EAnna Posted June 5, 2023 Report Share #26 Posted June 5, 2023 Wiesiu - i nie wali Ci moczem ? Odpowiednio przygotowane nerki wp. nigdy nie "walą mocem" 1. strannie wyciąć miedniczki2. wymoczyć w wielokrotnie zmienianej wodzie z octem Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837271 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted June 5, 2023 Report Share #27 Posted June 5, 2023 Waldku, nigdy nie czuć brzydkiego zapachu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837277 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 6, 2023 Author Report Share #28 Posted June 6, 2023 Czym można zastąpić nerki w kaszance? 2. wymoczyć w wielokrotnie zmienianej wodzie z octem Możesz EAnna coś więcej na temat moczenia nerek.Ile nerek, na ile wody i ile octu (jakiego)?Po takim moczeniu jak sprawdzić czy już nie dają zapaszku. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837436 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 6, 2023 Report Share #29 Posted June 6, 2023 Np. ja przekrawam je wzdłuż, czyszczę i moczę w wodzie z mlekiem, następnie płuczę, i już tylko w czystej wodzie krótko obgotowuję trzy razy, zlewając szumowiny i za każdym razem zmieniając wodę oczywiście. Uwielbiam nereczki, i nigdy nie zdarzył mi się aby po obróbce miały zapach moczu, zawsze smakują jednakowo wspaniale . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837440 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 6, 2023 Report Share #30 Posted June 6, 2023 przekrawam je wzdłuż, czyszczę Należy bardzo starannie wyciąć miedniczki. Ma pozostać tylko gruba, jednorodna, zewnętrzna tkanka. coś więcej na temat moczenia nerek. No cóż, nie ma reguły tylko dobra praktyka.Jest to w zasadzie wielokrotne płukanie w lekko zakwaszonej wodzie.Zależy, co chcesz z nimi potem zrobić. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837466 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 6, 2023 Author Report Share #31 Posted June 6, 2023 Dziękuję SiBy Jak któregoś dnia uda mi się kupić nerki to spróbuję się z nimi pobawić. Jak coś nie halo to pies będzie szczęśliwy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837506 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 7, 2023 Report Share #32 Posted June 7, 2023 Uwielbiam w sosie śmietanowym i z kaszą gryczaną lub ziemniakami, delicje po prostu . http://straga.pl/obiad/cynaderki-wieprzowe-sosie-smietanowym/# Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837571 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 7, 2023 Author Report Share #33 Posted June 7, 2023 To ja się piszę na te delicje. sverige2 dziękuję. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837618 Share on other sites More sharing options...
gruby7074 Posted June 8, 2023 Report Share #34 Posted June 8, 2023 Cynaderki w sosie śmietanowym,ponad 30 lat wstecz bardzo popularne danie w barach Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837707 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 9, 2023 Author Report Share #35 Posted June 9, 2023 To mi się przypomniało, a dawno nie robiłam. Czarniny (czy czerniny) z szaruchami (kluskami z tartych ziemniaków).Moje dzieci jak były małe na tą zupę mówiły - brudna zupa. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837984 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 9, 2023 Report Share #36 Posted June 9, 2023 Czarnina lub Czernina,obie formy są poprawne . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837990 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted June 9, 2023 Report Share #37 Posted June 9, 2023 Jakbym tak lubił czarninę jak jej nie lubię to byłoby super .... moje kubki smakowe jej nie tolerują jakby nie wiem jak była zrobiona ........ za to "czarny kawior" uwielbiam, a tu i tu jest przecież krew Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838003 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 10, 2023 Report Share #38 Posted June 10, 2023 ........ za to "czarny kawior" uwielbiam, a tu i tu jest przecież krew Mam podobnie jak Ty . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838038 Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted June 10, 2023 Report Share #39 Posted June 10, 2023 Czarnina lub Czernina,obie formy są poprawne .no i cóż że ze Szwecji ...... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838061 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 10, 2023 Report Share #40 Posted June 10, 2023 (edited) no i cóżJeszcze czorka i szarka , czernina , czarnina, szara zupa - takie przynajmniej nazwy znam tej samej potrawy i wszystkie te nazwy regionalnie są poprawne /oczywiście wszędzie przyprawiane trochę inaczej , ale to już indywidualne smaki gospodyń/ Edited June 10, 2023 by Muski Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838073 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 10, 2023 Report Share #41 Posted June 10, 2023 https://www.ortograf.pl/watpliwosci-jezykowe/jak-piszemy-czarnina-czy-czernina Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838075 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 11, 2023 Author Report Share #42 Posted June 11, 2023 Niedziela, to niedziela. Sernik @halusia@ idzie do piekarnika. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838173 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted June 18, 2023 Author Report Share #43 Posted June 18, 2023 No to wczorajsze wędzenie. W ręku wyjęta przed chwilą szynka z wędzenia. Tym razem wędziliśmy dłużej dla mocniejszego koloru. Na talerzu, przekroje wyrobów.