Jump to content

Kiełbasa wieprzowa ,,SMACZNA''


jacekw21

Recommended Posts

 post-72431-0-91799600-1676978904_thumb.jpgpost-72431-0-75420500-1676978912_thumb.jpgpost-72431-0-22056200-1676978920_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

-szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm

 

-boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm

 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

 

-peklo sól 18g/kg

 

-pieprz czarny 3g/kg

 

-pieprz ziołowy 2g/kg

 

-czosnek 4-5g/kg

 

-gorczyca 4g/kg

 

-woda 10% ilości miesa

 

-jelita wp. 28/30 mm

 

WYKONANIE

 

 Z boczku zdejmujemy skórę tniemy w kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości.  Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp. 55-60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Na sam koniec po wędzeniu parzymy w wodzie o temp. 80 st. do uzyskania temp. w środku kiełbasy 70 stopni gdy uzyskamy właściwą temp. natychmiast wyjmujemy i topimy ja w zimnej wodzie około 10  min. Do parzenia kto chce można dodać liść laurowy i ziele angielskie. Odwieszamy, aż kiełbasa wyschnie i chowamy do lodówki. Polecam tą kiełbaskę jest smaczna.

Edited by jacekw21
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Powinna nazywać się Mistrzowska

Nazwy nie było miałem coś wymyśleć później, ale wyszło tak, że dałem kawałem kiełbaski dla synka mówię masz spróbuj co tatuś dziś uwędził i pytam się jego no i jak, a on na to SMACZNA no i myślę a niech będzie i smaczna  ;)   

Link to comment
Share on other sites

 

 

SMACZNIE wygląda
 

Dzięki 


[Dodano: 21 lut 2023 - 18:11]

 

 

Piękna, naprawdę "Mistrzowska" jak mówi Cezar !!!
 

Dziękuję  :thumbsup:


[Dodano: 21 lut 2023 - 18:14]

 

 

A jak konsystencja ,nie rozpada się za bardzo?
 

Wcale się nie rozpada można kroić cienkie plasterki ale powiem, że najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba i do tego kawałek pęta w łapce nie uznaje plasterków  :D  ;)  

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Godzinę temu, tomisss napisał(a):

Robię już trzeci raz z małymi modyfikacjami co do mięsa.

Ja bym tych modyfikacji nie robił bo skład jest optymalny. Może boczek zastąpił bym podgardlem bez gruczołów, ale nie każdy lubi podgardle. Najlepsze kiełbasy wychodzą z mięsa szynki chyba ,że robimy kabanosy to najlepsza będzie biodrówka.Jeśli dla kogoś jest za krucha to można dodać nieco III wp.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

47 minut temu, arkadiusz napisał(a):
2 godziny temu, tomisss napisał(a):

Robię już trzeci raz z małymi modyfikacjami co do mięsa.

Ja bym tych modyfikacji nie robił

Modyfikacje wynikają z konieczności opróżniania zamrażarki. Jak się nazbiera 5 kg okrawków z formowania szynek, to coś  nimi trzeba zrobić. Dopasowuję wtedy resztę składu, tak aby ilość tłuszczu się zgadzała, doprawiam według przepisu i robię.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, tomisss napisał(a):

Jak się nazbiera 5 kg okrawków z formowania szynek, to coś  nimi trzeba zrobić.

Okrawki z szynki to dalej szynka więc modyfikacji raczej nie ma i dobrze.🙂

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

Obrzynki z formowania szynki to raczej nie jest jedynka. Tym niemniej nadal mięso z szynki. Dla pewności bym to zmielił, nawet na szarpaku w domowej maszynce. Mniejsza szansa na trafienie żylastego kawałka w kiełbasie.

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, quadro555 napisał(a):

Obrzynki z formowania szynki to raczej nie jest jedynka.

A ja nic nie pisałem ,że to I wp. Proszę uważnie czytać tym bardziej ,że w przepisie nic nie ma o klasie mięsa z szynki.

 

10 minut temu, quadro555 napisał(a):

Mniejsza szansa na trafienie żylastego kawałka w kiełbasie.

Z obróbki szynki można uzyskać mięso bez żylastego kawałka jedynie z tłuszczem o ile jest ze skórą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 21.02.2023 o 12:30, jacekw21 napisał(a):
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

 

-szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm

 

 

 

 

 

-boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm

 

 

 

 

Rzeczywiście dalej jest dopracowane , ale odniosłem się do przepisu. Zwracam honor.🙂

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.