marcus Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Listopada 2008 Mam problem bo nigdzie nieznalazlem czasu przechowywania jelit na kielbase zamknietych hermetycznie Vakum . Kupilem (swieze) zamkniete i niewiem czy lepiej je wyjac i zasolic a mam je juz pare dni (czekam na maszynerie i musialem cale mieso na kielbase zamrozic cos przesylka sie spuzna )No i co robic?acha no i kupilem cos takiego i tez czekam na przesylkehttp://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=350125351721&ssPageName=STRK:MEWN:IT&ih=022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Listopada 2008 Ja bym proponowal zasolic, takie zasolone mozna przechowywac dosyc dlugo, jelita baranie ktore kupilem u miro jakies 2 lata temu leza do dzis w lodowce i sa ok... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam Kupilem (swieze) zamkniete i niewiem czy lepiej je wyjac i zasolic Ja osobiście jelita bym wyjął z opakowania sprawdził zapachowo jeżeli jest zapach ok zasolił grubą solą i przechowywał w lodówce . Jeżeli jest to duża porcja można również zasolone zamrozić . Ja jelita zasolone przechowuję w lodówce rok i dłużej i są zawsze dobre . Należy pamiętać żeby jelita przeznaczone do przechowania nie były już zepsute . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Listopada 2008 A od kiedy jelita się mrozi drogi andrzeju k :question: :question: Jelita odsączyć z wody dobrze zasolić, włożyć do słoika szklanego i do lodówki ale nie do zamrażalki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam A od kiedy jelita się mrozi drogi andrzeju k :question: :?: Była taka informacja na forum jeżeli tylko znajdę to podam . Było to coś w tym stylu że można zamrozić i się nic nie stanie . Ja osobiście jeden pęczek zasolonych zamroziłem i jak tylko będzie rozmrożony to zrobię fotkę i opiszę jak wyglądają . Jeżeli to będzie porażka to też się przyznam . Teraz mnie się przypomniało , kolega rzeźnik który mieszka nie daleko ode mnie też powiedział że można zamrozić i nic się nie stanie . Zobaczymy P.S.Na bieżąco tak przechowuję jak mówiłeś . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Listopada 2008 Wizualnie to nic im się nie stanie ale problem może pojawić się przy nadziewaniu jelit.Mogą pękać.Wystarczającym środkiem konserwującym jest duża ilość soli.Przy soleniu nie trzeć solą o osłonkę.Ostre kryształy soli uszkodzą wtedy ściankę jelita. W zasolonej postaci i w chłodnym miejscu można je przechowywać nawet do pięciu lat. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Listopada 2008 witamwtrące pare zdańmoja ciotka ś.p. jak robiła kiedyś wyroby to jelita solone mroziła w zamrażarce i wiecie co zasolone jelita nigdy nie byly zamrożone,lecz lekko zesztywniałe,sóluniemożliwiła ich całkowite zamrożenie!zatem ja nie mam nic przeciw mrożeniujelit bądź żołądków wp. na salceson.przed przygotowaniem jelit nalezy je tylkodobrze wymoczyć w wodzie zimnej potem letniej i ognia z farszem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Listopada 2008 Marcus, tu masz opisane to bardzo wyczerpująco:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=613&page=4i dalsze strony.Polecam poszukać na stronce http://www.wedlinydomowe.pl a dużo niejasności można zlikwidować. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Listopada 2008 Jelita juz wyjolem z woreczka vakum i nic im niebylo po 6 dniach w lodowce oplukalem w wodzie osuszylem i zasolilem w sloiku groboziarnista sola.Tak chyba moge je teraz bez obaw przechowywac .jednak nurtuje mnie jak dlugo by mogly byc w tym woreczku moze i tak by mozna ?Co do maszynki to dostalem nie ta co zamawialem i teraz czekam na wlasciwa.Troche jakos nieumiem zrozumiec co napisales Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam Kupilem (swieze) zamkniete i niewiem czy lepiej je wyjac i zasolicJelita juz wyjolem z woreczka vakum i nic im niebylo po 6 dniach w lodowce Tak sobie teraz myślę że na opakowaniu powinien być podany termin przydatności do spożycia - użycia . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Listopada 2008 Marcus, dużo, dużo soli i jeszcze raz soli i możesz trzymać i trzymać.A tak naprawdę sól wyciąga wilgoć z flaków i staną się takie „drucikowate”, ale nie przejmuj się, przed użyciem musisz tylko dłużej moczyć.Wyschnięcie flaków + duże zasolenie + trzymanie w lodówce = bardzo długie przechowywanie – u mnie nawet do 2 lat, dłużej nie sprawdzałem bo zużyłem.Jedyny minus to, po pierwsze trzeba potem uważać żeby ich nie połamać, czyli pierwsze zamoczenie jeszcze w słoiku wypłukując jednocześnie sól, no i są z biegiem czasu trochę słabsze, nn. częściej pękają a jeżeli świeże. