Jump to content

Recommended Posts

W tym roku zrobimy trochę różnego rodzaju konserw rybnych, ryby wędzone i marynowane. Termin zlotu się powolutku zbliża, zatem bardzo proszę o przygotowanie sprawdzonych receptur na wymienione wyroby.

Do tej pory korzystaliśmy z fileta śledziowego, makreli dużej do wędzenia, makreli średniej do puszkowania oraz szprotek. Może teraz uda się dodać jakieś nowe gatunki.

Bardzo proszę o propozycje oraz sprawdzone przepisy do wypróbowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19715-ch%C5%82apowo-2023-warsztaty-rybne/
Share on other sites

Rewelacyjnie smakowała w Zakopanem konserwa.... Karp w pomidorowym sosie.

Jeśli w grę wchodzi ryba słodkowodna to jest to moja propozycja.

Jeśli nie...to podaj proszę Mirku przepis na te pyszności.

Ja nie jestem fanką ryb w pomidorach ale ten karp...klękajcie narody. Wyśmienity

Nie dodałem, iż w Zakopanem przeprowadziliśmy próby smakowe konserw rybnych nadesłanych przez Kolegę @Todek. Z ogółu ocen wynika, iż wszystkie konserwy zostały pozytywnie przyjęte. Pochwały rosły, wraz z otwarciem kolejnej puszki. Z tego co wiem, wszystkie konserwy były robione przez @Todka według receptur branżowych zamieszczonych na forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

w Zakopanem przeprowadziliśmy próby smakowe konserw rybnych nadesłanych przez Kolegę @Todek.

 

Karp w pomidorowym sosie.

To był karp po grecku. Tylko nie wiem czy z ryby parowanej, czy ze smażonej. :)

Może pokusilibyśmy się o zrobienie paprykarza jest na niego wiele przepisów na naszej stronie można go później zapuszkować lub w słoiki zapakować jak kto woli. Teraz to co jest w sprzedaży w sklepach to...... ? więc noże popróbujemy jak smakuje prawdziwy paprykarz. 

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....

 

 

Może pokusilibyśmy się o zrobienie paprykarza jest na niego wiele przepisów na naszej stronie można go później zapuszkować lub w słoiki zapakować jak kto woli. Teraz to co jest w sprzedaży w sklepach to...... ? więc noże popróbujemy jak smakuje prawdziwy paprykarz.

Wojtek, zobaczymy jak będzie. Tam nie mamy warunków na przeprowadzenie skomplikowanych zabiegów technologicznych, a z takimi mamy do czynienia w przypadku produkcji paprykarzu. Jednak na pewno będziemy mieli to na uwadze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Przy okazji, może uda się namówić Władka, aby zrobił kilkanaście puszek (800 ml) z nalewką z suszonych owoców. Rarytas.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Zacząłem rozpracowywać przepis na konserwę zawierającą szprotki podwędzane w oleju. Chciałbym ich trochę wykonać w Chłapowie, w oparciu o świeżo wędzone szprotki z Laguny. Może w słoikach? Sterylizacja w temperaturze 115 st.C. trwa 50 minut.

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

A może w tym roku przeprowadzić warsztaty rybne pod namiotem? Mam na myśli obróbkę ryb i ich puszkowanie. Wszystkie czynności pomocnicze, jak przygotowanie sosów, ekstraktu przypraw i sterylizację, nadal prowadzić w kuchni. Zrobimy mniej bałaganu, a i Maciek spojrzy na nas przychylniejszym okiem. ;) Co Wy na to?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

A może w tym roku przeprowadzić warsztaty rybne pod namiotem? ...... Maciek spojrzy na nas przychylniejszym okiem. ;)

:thumbsup:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Kupiłem w kilku różnych sklepach, szprotki podwędzane w oleju. Były w puszkach i słoikach. Różnią się nieco smakiem, ale są smaczne. :D Mnie interesował sposób przygotowania ryb do konserwacji. Okazało się, że np. w słoikach sa pozbawione głów i ogonów, a w puszkach tylko głów. I tu, i tu nie są patroszone. To nam znacznie ułatwi pracę. Decyzja - robimy.

I jeszcze ciekawostka. Przewertowałem całą instrukcję technologiczną dotyczącą wykonania konserw z ryb podwędzanych w oleju, i okazało się, że jedynie olej rzepakowy, przygotowywany na zalewy do konserw, może być podgrzewany do temperatury powyżej 60 st.C. Wszystkie inne oleje roślinne oraz oliwy, nie mogą przekroczyć tej temperatury. To jest ważne, gdyż niektóre konserwy zalewane są olejem o temp. 90 st.C.

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Szprotki podwędzane w oleju  :clap: najładniej wyglądają w słoiku.

Może sardynka ?

Praca w namiocie super pomysł (puszkowanie + przedłużacz).

Myślę, że wzorem Napoleonowa mogła by być powołana ''zapisowa grupa pomagająca''. 

Pracy jest moc, a czasami brakuje rąk do pomocy, zwłaszcza jak jest pogoda  :facepalm:

Myślę, że do rozmrażania zafoliowanych tafli ryb niezłe mogą być kastry budowlane, ostatnio trochę było wycieku.

+ folie malarskie (można dociąć wg potrzeb), taśma samop. rękawiczki L/XL, więcej rybnych desek.

Masz rację Tadziu. Czas na powołanie Grupy Technologicznej d/s Obróbki ryb.

Kto z Państwa chciałby wziąć udział w naszych rybnych warsztatach? Proszę się zapisywać do GTd/sOR. Lista poniżej:

 

Lista chętnych do udziału w konserwowaniu ryb:

 

1. Maxell

2. Zofintal

3. karolszymczak

4. kempes

5.

6.

7.

8.

9.

10.

 

Szefem Głównym warsztatów jest Kolega @Władek123.

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Może sardynka ?

Nie wiem jakie ryby mają na stanie. Będę dzwonił dopiero jakieś dwa tygodnie przed zlotem i wtedy wybiorę to co będzie najlepsze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Podczas tegorocznego zlotu, w trakcie warsztatów konserwiarskich rybnych, planujemy wstępnie wykonanie następującego asortymentu:

 

- płaty śledziowe marynowane,

- szprotki marynowane,

- konserwy - makrela w sosie pomidorowym,

- konserwy - makrela w oleju,

- konserwy - śledź w sosie pomidorowym,

- śledź w oleju,

- szprot podwędzany w oleju,

- konserwy zaproponowane przez Kolegę @Władek123 - pewnie będą ryby w sosie musztardowym, majonezowym, itp.

- dodatkowo będziemy wędzili makrele i może uda się załatwić trochę węgorzy (będą na potrzeby zlotu).

- gdyby dostępne były sardynki, na pewno je zagospodarujemy.

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Wszystko będzie uzależnione od tego, jakie ryby zaoferuje zakład. Mam nadzieję, że będzie wszystko, czego nam potrzeba, oczywiście poza zapałem do pracy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Udało się odnaleźć jeszcze jedno zdjęcie z ubiegłorocznych warsztatów. Wędzone makrele rozmiar 400-500:

 

post-39694-0-97994200-1679736120_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.