MIRKON Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2008 Potrawka z żołądków drobiowych według MIRKONa Składniki: Żołądki drobiowe – 1 kg Marchewka – 1,5 kg Cebula – 0,5 kg Pietruszka - 1 szt. Czosnek – 1 główka Kostki rosołowe – 2 szt. lub inna przyprawa Olej roślinny 100 ml Woda 300 ml Ryż – 2 torebki Sól Pieprz Przygotowanie: Żołądki sparzamy we wrzątku około 15 minut a następnie studzimy i kroimy na spore kawałki. Warzywa ścieramy na wiórki na tarce ręcznej lub mechanicznej. Wrzucamy do garnka warzywa z żołądkami i zalewamy olejem i wodą. Dusimy do czasu aż cebula zacznie znikać. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy całość dusząc jeszcze kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak KTOŚ skorzysta to życzę smacznego Pozdrawiam, MIREK Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Listopada 2008 No i pomysł na jutrzejszy obiad mam załatwiony. Dzięki Mirek, bardzo dawno nie jadłem żołądków. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Listopada 2008 Witam Żołądki sparzamy we wrzątku około 15 minut a następnie studzimy i kroimy na spore kawałki. MIRKON . Jakich używasz żołądków do tej potrawy bo żołądki z kurczaka to trudno pokroić na spore kawałki , czy mogą zostać w całości . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Listopada 2008 Tak się zastanawiam czy nie dodać do tego przepisu jeszcze boczku wędzonego. Takiego przyrumionego na patelni. Chyba tak zrobię, myślę, że nada to potrawie "wyrazistości" :tongue: . A żołądki pokroję "na cztery". Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Listopada 2008 Witam . radzio . Ja myślę że boczuś wędzony może przełamać cudowny dla mnie smak żołądków drobiowych . To takie moje odczucie , a smak to indywidualna sprawa . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Listopada 2008 No to zrobię na pół... z boczkiem i bez. Zobaczymy, co rodzince będzie bardziej smakować? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2008 Ja dodaję do żołądków drobiowych przyprawę curry albo jakąś mieszankę przypraw indyjskich...pyszota!!! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2008 Co do żołądków to polecam indycze,są większe i bardziej mięsne.Tyle że ciężej je dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2008 Małgoś, Witam http://gotowanie.onet.pl/16676,0,1,serca_drobiowe_na_ostro_z_hondurasu,ksiazka_przepis.html Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Listopada 2008 Żołądki lub serca często moczę parę godzin w winie siao-sin (pochodzi z Chin), lub jak nie mam świeżej dostawy :wink: , w słodkiej wiśniowej wódce - 1 kieliszek, plus ciemny sos sojowy. Duszenie jak zwykle i podaje z ryżem plus warzywa kolorowe ciut podsmażone.Można je podawać na małych patyczkach szaszłykowych, fajnie wyglądają - waga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Listopada 2008 SMORODINA..no proszę..też lubisz jak ja z nuta orientu.Twój przepisik wypróbuję na pewno! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 24 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2008 Szanowne, Szanowni,Do potrawki używam żołądki z kurczaków i je kroję na kawałki wielkości orzechów laskowych tak mniej więcej. Duszenie ich razem z warzywami nadaje potrawie ciekawy smak. A tak w ogóle jest to potrawa jak wiele innych na WINIE – czyli co się komu NAWINIE do garnka. Każdy może przepis modyfikować na własne potrzeby i na potrzeby swojego smaku i artykułów spożywczych w kuchni w danym czasie. W dalszym ciągu życzę smacznego.Pozdrawiam,MIREK Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Listopada 2008 Skład:1 kg żołądków gęsich lub innych0,5 kg cebuliczosnekgęsi tłuszcz (ew. oliwa)sól, pieprzSposób wykonania:Żołądki sparzyć kilkakrotnie przelewając je wrzątkiem na sitku 3 - 4 razy. Podsmażyć cebulę, do