Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-93520600-1676718791_thumb.jpgpost-72431-0-55439700-1676718808_thumb.jpgpost-72431-0-47728000-1676718827_thumb.jpgpost-72431-0-31737900-1676718844_thumb.jpg

 

 
 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
Mieliłem na maszynce nr.8 
 
-szynka 1kg/ krojone w kostkę 1-2 cm
 
-boczek bez skóry 1 kg/10 mm
 
-indyk 1kg  (tzw. mięso gulaszowe) 8 mm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
 
-peklo sól 18g/kg
 
-pieprz biały 1g/kg
 
-pieprz czarny 2g/kg
 
-chili jalapeno grys czerwone ostre 1-2g/kg osobiście dałem 1g/kg
 
-papryka płatek mix 10g/kg
 
-gorczyca ziarno biała 4g/kg
 
-czosnek 4g/kg
 
-woda 10% ilości mięsa
 
-jelita wołowe wiankowe
 
WYKONANIE   
 
Mięso boczek i indyka kroimy w kawałki około 3-4 cm, szynkę natomiast w kostkę już docelowo 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2-3 dni. Po tym czasie mięso boczek i indyk mielimy zalecanymi siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita ściśle. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp. 55-65 stopni do uzyskania koloru jaki nas zadowala. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 72-74 stopnie gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10  min. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest godna zrobienia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19657-kie%C5%82basa-wiankowa-wieprzowo-drobiowa/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.