mikami Posted March 6, 2023 Report Share #26 Posted March 6, 2023 (edited) Właśnie. Jaką ilość wody nalezy dodac do mąki żytniej typ 2000 i 720 aby móc wyrobić ( uformować ) ciasto do upieczenia na trzonie? Chleb lubelski 100% żytni wg Adama Piekarza z mąki żytniej typ 580 (obecne oznaczenie typ 500, ale w necie bywają oba).Wg. przepisu 50% wody https://adampiekarz.blogspot.com/2014/06/chleb-lubelski.html Amerykańska interpretacja tego przepisu z mąki o nieznanych parametrach 65% wodyhttp://theryebaker.com/lublin-ryechleb-lubelski-poland/http://theryebaker.com/wp-content/uploads/2016/05/Lub_slice.gif W necie były realizacje (teraz coś pan G nie podaje) z mąki 720. Ja też kiedyś próbowałem -moje bochenki miały ok. 56%. Były zbyt zbite (wyrastały nie w koszyku, a na desce). Obecnie jestem foremkowym lejowodem 100% wody - nikt, kto próbował, nie narzeka. W Chłapowie 10 kg znikło w parę godzin - wieczorem gospodarz Maciek ze smutkiem oglądał pustą torbę Edited March 6, 2023 by mikami Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819246 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 7, 2023 Report Share #27 Posted March 7, 2023 Znalazlam w koncu you tube na ktorym jest bardzo ladnie pokazane jak skladac as nie wyrabiac 100% zytni chleb. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819476 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 7, 2023 Report Share #28 Posted March 7, 2023 pokazane jak skladac as nie wyrabiac Fajny "fiński" chleb. Dla mnie ręczne zrobienie takiego chleba jest niewykonalne, te poprzylepiane do rąk ciasto... Natomiast składania tu praktycznie nie ma. W 4:30 podejmuje próbę ale takiego ciasta nie da się poskładać i po dwóch ruchach i pęknięciu ciasta z powrotem jest kulka. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819508 Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted March 7, 2023 Report Share #29 Posted March 7, 2023 Jak to łatwe i proste na filmie,a szczególnie jak robi to zawodowiec lub długoletni praktyk. Quote Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819510 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 7, 2023 Report Share #30 Posted March 7, 2023 Krzysio, a kielbasy od razu robiles?To wszystko jest do zrobienia. Wiadomo ze jak sie ciagle cos robi to wszystko latwiej wychodzi. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-819579 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 2, 2023 Report Share #31 Posted May 2, 2023 Ostatnio pracvowalam na "chlebowa" zmiane. Nawet zrobiloam kilka zdjec ,aby wam pokazac konsystncje ciasta. Niestety moj telefon ulegl zniszczeniu i po ptakach. 'Ale... znalzlam na necie bardzo ladnie pokazane to cho chce. Zobaczcie jak nie jest twarde i jak malo potrzebuje aby zrobic bochenek chleba. https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7222295279188315418?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1[Dodano: 02 maj 2023 - 07:00]https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7221531461147512091?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1 https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7220756046661291291?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1 Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-830920 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted May 2, 2023 Report Share #32 Posted May 2, 2023 Ciekawe, ciasto rzadkie a jakoś się trzyma kupy. Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-830947 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 2, 2023 Report Share #33 Posted May 2, 2023 Ciekawe, ciasto rzadkie a jakoś się trzyma kupy.Wlasnie na tym zabawa polega Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19692-chleb-%C5%BCytni-na-zakwasie/page/2/#findComment-831056 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.