Jump to content

Recommended Posts

  • 4 months later...

Młodsi zrobili zapiekankę: kruche ciasto (wytrawne), łosoś, szparagi, mozzarella, pomidorki koktajlowe i koperek.

Teraz zapiekanka siedzi w piekarniku, a tak wyglądała jak miała trawić do piekarnika.

 

20250514_165350.thumb.jpg.f92004bec4c74af84d7da12abdc06982.jpg

  • Upvote 1

Uwielbiam wszelakie 'zapiekanki" typu wytrawna tarta 😋 ta wygląda smakowicie  .

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Przyszła pora na nowego prototypa. 😃

Czosnek konfitowany, czyli gotowany lub pieczony w oleju w temperaturze 100-120 stopni.

Była burza mózgu czosnek w łupince, czy bez.

Koniec końców będzie na dwa sposoby.

mms_img-472115644(3).thumb.jpg.6d5c840b3a957739493fa00141fe8273.jpg

  • Upvote 2

Ponoć łupinka daje dodatkowy smak czosnku, zobaczymy.

W domu pięknie pachnie czosnkiem.

Za godzinę wyciągnę jednego ząbka na próbę i sprawdzę jak daje się rozsmarować.

Tak myślę część czosnku wsadzić do małych słoików i zapasteryzować

Teraz to żaden wampirek nam nie straszny.😛

 

Ps. Nerwa najlepiej przepracować, to sobie sama do kotłowni, w workach po 20kg zniosłam 2 tony ekogroszku. Normalnie jestem z siebie dumna. Jeszcze trochę siły mam. 

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

sobie sama do kotłowni, w workach po 20kg zniosłam 2 tony ekogroszku.

Zuch dziewczyna 👍.

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Jeszcze trochę siły mam. 

To może u mnie chcesz je wykorzystać😉.

Do kotłowni zrzucone łącznie 3 tony i czekam na hasło od Grzesia. 😚

 

Na talerzyku ząbki z konfitowania czosnku (pieczenia w piekarniku) w 110 stopniach, przez 3 godziny. Ząbki jak masełko można rozsmarować.

 

Z lewej strony ząbek czosnku który był pieczony w łupince. Jest lekko ciemniejszy od tego z prawej strony.

Wg nas ma większy aromat (smak) czosnku, przy mniejszej ostrości porównując do tego z prawicy. Spokojnie można wyczuć w nim odrobinę słodyczy. Chyba część soku uległa karmelizacji.

 

mms_img-1119091359(2).jpg.f961c715bad146532d5961c123ebb57a.jpg

 

A tak to wygląda w słoiczkach.

Lewica czosnek z łupinki, środek czosnek bez łupinki, prawica oliwa z czosnku bez łupinki.

 

mms_img63210274.jpg.05027320f6129dc88e9244c9cab8e207.jpg

2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Lewica czosnek z łupinki, środek czosnek bez łupinki, prawica oliwa z czosnku bez łupinki.

No proszę jak ładnie to wygląda tylko ktoś gwizdnął z czosnek z prawicy😉.

2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

czekam na hasło od Grzesia. 😚

Hasło jest tylko czy znasz sposób?

6 minut temu, Grzewlod napisał(a):

ktoś gwizdnął z czosnek z prawicy

To tak z pomysłem na zaś.😚

"Paniusia" do pełna kładła ząbki do słoiczków, że zostało smacznego tłuszczu. Ten tłuszczyk pójdzie np: do ciasta na bułeczki. Dzisiaj tłuszczyk trafił do odsmażania ziemniaczków. Zapach czosnku, bez udziału czosnku pięknie po domu się rozniósł. 🤣

 

18 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Hasło jest tylko czy znasz sposób?

Dla chcącego zawsze znajdzie się sposób. 

Mamuśka, Ty to jesteś kulinarna rakieta!😁

Człowiek tylko wejdzie na forum, a tu znowu coś pysznego od Ciebie – ciasta, gary pełne dobroci, eksperyment za eksperymentem 😄 Naprawdę, podziwiam, skąd Ty masz tyle energii i pomysłów!- czasem aż ślinka cieknie przy czytaniu😁😁

  • Like 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

8 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Dla chcącego zawsze znajdzie się sposób. 

Stara prawda ja znam to powiedzenie w wersji, że dla chcącego nic trudnego. Na marginesie Twoich apetytcznych wyrobów chciałem zapytać czy już była robiona próba pieca chlebowego w którego budowę włożyłaś wiele wysiłku budując go z wielkim zaangażowaniem? 

 

12 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

Mamuśka, Ty to jesteś kulinarna rakieta!

Dziękuję bardzo. 😚 

 

12 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

skąd Ty masz tyle energii i pomysłów!

Wszystko dzięki SiB-om, mojej rodzince która na nowości nie protestuje, a jest ciekawa nowych smaków (ja też jestem ciekawa) i jeszcze potrafi po mnie posprzątać :D:clap: (można mieć lepiej, chyba nie). Od czasu do czasu próbuję też jakiegoś przepisu z internetu, czy od znajomych.

 

Grzesiu, piec któremu niewiele brakuje do końca, czeka na zakończenie prac.

Sama bym go skończyła, ale Zbyszek zaraz by ruszył do pomocy, a z jego kontuzją to nie wskazane.

Piec musi poczekać, niestety 😢, ale zbieram doświadczenia z piekarnika.

Wiem, wiem że to nie to samo, ale "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma". 😚

 

Pozdrawiam Was kochani 😚, lecę odstawić Zbyszka do szpitala na zabieg.

 

  • Upvote 2
14 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Pozdrawiam Was kochani 😚, lecę odstawić Zbyszka do szpitala na zabieg.

Co by to nie było to trzymamy kciuki by wszystko poszło dobrze 👍

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Dziękuję za życzenia dla Zbyszka.😚

Jutro przywożę moją brzydszą połówkę do domu. Na powitanie szykujemy mu sernik z cremem brulee.

Sernik się jaszcze piecze, "ale" mam dwa, bo chyba ciała dałam.:facepalm:

- Creme brulee wymieszałam mikserem, a powinnam raczej trzepaczką ręczną. Po mikserze na wierzchu kremu jest taka piana

- krem opala się takim ręcznym palnikiem, żeby była na wierzchu taka opalona skórka. Takiego palnika nie mam, ale mam palnik od grzania miedzi to coś będę kombinować.:D

 

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.