Jump to content

Na peryferiach peklowania "@mamuśki" - zapasy peklownicze


mamuśka

Recommended Posts

  • Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Żeby była jasność . Co innego błąd w formule. Co innego kopanie się że 40g peklosoli  na 1 kg mięsa jest oki. Dodatkowo w nie swoim wątku. Co do opanowania Wojciechu również życzę. 

 

 

Ps 

Dobry zwyczajnie to jak ktoś wychodzić i mówi Do widzenia to się go nie obgaduje. 

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
Share on other sites

Piszecie o bałaganie na forum, odchodzeniu ludzi itp., lecz zobaczcie, kto z zazwyczaj bierze udział w takich przepychankach?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Zwykle było na TYM FORUM przestrzeganie prawidłowych reguł technologicznych i bardzo bym chciał by tak zostało . Reguła peklowania jest jedna -technik już  kilka :yes:  . Tabele zrobione pracowicie do wykorzystania :yes: , kalkulatory :yes: .... a nie wprowadzanie użytkowników w tzw maliny.  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jakim sposobem przy 14 dniowym peklowaniu w litrze się wyrówna stężenie praktycznie 40g/40g, a w 0,4 litra stężenie się nie wyrówna (22.8g w mięsie i 9.2g w solance).  

Tak jak Bossky napisał. W pierwszym przypadku jest 1kg miesa i 1l wody, więc w obu "ośrodkach" będzie to samo stężenie (4%) i ta sama ilość wagowa soli (40g).

W drugim przypadku w 1kg mięsa jest 22.8g soli czyli 2.28% stężenia i w 0.4l wody jest 9.2g soli czyli też 2.3%. To oznacza że stężenia są równe. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

W ostatnią sobotę uwędzone 60 kg mięska. :facepalm:

Wędziliśmy trochę dłużej, dla mocniejszego koloru.

 

Ze względu na panujące temperatury mięsko musiało się peklować w lodówce.

Lodówka ma swoją pojemność i chciało się czy nie, musiałam na 1kg mięsa użyć 0,4 l zalewy i 40g peklosoli, by się wszystko w odpowiedniej temperaturze peklowało.

 

Po uwędzeniu smak luxus, mieliście rację z ilością peklosoli. 

 

Teraz czuć extra smak mięska.

Ania (moja starsza ratolość) która woli bardziej zielonkę do jedzenia, teraz rezerwuje sobie wędzonki i nie marudzi. To jest najlepsza ocena.

 

 

 

post-58757-0-36941300-1687215671_thumb.jpg

post-58757-0-86794100-1687215685_thumb.jpg

post-58757-0-28038500-1687215701_thumb.jpg

post-58757-0-51102800-1687215709_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ze względu na pracę, pogodę i niespodziewane wydarzenia pekluję metodą zrównoważoną. 20g/kg i do worka. - ;) Zajmuje mniej miejsca w chłodziarce i pozwala na większą elastyczność czasu. P.s. Zawartość soli wg uznania.

Quadro555 próbowałeś tą metodą peklować 50-100kg mięsa?

Worki to super pomysł, ale gdy jednorazowo robisz parę kg.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

 

 

Myślę że 50 kg mięsa zapeklowanego w worki zajmuje mniej miejsca niż peklowane na mokro.

Na pewno tak.

Ale wyobraź sobie ile czasu zajmie pakowanie i jaki dodatkowy koszt to pociągnie.

 

 

Jeszcze jedna zaleta "woreczkowej" metody to czas ociekania.

A to akurat nie jest zaleta worka tylko peklowania na sucho (można to też zrobić bez worków) ;)

Moim zdaniem peklowanie w workach ma baaaardzo wiele zalet, ale przeznaczone jest dla osób które robią parę/paręnaście kilo dla siebie i najbliższej rodziny.

Ewentualnie raz popracują, zapakują w worki całego prosiaka i tylko wyciągają sobie co jakiś czas porcję do wędzenia.


[Dodano: 20 cze 2023 - 23:48]

 

 

Nie przerabiam takich ilości jednorazowo. Brak miejsca.

Wszystko przed Tobą ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

 

 

To jest doskonała metoda na "Wędliny Domowe" i domowe ilości Wróbelku, nie rozmawiamy o produkcji hurtowej na jaką wskazujesz, ale też można :D:thumbsup:.

A od jakiego momentu domowe ilości zmieniają się w produkcję hurtową? ;)

 

 

W ostatnią sobotę uwędzone 60 kg mięska. :facepalm:

 

Dlatego zwróciłem uwagę na ten fakt. :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

Te 60 kg to nie tylko dla mnie.

Połowa, jak nie więcej dostaje nogi, aż sąsiedzi się śmieją, że następnego dnia po wędzeniu do nas jest pielgrzymka samochodów.

 

A co do peklowania.

0,4 l / 1kg mięsa trochę skąpo tej zalewy. Bawiłam się z dociążaniem w pojemnikach.

Macie może praktykę ile peklosoli na 0,6l wody/1 kg mięsa by uzyskać tyle samo słoności jak przy 40g peklosoli/0,4l wody/ 1 kg mięsa.

 

Ps. Do wędzarni miała jeszcze iść ligawa wołowa, ale zapomniałam ją kupić. :facepalm:

Edited by mamuśka
Link to comment
Share on other sites

 

 

Te 60 kg to nie tylko dla mnie. Połowa, jak nie więcej dostaje nogi, aż sąsiedzi się śmieją, że następnego dnia po wędzeniu do nas jest pielgrzymka samochodów.

Zdziwił bym się gdybyś napisała że sama z mężem to zjadasz w tydzień :D

 

 

 

A co do peklowania. 0,4 l / 1kg mięsa trochę skąpo tej zalewy. Bawiłam się z dociążaniem w pojemnikach. Macie może praktykę ile peklosoli na 0,6l wody/1 kg mięsa by uzyskać tyle samo słoności jak przy 40g peklosoli/0,4l wody/ 1 kg mięsa.

A spróbuj sobie może mniejszą ilość tym sposobem

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/

 

Ja tak pekluję i nie narzekam na słoność

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.