mamuśka Posted July 27 Author Report Share #476 Posted July 27 To sernik opalony i spróbowany. Zdjęcie sernika trochę ciemne mi wyszło, skorupka jest jaśniejsza i fajnie można o nią postukać palcem. Palnik od miedzi zdał egzamin. Sernik bardzo fajny, z typu miękkiego, gładkiego. Do powtórki. Ten sernik po mojej modyfikacji jest wg. mnie ciekawą bazą pod dodatki smakowe. Czy to np: skórka cytrynowa, czy maliny liofilizowane. Ps. Zbyszek w domu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/20/#findComment-1026069 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted August 18 Author Report Share #477 Posted August 18 Wczorajsze wędzenie. Wędzonki grzecznie wiszą jak żołnierzyki, przed włożeniem do parzenia. Po parzeniu trafiły do studzenia, zgodnie z wskazówkami Szczepana. Woda do studzenia wędzonek 40 stopni. Studzimy do 50 stopni wewnątrz. Po studzeniu, wędzonki trafiły na stojak w celu odparowania. W czasie odparowania na wędzonki dmuchał wiatraczek (wiatraczek to mój pomysł). Na koniec wędzonki trafiły do lodówki. Tak wędzonki wyglądają po odparowaniu. Zdjęcie nie oddaje w pełni urody wędzonek. 😥 Sztuczne światło i telefon "stary zgredek". Wędzonki, po zastosowaniu wskazówek Szczepana mają taką samą barwę jak przed parzeniem. Wcześniej jak parzyłam wędzonki, to po parzeniu wędzonki miały ciemniejszy kolor. Dodatkowy, znaczący plus zastosowania się do wskazówek Szczepana, wędzonki są jeszcze bardziej soczyste, niż do tej pory. Dziękuję bardzo za tak cenne wskazówki. 😚 Ps. Polecam Wam, zastosowanie wskazówek naszego Braciszka. 5 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/20/#findComment-1029723 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted August 19 Report Share #478 Posted August 19 Super😁 Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/20/#findComment-1029726 Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted August 19 Report Share #479 Posted August 19 Gratuluję pięknych wędzonek! 👏 Cieszę się, że wskazówki się sprawdziły i dały dokładnie taki efekt, o jaki chodziło – barwa bez zmian po parzeniu i jeszcze większa soczystość to najlepszy dowód, że proces został dobrze poprowadzony. To kolejny przykład na to, że to właśnie osoba, która wyrabia wędliny, ma największy wpływ na to, co chce uzyskać – czy będzie to określona struktura, soczystość czy kruchość. Surowiec i narzędzia są ważne, ale ostateczny rezultat zawsze zależy od wiedzy, doświadczenia i podejścia tego, kto stoi przy produkcji. 1 1 Quote „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/20/#findComment-1029752 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted August 19 Author Report Share #480 Posted August 19 Dla porównania efektu po studzeniu, to wędzonkom zrobiłam zdjęcie "starym zgredkiem" przy świetle dziennym. Tak było po samym wędzeniu: Różnicy w kolorze nie ma, czy po wędzeniu, czy po parzeniu, a to dzięki wskazówkom Szczepana.😚 Szynka z tłuszczykiem. Paluszki lizać. 1 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/20/#findComment-1029878 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted August 19 Report Share #481 Posted August 19 Śliczna. 1 Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/20/#findComment-1029884 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted August 19 Report Share #482 Posted August 19 Posmakujemy w czwartek Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/20/#findComment-1029885 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted August 19 Author Report Share #483 Posted August 19 28 minut temu, karolszymczak napisał(a): Posmakujemy w czwartek Oczywiście że posmakujemy w czwartek, a w piątek Krzychu oceni.😃 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/20/#findComment-1029894 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted August 19 Report Share #484 Posted August 19 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): Oczywiście że posmakujemy w czwartek, a w piątek Krzychu oceni.😃 Ale macie fajnie 😋 nie skonsumujcie wszystkiego to może się załapię jak będzie na wynos😉. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/20/#findComment-1029913 Share on other sites More sharing options...
gruby7074 Posted August 20 Report Share #485 Posted August 20 Szynka z tłuszczykiem😋już by się jadło.Właśnie uświadomiłem sobie dlaczego moje wędzonki nie ciemnieją po parzeniu a wcześniej czytałem o tym chyba w postach Karola.Najpierw parzę kiełbasę i studzę w zimnej wodzie przez co suma sumarom wędzonki chłodzę w ciepłej wodzie. A jaka temp?Nie wiem bo nie sprawdzałem.Udanego i smacznego zlotu 1 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/20/#findComment-1029962 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted October 21 Author Report Share #486 Posted October 21 Ja uwielbiam mięsko, ale.😜 Dziś coś innego. Też u nas mniam mniam. Risotto z grzybami leśnymi. 2 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/20/#findComment-1043307 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.