jacekw21 Posted February 21, 2023 Report Share #1 Posted February 21, 2023 (edited) SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm -boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz czarny 3g/kg -pieprz ziołowy 2g/kg -czosnek 4-5g/kg -gorczyca 4g/kg -woda 10% ilości miesa -jelita wp. 28/30 mm WYKONANIE Z boczku zdejmujemy skórę tniemy w kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp. 55-60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 70 stopni gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10 min. Do parzenia kto chce można dodać liść laurowy i ziele angielskie. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest smaczna. Edited February 21, 2023 by jacekw21 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted February 21, 2023 Report Share #2 Posted February 21, 2023 Powinna nazywać się Mistrzowska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 21, 2023 Author Report Share #3 Posted February 21, 2023 Powinna nazywać się Mistrzowska Nazwy nie było miałem coś wymyśleć później, ale wyszło tak, że dałem kawałem kiełbaski dla synka mówię masz spróbuj co tatuś dziś uwędził i pytam się jego no i jak, a on na to SMACZNA no i myślę a niech będzie i smaczna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 21, 2023 Report Share #4 Posted February 21, 2023 SMACZNIE wygląda Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 21, 2023 Report Share #5 Posted February 21, 2023 Piękna, naprawdę "Mistrzowska" jak mówi Cezar !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi Posted February 21, 2023 Report Share #6 Posted February 21, 2023 (edited) Wygląda super,zapisuję przepis jako do zrobienia (w pierwszej kolejności)A jak konsystencja ,nie rozpada się za bardzo? Edited February 21, 2023 by Azizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 21, 2023 Author Report Share #7 Posted February 21, 2023 SMACZNIE wygląda Dzięki [Dodano: 21 lut 2023 - 18:11] Piękna, naprawdę "Mistrzowska" jak mówi Cezar !!! Dziękuję [Dodano: 21 lut 2023 - 18:14] A jak konsystencja ,nie rozpada się za bardzo? Wcale się nie rozpada można kroić cienkie plasterki ale powiem, że najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba i do tego kawałek pęta w łapce nie uznaje plasterków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted February 21, 2023 Report Share #8 Posted February 21, 2023 Gratuluje wyrobu dodałem do ulubionych Quote „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted February 23, 2023 Report Share #9 Posted February 23, 2023 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 24, 2023 Author Report Share #10 Posted February 24, 2023 dodałem do ulubionych Zerknij tu może coś się spodoba https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16432-kie%C5%82basy/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted February 24, 2023 Report Share #11 Posted February 24, 2023 Szynka bez kwalifikacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted February 24, 2023 Report Share #12 Posted February 24, 2023 Szynka bez kwalifikacji? Ja zakładam że szynka to jedynka . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted February 24, 2023 Report Share #13 Posted February 24, 2023 Z przekroju tak wygląda. Ktoś nowy pokroi jak leci i może nie być szczęśliwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 24, 2023 Author Report Share #14 Posted February 24, 2023 Szynka bez kwalifikacji? klasa 1[Dodano: 24 lut 2023 - 23:01] Ja zakładam że szynka to jedynka Zgadza się tak jak piszesz klasa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted June 22 Report Share #15 Posted June 22 (edited) Naprawdę smaczna. Robię już trzeci raz z małymi modyfikacjami co do mięsa. Zestaw przyprawowy jakby dla mnie stworzony. Dzięki. Edited June 22 by tomisss Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 22 Report Share #16 Posted June 22 (edited) Godzinę temu, tomisss napisał(a): Robię już trzeci raz z małymi modyfikacjami co do mięsa. Ja bym tych modyfikacji nie robił bo skład jest optymalny. Może boczek zastąpił bym podgardlem bez gruczołów, ale nie każdy lubi podgardle. Najlepsze kiełbasy wychodzą z mięsa szynki chyba ,że robimy kabanosy to najlepsza będzie biodrówka.Jeśli dla kogoś jest za krucha to można dodać nieco III wp. Edited June 22 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomisss Posted June 22 Report Share #17 Posted June 22 47 minut temu, arkadiusz napisał(a): 2 godziny temu, tomisss napisał(a): Robię już trzeci raz z małymi modyfikacjami co do mięsa. Ja bym tych modyfikacji nie robił Modyfikacje wynikają z konieczności opróżniania zamrażarki. Jak się nazbiera 5 kg okrawków z formowania szynek, to coś nimi trzeba zrobić. Dopasowuję wtedy resztę składu, tak aby ilość tłuszczu się zgadzała, doprawiam według przepisu i robię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 22 Report Share #18 Posted June 22 2 godziny temu, tomisss napisał(a): Jak się nazbiera 5 kg okrawków z formowania szynek, to coś nimi trzeba zrobić. Okrawki z szynki to dalej szynka więc modyfikacji raczej nie ma i dobrze.🙂 Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted June 22 Report Share #19 Posted June 22 Obrzynki z formowania szynki to raczej nie jest jedynka. Tym niemniej nadal mięso z szynki. Dla pewności bym to zmielił, nawet na szarpaku w domowej maszynce. Mniejsza szansa na trafienie żylastego kawałka w kiełbasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 22 Report Share #20 Posted June 22 7 minut temu, quadro555 napisał(a): Obrzynki z formowania szynki to raczej nie jest jedynka. A ja nic nie pisałem ,że to I wp. Proszę uważnie czytać tym bardziej ,że w przepisie nic nie ma o klasie mięsa z szynki. 10 minut temu, quadro555 napisał(a): Mniejsza szansa na trafienie żylastego kawałka w kiełbasie. Z obróbki szynki można uzyskać mięso bez żylastego kawałka jedynie z tłuszczem o ile jest ze skórą. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted June 23 Report Share #21 Posted June 23 @arkadiusz Czytaj całość. Autor przepisu jednak pisze o jedynce z szynki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CPN Posted June 23 Report Share #22 Posted June 23 Converse Quote Ed Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 23 Report Share #23 Posted June 23 (edited) W dniu 21.02.2023 o 12:30, jacekw21 napisał(a): SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm -boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm Rzeczywiście dalej jest dopracowane , ale odniosłem się do przepisu. Zwracam honor.🙂 Edited June 23 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted June 23 Author Report Share #24 Posted June 23 23 godziny temu, tomisss napisał(a): Naprawdę smaczna Cieszę się że smakuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted June 23 Author Report Share #25 Posted June 23 21 godzin temu, arkadiusz napisał(a): zastąpił bym podgardlem Podgardle jest super lubię bardzo ale masz racje nie każdy tęskni za nim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.