mamuśka Posted May 28, 2023 Report Share #1 Posted May 28, 2023 Witam Padło hasło w domu, że mam dostać wilka.Wybór padł na TC-12I. W komplecie sitko 6 i 8. Można jeszcze dokupić sitka 3,5 , 4,5 i 10. Jakie sitka mi doradzicie? Przyznaję się że zgłupiałam na sitko 3,5 i 4,5. Jak to się ma do standardowych sitek Alfy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 28, 2023 Report Share #2 Posted May 28, 2023 Sitka.com.pl i masz jakie chcesz . od 2- szarpaka . Tak naprawdę to przydatne są( przynajmniej dla mnie) 2/3/4/6/8/10/12lub13/szarpak Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted May 29, 2023 Author Report Share #3 Posted May 29, 2023 Dziękuję za rady [Dodano: 29 maj 2023 - 18:31]To ja jeszcze z pytaniem (gdzieś na forum czytałam, ale zapomniałam ).Maszynka kwasówka, a noże i sitka kwasówka, czy raczej zwykłe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 29, 2023 Report Share #4 Posted May 29, 2023 (edited) a noże i sitka kwasówka, czy raczej zwykłeZ kwasówki to chyba siatek nie ma, ale z nierdzewki lepsze od stalowych. A maszynka chyba też z nierdzewki jest. Edited May 29, 2023 by paweljack Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted May 30, 2023 Author Report Share #5 Posted May 30, 2023 O ja, faktycznie z nierdzewki.Dziękuję za rady. Mam nową maszynę. Nie TC-12I, tylko GZ-C12A. W prezencie oprócz maszyny. sitka 6 i 8 oraz nożyka (to jest komplet) dostałam jeszcze dodatkowy nóż i sitka 3; 4,5; 10. W sklepie Szrona poczułam się jak dziecko w czasie komuny w sklepie z cukierkami. Te stoły czy baseny z nierdzewki. Ech, marzenie przyszłości. Dodatkowym plusem, obsługa. Pokazali, wytłumaczyli, doradzili. Okazało się że Pan który pracuje w tym sklepie, pamięta mnie jak byłam dzieckiem.Świat jest jednak mały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 30, 2023 Report Share #6 Posted May 30, 2023 dostałam jeszcze dodatkowy nóż i sitka Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted May 31, 2023 Author Report Share #7 Posted May 31, 2023 Ja mam coś nie tak pod sufitem 01: 58 się wyspałam, ale w lodówce wylądowało mięso z zamrażarki na lisiecką, jałowcową i wojskową. Jeszcze muszę wyciągnąć na kabanosy.Niedziela będzie smakowita Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosownik Posted May 31, 2023 Report Share #8 Posted May 31, 2023 Możesz zrobić zdjęcie jak wygląda gardziel w tej maszynce a w szczególności połączenie z rurą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 31, 2023 Report Share #9 Posted May 31, 2023 Ja mam coś nie tak pod sufitem O wiesz mi, że nie Ty jedna na tym forum Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 3, 2023 Author Report Share #10 Posted June 3, 2023 kosownik- to tak na raz dwa zdjęcie połączenia gardzieli z rurą.Zdjęcie do bani Uczciwie, były małe zadziorki, ale bez problemu dało się je usunąć. Moja, dodatkowa lodówka chłodzi około 70 kg mięsa.Tak 22 kg na kiełbasę i 50 kg na wędzonki.Kiełbasa jutro, wędzonki za 2 tygodnie. To się nazywa, mieć pod sufitem. Jutro od rana maszynka do mielenia, mieszarka, nadziewarka i kibelek, będzie jałowcowa, lisiecka, kabanosy i wojskowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 3, 2023 Report Share #11 Posted June 3, 2023 A gdzie się znajduje stoisko firmowe "Mamuśka i s-ka akcyjna" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosownik Posted June 3, 2023 Report Share #12 Posted June 3, 2023 Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruby7074 Posted June 4, 2023 Report Share #13 Posted June 4, 2023 W tych woreczkach foliowych mięsko już się pekluje czy rozmraża? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 4, 2023 Author Report Share #14 Posted June 4, 2023 sverige2 Stoiska firmowego brak. Część dla nas, a część dla znajomych. Tak to jest gruby7074W foliach się pekluje. Niestety żadne pojemniki nie chciały się zmieścić na półkach razem z tymi metalowymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 5, 2023 Report Share #15 Posted June 5, 2023 sverige2 Stoiska firmowego brak. Nooo Mamuśka, to najwyższa pora ruszyć główką, bo wyroby "pierwsza klasa wagon lux" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted June 5, 2023 Report Share #16 Posted June 5, 2023 Mamuśka możesz napisać gdzie nabyłaś te pojemniki do peklowania i jakie mają wymiary.Wydaje mi się że gdzieś już o tym pisałaś i czytałem ale za cholerkę nie mogę tego odnaleźć. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 5, 2023 Report Share #17 Posted June 5, 2023 Wyglądają na GN - tylko kwestia rozmiaru . Lepsze są z zamknięciem Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted June 5, 2023 Report Share #18 Posted June 5, 2023 Też pomyślałem że to GN-y.Są fajne wygodne bo wysokie (Ja używam misek ok. 10cm wysokości i przydało by się coś wyższego). A że jestem wzrokowcem to widzę jak fajnie pasują do chłodziarki. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 5, 2023 Author Report Share #19 Posted June 5, 2023 To moje wczorajsze wyroby.[Dodano: 05 cze 2023 - 13:59]Pojemniki to faktycznie GN 2/3. Mają 18 czy 20 l. pojemności.Pokrywki do nich mam.Zrobiłam polowanie na okazję i się opłacało. Fakt pojemniki i pokrywki od różnych ludzi. A tak się zapytam. Pojemniki w lodówce przykryć?[Dodano: 05 cze 2023 - 14:07]Sprawdziłam Kupowałam na Alledrogo Pokrywka po 18 złPojemnik GN 2/3 18,34l (354x325)H200 po 47,97. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted June 5, 2023 Report Share #20 Posted June 5, 2023 Kupowałam na Alledrogo Dzięki, muszę poszukać. A tak się zapytam. Pojemniki w lodówce przykryć? Tak, bo lodówka wysusza Ja przykrywam folią stretch Ładne wyroby Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 5, 2023 Author Report Share #21 Posted June 5, 2023 Dziękuję Wróbelku. Kabanosy poszły do aresztu. Muszę zrobić reglamentacje, bo do wieczora ich nie starczy. Mam smaka na kaszankę.Macie jakiś przepis na kaszankę z kawałkami wątróbki?Jakby coś to bez płucek i nerek. Maruda jestem, ale jeszcze nie miałam ich w ręku i mam stracha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 5, 2023 Report Share #22 Posted June 5, 2023 bez płucek i nerek Wiem, ale 90% kaszanek obecnie jest bez płucek i nerek Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 5, 2023 Author Report Share #23 Posted June 5, 2023 Muski, Ty masz na pewno sprawdzony, dobry przepis.To ja bardzo ładnie poproszę.Z góry dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted June 5, 2023 Report Share #24 Posted June 5, 2023 U mnie nigdy nie było nerek ale płucka zawsze. Nerki wyłącznie do salcesonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 5, 2023 Report Share #25 Posted June 5, 2023 Ty masz na pewno sprawdzony, dobry przepis Ależ i Ty masz , jest na Forum np bardzo smaczna kaszanka pobiedziska, czy Arkadiusza, Krystka. Ja mam experymentalne w fazie testów znacznie odbiegające od klasycznych. Wrzuć w wyszukiwarkę zaawansowaną w tematach kaszanka . Dziadek też podaje przepis - korzystaj [Dodano: 05 cze 2023 - 18:53]U mnie nigdy nie było nerek ale płucka zawsze. Nerki wyłącznie do salcesonu.Wiesiu - i nie wali Ci moczem ? 1 Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts