Jump to content

Recommended Posts

Dzisiaj dostanę ładną słoninkę :clap::frantics:. Jeszcze ma ją kurier.

Nie chcę jej mrozić tylko przesypać solą, a może peklosolą? Po 10 dniach z resztą mięska pójdzie do wędzenia.

Nie wiem jaką dawkę zastosować 14g/1kg ?

 

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

przesypać solą, a może peklosolą?

Ja przesypuję peklosolą, dawka 18g/kg, jeżeli słonina cienka to zmniejsz dawkę bo wyjdzie za słona, w sumie wszystko zależy od słonolubności, my lubimy lekko słonawą.

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

jaką dawkę zastosować 14g/1kg ?

Grubszą słoninę przesypuję solą kłodawską "z garści" i to grubej garści.

Wstawiam w pojemniku w warunki zimowe (bez mrożenia) na wiele tygodni.

Po jakichś 2 miesiącach dobrze ją opłukuję z soli, lekko wymoczę (sprawdzam słoność organoleptycznie), wysuszę i jest gotowa do wędzenia.

Tak przygotowana słonina jest mięciutka, bo wszelkie wiazania kolagenowe w tej soli popusciły. 

 

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dostałam paczuszkę a w niej cudowna, gruba :frantics: słoninka ( 5 i 6 cm).

Tosz to normalnie marzenie 😄

W paczce jeszcze miałam parę pięknych wyrobów do spróbowania.

WIELKIE PODZIĘKOWANIA za takie rarytasy dla Jacka (bilu72). 😚:clap::frantics::hug:

 

mms_img-705409717.jpg.971ca2557527992ab05bcf33deeb3239.jpgmms_img213688298.jpg.509c983acf8171cc85c40d5d0fcb01bb.jpg

Dziękuję Aniu i Mariuszu za pomoc i rady. 😚:hug::clap:

Po szybkich przemyśleniach, będzie tak.

Ten większy płat przetnę na pół i zrobię tak jak Mariusz polecił dawkowanie. Jak uwędzę to podpiekę w wędzarni aż będzie szklista i dobrze będzie z niej kapać tłuszcz.

Ten mniejszy, a grubszy zrobię metodą Ani. Mam w domu chyba 5 kg soli kłodawskiej to starczy 😜.

51 minut temu, EAnna napisał(a):

"z garści" i to grubej garści.

Tak też zrobię 😚.

  • Like 1

Po 2 miesiącach jak pisała EAnna powinna być szklista bez dalszej obróbki, kiedyś mój ojciec tak robił w zimowych miesiącach, nacinał do skóry klocki szerokości 10cm długości płata i sypał sól z ręki a później zawijał  i do szafki na balkon, robiła się szklista a po tym czasie to co będę opowiadał normalnie cienki plaster skropiony octem na chlebek i ...😉😁

  • Upvote 1
Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Ten większy płat przetnę na pół i zrobię tak jak Mariusz polecił dawkowanie. Jak uwędzę to podpiekę w wędzarni aż będzie szklista i dobrze będzie z niej kapać tłuszcz.

Tak wędzę cały czas słoninę w ten sposób a rodzina nie może się najeść, za to obdarowani próbują wyciągnąć odemnie sposób na "obróbkę" i wędzenie bo im taka nie wychodzi 😁

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

:clap::clap: Słonina górą:clap::clap:

Wegetarianin czy weganin dostaje skrętu jelit, a ja oblizuję monitor.

Przed świętami idę na badania. Ciekawe czy wyjdzie zły cholesterol +++

Raz przed badaniami połowę dużego ciasta opędzlowałam. Potem krzywa na CITO, ale warte to było zachodu, bo ciasto było mniamuśne. Warte takiego poświęcenia. 😜

  • 2 weeks later...

Moje dzisiejsze wędzenie.

Pierwsze zdjęcie ostrzejsze, ale drugie słabsze - w dymie (telefon się dymu nawąchał). 😜, ale barwy wędzonek są takie jak w rzeczywistości.mms_img-705409717(1).thumb.jpg.3808e51ef7f06e3e62a1ddde8bdd655e.jpgmms_img213688298(1).thumb.jpg.fb4944766eae0decf9fc3aa0b79dc30a.jpg

Edited by mamuśka
  • Like 1
  • Upvote 1

Dla Ciebie Szefie wyrzucam co chcesz. 😚

 

W wędzarni standardowo (dyżurnie):

- karczek

- szynka z tłuszczykiem

- szynka kulka

- boczek parzony, a potem wędzony - rolowany ( przepis Radka 😚, dziękuję)

- polędwica (część będzie parzona, a część a/la łososiowa).

 

Pierwszy raz robione:

- sopelki (piersi drobiowe). Przepis podał Szef, a autorem jest Bogumił Sztuczka, dziękuję.😚

- piersi z indyka, przepis Waldka (Muski) dziękuję 😚

- polędwiczki, tutaj Andrzej (Bagno) mi tłumaczył, dziękuję 😚

- słoninka (grubiutka). Tutaj pomoc przyszła od Jacka, Anny i Mariusza, dziękuję 😚

 

Dziękuję Wam. Zawsze służycie pomocą. 😃:clap::frantics:

  • Upvote 1
58 minut temu, mamuśka napisał(a):

Moje dzisiejsze wędzenie.

Wędzarnia wypełniona po szyję. 

Czuć Święta u Dorotki.😋

Edited by @halusia@
  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

1 minutę temu, mamuśka napisał(a):

W wędzarni mięsko łapało dymek, a w piekarniku piekły się pasztety z żurawiną.

Dorotko, podziwiam Twoje wyroby a nade wszzystko Twoją niespożytą energię :hug:

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Brawo :clap:  Konkretne podejście do zagadnienia ;)  Na jakiś czas wystarczy :thumbsup:

Sporo roboty, ale efekt wynagradza :yes:

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

47 minut temu, EAnna napisał(a):

niespożytą energię

Aniu, bo ja z tych niereformowalnych. 😉

Ustawiłam sobie na dziś budzenie na 5, a wstałam o 3, bo w głowie siedzi robota.

 

 

49 minut temu, Radek. napisał(a):

Na jakiś czas wystarczy

Połowa dostanie nogi, może więcej, to zrobi się miejsce na kiełbaskę.

Kiełbaski ja spragniona. 😜 Cukiereczki bukowiańskie mus zrobić. :clap:

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.