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Listopada 2008 Marcus, dużo, dużo soli i jeszcze raz soli i możesz trzymać i trzymać. A tak naprawdę sól wyciąga wilgoć z flaków i staną się takie „drucikowate”, ale nie przejmuj się, przed użyciem musisz tylko dłużej moczyć. Wyschnięcie flaków + duże zasolenie + trzymanie w lodówce = bardzo długie przechowywanie – u mnie nawet do 2 lat, dłużej nie sprawdzałem bo zużyłem. Jedyny minus to, po pierwsze trzeba potem uważać żeby ich nie połamać, czyli pierwsze zamoczenie jeszcze w słoiku wypłukując jednocześnie sól, no i są z biegiem czasu trochę słabsze, nn. częściej pękają a jeżeli świeże. Sorki Toshiba ale jelita nie mogą zrobić się suche i drucikowate jak piszesz. Tak jak pisałem wcześniej odsączyć dodać dużo dużo soli i zamknąć w szczelnym szklanym słoiku w lodówce. Jeśli przy przechowywaniu jelit macie takie objawy jak Toshiba świadczy to o tym że zasolone jelita oddały swoją wilgoć do otoczenia i sól zaczyna się krystalizować. Żeby była jasność w temacie możecie zrobić roztwór nasycony soli w wodzie i w tym roztworze przechowywać jelita również w słoiku szklanym. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Listopada 2008 Miro, absolutnie nie będe się z Tobą spierał, mi wyschły po 2 latach, może sloiczek byl niedokręcony :question: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Listopada 2008 To mam to teraz zalac woda i bedzie wodny roztwor soli :rolleyes: ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Listopada 2008 TOSHIBA bylem ostatnio w ubojni i powiedzieli ze niesprzedaja jeszcze zrobili takie :shock: ale znalazlem gdzies indziej http://www.gollys.de/cms/front_content.php?idcat=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Listopada 2008 To mam to teraz zalac woda i bedzie wodny roztwor soli :rolleyes: ? Jeśli zasoliłeś to nie musisz. Napisałem że można również w roztworze soli ale nie koniecznie. Każdy zrobi jak mu wygodniej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Listopada 2008 solilem sola gruba wiec niewiem czy moze nieuszkodzilem flaka ale zobaczymy przy napelnianiu .Narazie zostawie jak jest ale nastepnym razem bylbym sklonny wlasnie do (solanki z wody )ale ile soli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Listopada 2008 Roztwór nasycony, to taki w którym już więcej soli nie rozpuścisz, więc nie zrobisz błedu jeżeli ułożysz flaki w słoiku przekładając solą, a na koniec zalejesz przygotowaną ostudzoną wodą.Tyle soli ile się rozpuści to się rozpuści, reszta sobie po prostu tam będzie.Przy cenie 19 centów za 0,5 kg nie zbankrutujesz :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Listopada 2009 Jak długo w lodówce można przechowywać jelita wp solone np.te od miro :question: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Listopada 2009 Spokojnie - długo długo! :smile: Jelita trzymane w soli (ew. w roztworze solnym) można w warunkach chłodniczych przechowywać od 14 do 20 miesięcy (informacja z artykułu na stronie głównej) A to informacja od miro (podana wcześniej w tym wątku): W zasolonej postaci i w chłodnym miejscu można je przechowywać nawet do pięciu lat. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Listopada 2009 Mam te jelita w woreczku w którym były przysłane,czy mogę w nim trzymać czy lepiej do słoiczka :question: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Listopada 2009 czy lepiej do słoiczkaLepiej przełóż je do słoika (może byc plastikowa puszka) i bardzo starannie przesyp solą. Nie powinny być posklejane. Jednak jelita bywają różnej jakości i wtedy nic nie pomoże. Przeczytaj sobie mój wpis w ShoutBox'ie z dzisiejszej nocy. Wczoraj zużyłam resztę jelit +32, które kupiłam ponad 3 lata temu. Były w idealnym stanie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Listopada 2009 starannie przesyp soląTe od miro są już solone.Chyba,że jak dam do słoika to jeszcze dać soli?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Listopada 2009 Chyba,że jak dam do słoika to jeszcze dać soli?? Myślę że soli nigdy za wiele , najlepiej jak się miro wypowie w tej kwestii Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Listopada 2009 Chyba,że jak dam do słoika to jeszcze dać soli??Dodatek soli z pewnością jelitom nie zaszkodzi, szczególnie jeśli planujesz przechowywać je jakoś wyjątkowo długo. Tylko uważaj, jeśli np. chcesz dodać sól kamienną, aby grubymi kryształkami mechanicznie nie uszkodzić jelit. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.