- szyneczka z tłuszczykiem- szynka - polędwica- polędwica a'la łososiowa - karczek. Przed wędzeniem zważyłam wszystkie kawałki mięsa i wyszło 60,20 kg (a nie 50 kg).Po wystygnięciu i zakończeniu procesu produkcji waga łączna 47,44kg.Ubytek wagowy ~ 21%, ale smakowo poezja, Panie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-839424 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 18, 2023 Report Share #44 Posted June 18, 2023 Poezja, fakt . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-839432 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted July 14, 2023 Author Report Share #45 Posted July 14, 2023 Dzisiaj siedziałam i czyściłam owoce czarnej porzeczki, jak ten świstak co odwija z papierka. Normalnie ćwiczenie cierpliwości, a było tego 9 kg. Teraz porzeczki leżą zasypane cukrem do jutra. Tak z dwie szklanki owoców bez cukru poszły do ciasta marchewkowego. Wcześniej do marchewkowego z dodatkiem cynamonu, przyprawy do piernika dodawałam dżem porzeczkowy, własnej roboty. Dzisiaj zamiast dżemu dodałam surowe owoce i posiekane orzechy włoskie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844764 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 14, 2023 Report Share #46 Posted July 14, 2023 13 minut temu, mamuśka napisał(a): Normalnie ćwiczenie cierpliwości, a było tego 9 kg No tak - dokładnie jak u mnie - dżemorów wyszło 54 słoiczki a 200 ml 🤗 Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844771 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 14, 2023 Report Share #47 Posted July 14, 2023 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): Tak z dwie szklanki owoców bez cukru poszły do ciasta marchewkowego. A z jakiego przepisu robisz ? Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844795 Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted July 15, 2023 Report Share #48 Posted July 15, 2023 Mamuśka szkoda że nie jestem Zbychem,on ma dobrze przy Tobie🤪🤪🤪 pozdrawiam słonecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844934 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted July 15, 2023 Author Report Share #49 Posted July 15, 2023 (edited) W dniu 14.07.2023 o 22:43, chudziak napisał(a): A z jakiego przepisu robisz ? Z takiego przepisu robię: https://poprostupycha.com.pl/przepis/ciasto-marchewkowe-przepis/ Tylko, jedno ale Ja ten przepis dostosowałam pod siebie. Wg. mnie oryginał jest za tłusty, jest w formie 24 cm x 24 cm. Moja dyżurna forma ma 24 cm x 37 cm. Zwiększam ilość składników o połowę, ale nie zwiększam ilości oleju. Marchewkę ścieram na większych oczkach, na małych oczkach mi nie pasuje. Tak w mojej wersji na formę 24 cm x 37 cm to wygląda: Ciasto marchewkowe Składniki w temperaturze pokojowej. Szklanka 250 ml. 600 g marchewki (waga po obraniu) 8 dużych jajek L 1,5 szklanki cukru 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego 0,75 szklanki oleju 1,5 łyżeczka przyprawy do piernika 2,6 szklanki mąki (mąka wsypana do szklanki, nie ubita) 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczka cynamonu 3 łyżki dżemu porzeczkowego (bo jest kwaskowy), u mnie własnej roboty Lukier: Ja lukru nie robię. niepełna szklanka cukru pudru kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny 50 g pistacji łuskanych lub orzechów włoskich, pekan itp. Wykonanie: Marchewki (ok. 600 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Ma powstać jasna, puszysta masa jajeczna. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej strumieniem. Miksujemy tylko przez kilka sekund. Do odmierzonej ilości mąki dokładam proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i przesiewam do osobnej miski. Tu już mamy koniec pracy miksera, teraz łopatka albo większa łyżka. Do masy jajecznej dodaję startą marchewkę mieszam delikatnie ( bo jajka są dobrze napowietrzone, tak jak to jest w biszkopcie). Potem w dwóch turach do masy dosypuję przesianą mąkę z dodatkami i znów delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do formy 24 cm x 37 cm, wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra-dół, tak na 45- 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ps. Jak mamy startą marchewkę, przesianą mąkę z proszkiem, przyprawą do piernika, cynamonem przyszykowane resztę składników to możemy uszykować formę i włączyć piekarnik na grzanie. Samo zrobienie ciasta to już leci ciach ciach. Smacznego Edited July 16, 2023 by EAnna Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844942 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted July 15, 2023 Author Report Share #50 Posted July 15, 2023 Godzinę temu, Marek z Bielska napisał(a): Mamuśka szkoda że nie jestem Zbychem,on ma dobrze przy Tobie🤪🤪🤪 pozdrawiam słonecznie Zbyszek może ma i dobrze, ale ja za niego dostaję ochrzan od jego kardiologa. Dwa tygodnie temu były dwie blachy ciasta drożdżowego, jeden z rodzynkami i kruszonką, drugi z rabarbarem i kruszonką. Tydzień temu takie paluchy z ciasta drożdżowego bez cukru, nadziewane przesmażonymi pieczarkami z cebulą (przepis z naszego forum). Dzisiaj rano skończyliśmy ciasto marchewkowe, a na jutro w planach focaccia z pomidorkami koktajlowymi, rozmarynem i oliwkami, zakładając że Ania oliwek już nie wyjadła ze spiżarni. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844944 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.