Jump to content

Recommended Posts

To sernik opalony i spróbowany.

Zdjęcie sernika trochę ciemne mi wyszło, skorupka jest jaśniejsza i fajnie można o nią postukać palcem. Palnik od miedzi zdał egzamin. 

mms_img-1319109011(8).jpg.6505c5af1428046f2ac0907fb4b4613d.jpg

 

mms_img-1119091359(3).jpg.d70ecfb196406c251d4763a5d2a6c1a7.jpg

 

Sernik bardzo fajny, z typu miękkiego, gładkiego. Do powtórki.

Ten sernik po mojej modyfikacji jest wg. mnie ciekawą bazą pod dodatki smakowe. Czy to np: skórka cytrynowa, czy maliny liofilizowane. 

 

Ps. Zbyszek w domu. :frantics:

 

  • 4 weeks later...

Wczorajsze wędzenie.

mms_img-692797808(2).jpg.8aa7eac7236ff1140e0b7e2fbdbf5e7f.jpg

 

Wędzonki grzecznie wiszą jak żołnierzyki, przed włożeniem do parzenia. 

mms_img2063361682(1).jpg.f8fc0b94a26d735539edace7d45a909d.jpg

 

Po parzeniu trafiły do studzenia, zgodnie z wskazówkami Szczepana.

Woda do studzenia wędzonek 40 stopni. Studzimy do 50 stopni wewnątrz.

Po studzeniu, wędzonki trafiły na stojak w celu odparowania.

W czasie odparowania na wędzonki dmuchał wiatraczek (wiatraczek to mój pomysł).

Na koniec wędzonki trafiły do lodówki.

 

Tak wędzonki wyglądają po odparowaniu.

mms_img-1319109011(12).jpg.c3f63fca37252b7f6fc5a46a45cb2fd3.jpg

 

Zdjęcie nie oddaje w pełni urody wędzonek. 😥 Sztuczne światło i telefon "stary zgredek".

 

Wędzonki, po zastosowaniu wskazówek Szczepana mają taką samą barwę jak przed parzeniem.

Wcześniej jak parzyłam wędzonki, to po parzeniu wędzonki miały ciemniejszy kolor.

Dodatkowy, znaczący plus zastosowania się do wskazówek Szczepana, wędzonki są jeszcze bardziej soczyste, niż do tej pory.

 

Dziękuję bardzo za tak cenne wskazówki. 😚:hug:

 

Ps. Polecam Wam, zastosowanie wskazówek naszego Braciszka.

 

 

 

 

 

  • Upvote 5

Gratuluję pięknych wędzonek! 👏 Cieszę się, że wskazówki się sprawdziły i dały dokładnie taki efekt, o jaki chodziło – barwa bez zmian po parzeniu i jeszcze większa soczystość to najlepszy dowód, że proces został dobrze poprowadzony.

To kolejny przykład na to, że to właśnie osoba, która wyrabia wędliny, ma największy wpływ na to, co chce uzyskać – czy będzie to określona struktura, soczystość czy kruchość. Surowiec i narzędzia są ważne, ale ostateczny rezultat zawsze zależy od wiedzy, doświadczenia i podejścia tego, kto stoi przy produkcji.

  • Like 1
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Dla porównania efektu po studzeniu, to wędzonkom zrobiłam zdjęcie "starym zgredkiem" przy świetle dziennym.

mms_img-472115644(4).jpg.d293d5fc92b1064aa421e5a4b2120c2c.jpg

Tak było po samym wędzeniu:mms_img2063361682(2).jpg.b797f6a3ad26f42f57f0db4f226f75f7.jpg

 

Różnicy w kolorze nie ma, czy po wędzeniu, czy po parzeniu, a to dzięki wskazówkom Szczepana.😚

 

Szynka z tłuszczykiem. Paluszki lizać.

mms_img-1319109011(13).jpg.3baed4a7920265f8f35687747986ff70.jpg

  • Like 1
  • Upvote 1
2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Oczywiście że posmakujemy w czwartek, a w piątek Krzychu oceni.😃

Ale macie fajnie 😋 nie skonsumujcie wszystkiego to może się załapię jak będzie na wynos😉.

Szynka z tłuszczykiem😋już by się jadło:).Właśnie uświadomiłem sobie dlaczego moje wędzonki nie ciemnieją po parzeniu a wcześniej czytałem o tym chyba w postach Karola.Najpierw parzę kiełbasę i studzę w zimnej wodzie przez co suma sumarom wędzonki chłodzę w ciepłej wodzie. A jaka temp?Nie wiem bo nie sprawdzałem.Udanego i smacznego zlotu

  • Like 1
  • Upvote 1
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.