Jump to content

Recommended Posts

Potrzebuję pomocy jak w temacie .

Mamy tutaj specjalistów i mieszkańców Kaszub.

Dostałem pstrągi i śledzie po kaszubsku - z kaszub i jedne i drugie są w śmietanie. Na moje pytanie czy nie w pomidorach ? usłyszałem ,że po kaszubsku tylko w śmietanie i koniecznie z cebulą. / Jest to zdanie jednego z poważnych szefów kuchni/

Jak jest tradycyjnie naprawdę ?

Edited by Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnosząc się to przywołanych linków słowo. "Hylyng"nie istnieje w naszym (kaszubskim) jezyku. Bynajmniej nie słyszałem. Mawiamy z niemiecką hyring a poprawnie i zazwyczaj jest tak:śledź slédz, zdr slédzk, sledzyk m;~dzie pl: sledze, sledzyczi

 

Jeśli chodzi o to czy w śmietanie czy w pomidorach śledź w śmietanie z cebulą jest znany i podawany powszechnie w kaszubskich domach. Najczęściej w piątek(post) a najchętniej z pulkami(ziemniaki gotowane bez obierania)

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edited by Bossky

 

śledź w śmietanie z cebulą jest znany i podawany powszechnie w kaszubskich
To może ma rację ? 

Podobnie chyba, jak we wszystkich domach w Polsce swego czasu.  :)  Już pytałem kiedyś na forum o śledzia po kaszubsku tego "najbardziej" oryginalnego i nic. Kiedyś w programie o rewolucjach, prowadząca gościła u Kaszubek, które robiły śledzie po kaszubsku i w pomidorach ani w śmietanie nie były.

A jeśli chodzi o wpisy jako produkt regionalny, to nie ma co się sugerować za bardzo. Jak ktoś zgłosił to tak jest. Przykład lisiecka, oscypki a pewnie wiele innych.

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

A jeśli chodzi o wpisy jako produkt regionalny, to nie ma co się sugerować za bardzo. Jak ktoś zgłosił to tak jest.

Masz rację jednak należy wziąć pod uwagę aspekt, że duża jak nie większa część przepisu - opisu zgłoszonej potrawy regionalnej zaczerpnięta jest z tradycyjnego przepisu rodzinnego przekazywanego z pokolenia na pokolenie.

 

 

Temat się komplikuje , bo kolega mi pisze w śmietanie i occie to tradycyjne

:thumbsup:no dobrze to ja się piszę na tego tradycyjnego posmakować zostaw choć łyżkę śmietany :facepalm: .  

zapytaj na ,,fejsie,, @rafal Nowakowski ,, który prowadzi blog Jedzenie na Kaszubach i on odpowie na ten temat , bo według Niego Kaszubi to uważają że śledzie to tylko na jasno , nigdy z pomidorami .
Pomidor to stosunkowo ,, młode ,, warzywa bo ja jeszcze pamiętam je jako tylko sezonowe i nie było znane pod postacią przetworów. Dopiero jak powstawało ,, badylarstwo ,, były dostępne ale były drogie .

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.