Jump to content

Recommended Posts

Właśnie. Jaką ilość wody nalezy dodac do mąki żytniej typ 2000 i 720 aby móc wyrobić ( uformować ) ciasto do upieczenia na trzonie?

 

 

Chleb lubelski 100% żytni wg Adama Piekarza z mąki żytniej typ 580 (obecne oznaczenie typ 500, ale w necie bywają oba).

Wg. przepisu 50% wody https://adampiekarz.blogspot.com/2014/06/chleb-lubelski.html

 

2-29.06.2014+079.JPG

 

Amerykańska interpretacja tego przepisu z mąki o nieznanych parametrach 65% wody

http://theryebaker.com/lublin-ryechleb-lubelski-poland/

http://theryebaker.com/wp-content/uploads/2016/05/Lub_slice.gif

 

W necie były realizacje (teraz coś pan G nie podaje) z mąki 720. Ja też kiedyś próbowałem -moje bochenki miały ok. 56%. Były zbyt zbite (wyrastały nie w koszyku, a na desce).

 

post-48118-0-33780300-1678065612_thumb.jpg

 

Obecnie jestem foremkowym lejowodem 100% wody - nikt, kto próbował, nie narzeka. W Chłapowie 10 kg znikło w parę godzin - wieczorem gospodarz Maciek ze smutkiem oglądał pustą torbę :hmm:

Edited by mikami

Znalazlam w koncu you tube na ktorym jest bardzo ladnie pokazane jak skladac as nie wyrabiac 100% zytni chleb.

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

 

 

pokazane jak skladac as nie wyrabiac

Fajny "fiński" chleb.  :D Dla mnie ręczne zrobienie takiego chleba jest niewykonalne, te poprzylepiane do rąk ciasto... :facepalm:  Natomiast składania tu praktycznie nie ma. W 4:30 podejmuje próbę ale takiego ciasta nie da się poskładać i po dwóch ruchach i pęknięciu ciasta z powrotem jest kulka.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Krzysio, a kielbasy od razu robiles?

To wszystko jest do zrobienia. Wiadomo ze jak sie ciagle cos robi to wszystko latwiej wychodzi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

  • 1 month later...

Ostatnio pracvowalam na "chlebowa" zmiane. Nawet zrobiloam kilka zdjec ,aby wam pokazac konsystncje ciasta. Niestety moj telefon ulegl zniszczeniu i po ptakach. 

'Ale... znalzlam na necie bardzo ladnie pokazane to cho chce. Zobaczcie jak nie jest twarde i jak malo potrzebuje aby zrobic bochenek chleba.

 

https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7222295279188315418?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1


[Dodano: 02 maj 2023 - 07:00]

https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7221531461147512091?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1

 

https://www.tiktok.com/@simpelsurdej/video/7220756046661291291?_r=1&_t=8byLmPrIgHi&social_sharing=v1

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.