy 5 Stagioni, której używam ma W400. Lepiej niż semolina sprawdzi się dobra mąka do pizzy.

System oznaczania mąki przez Włochów powinien być przyjęty przez inne kraje.

Czasami dodaję semoliny do wypieków aby im nadać żółtego/złotego koloru.