podsmażonej cebuli wycisnąć kilka ząbków czosnku (zależnie od upodobania). Do tego dodajemy żołądki, całość dokładnie mieszamy i dodajemy trochę wody. Solimy, pieprzymy i dodajemy curry. Ponownie mieszamy i przykrywamy naczynie pokrywką. Dusimy tak długo aż będą prawie miękkie, kontrolując czy woda nie wyparowała. Później zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy go do piekarnika na 20 minut. aby doszły. Ja kupuje zazwyczaj żołądki z kurczaka lub indyka i dodaje jeszcze trochę mięsa z gęsi, kupuje skrzydła bo to akurat najczęściej jest dostępne.Jest to smaczna żydowska potrawa pod nazwą " gęsie pipki". Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Listopada 2008 Jest to smaczna żydowska potrawa pod nazwą " gęsie pipki". To jest Kraj wielu kultur ;gęsie pipki ,bliny ,golonki po bawarsku , czy serniki po wiedeńsku /dlaczego po wiedeńsku?/, kugle , kińdziuki i wiele wiele innych a my co A MY TO WSZYSTKO PROPAGUJEMY :lol: :lol: :lol: i wykonujemy i zjadamy :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Listopada 2008 Potrawka z żołądków drobiowych według MIRKONa Wreszcie dziś kupiłem żołądki i zrobiłem je na obiad wg. przepisu MIKRONA. Muszę powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne. Dosypałem troszkę curry za radą Małgoś. Myślałem, że zostaną jeszcze na jutro, bo sporo tego wyszło, ale niestety... już nie ma Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam Wreszcie dziś kupiłem żołądki i zrobiłem je na obiad Dokładałeś boczek wędzony :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Listopada 2008 Jednak nie włożyłem, bałem się żeby nie było go za mocno czuć w potrawie.Dałem też mniej marchewki, żeby danie nie było za słodkie. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Listopada 2008 Robiłem dzisiaj żołądki , poszły jak świeże bułeczki. :tongue: Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam Ja robię w dwóch wersjach - podpiekam na brązowo na tłuszczu i tak zajadam - troszkę podpiekam podlewam wodą i na parę minut do szybkowara . Później zaciągam żółtkami i śmietanką 30%. Z przypraw tylko sól i pieprz . Bardzo mnie smakują Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 26 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Listopada 2008 Szanowni,Gratulacje!!!!!!!!!!!Cieszę się, że wam smakowało.Smacznego raz jeszcze i na przyszłość też.Pozdrawiam,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Listopada 2008 A u mnie były wczoraj , nawet dużo mi wyszło .Niestety dzisiaj muszę zrobić coś innego , bo wszystko wyżarli !!! MIRKON przepis okazał się Hitem ,. dzieciaki lubią na słodko. pozdrawiam wujektomek :tongue: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Stycznia 2018 WitajciePo życzeniach nadesłanych od Beti i Mirkona przyszła pora na wykonanie przysmaku bodajże ze zlotu w Bukowinie,czyli żołądki drobiowe z marchewką....gdyby to były gęsie byłyby gęsie pipki,przepis jest mega lepszy od tego co dotej pory robiłem ,czyli w samej cebuli 50/50 plus przyprawy.Robiłem ściślewg przepisu z małą modyfikacją czyli dałem woreczek ryżu więcej,plus dodatkowo dwie kostki rosołowe.Wyszło tego sporo a naraz nie dam rady zjeść (tylko ja to jadam z domowników) wiec co do puszkiżołądki poszły na inne biiieeedddnnne dni,aby zadbać o swój żołądek wyszło 10 puszek,sympatyczne to to jest,następne w planie....~Paprykarz Szczeciński~Zachęcam do wykonaniaMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Marek - a moglbys dac od A do Z swoj przepis- prosze? lacznie z czasem pasteryzacji puszek ( u mnie sloiki ). Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Stycznia 2018 lacznie z czasem pasteryzacji puszek ( u mnie sloiki ). Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Arkadiusz - dziekuje. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.