Zbój Madej Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Listopada 2009 Myślę że soli nigdy za wieleTylko uważajOki dzięki :smile: A czy sól jodowana może być?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Listopada 2009 A czy sól jodowana może być?? Do naszych wyrobów powinno stosować się nie jodowaną . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Listopada 2009 nie jodowanąAha,dzięki :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Listopada 2009 Do wyrobów owszem ale do jelit może być jodowana. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Witam, to ostatecznie przesolić i do lodówki czy w solance i do lodówki ? Pozdrawiam, Darhel. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Czerwca 2012 to ostatecznie przesolić i do lodówki czy w solance i do lodówki ?Obie metody są dobre, z tym że ta druga czyli solanka przy częstym moczeniu i soleniu mniej uszkadza jelito. Warto od razu za pierwszym razem podzielić większość ilość jelit na mniejsze porcje i przewiązać np sznurkiem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Czy tak samo postępujemy z kątnicami, wołowym prostymi itd. ? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Ostatnio kupiłem jelita na kabanosy i po namoczeniu okazało się że nie idzie ich "otworzyć" były posklejane i szybko się rwały. O nałożeniu na lejek nie było nawet mowy. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Czerwca 2012 O jelitach; te co są samemu wyczyszczone, są o dużo mocniejsze i czystsze, niż te kupne. Kupne pękają, przy takim samym nabiciu farszem jak swojskie / ręcznie czyszczone. I co jest „lołz” (i o co chodzi) ? te ostatnie kupione jak Miro napisał, okazało się że były dodatkowo wybielane chlorem i śmierdziały, (kupione w okolicznej masarni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hurtbieniek.pl Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Października 2012 Na bazie swoich doświadczeń oraz doswiadczeń importera z ktorym współpracuje:1. Najbezpieczniej jelita zużyć w 6 miesięcy od ich kupienia. Dłużej przechowywane jelita mogą się rwać.2. Jelit się raczej nie mrozi. Jelite, które "złapią" minusową temperaturę również będą się rwać.3. Najlepiej, tak zalecają chyba wszyscy, przesolić i wstawić do lodówki. Jezeli chodzi o jelita na kabanosy jeśli są naturalne postepujemy z nimi jak z jelitami wieprzowymi.Jelita baranie są bardzo delikatne, dlatego moczenie powinno trwać troszkę dłużej. Jeśli sa to osłonki kolagenowe - broń Panie Boże od namaczania. Kolagenowe "sticki" nabijamy na sucho. Cytuj www.hurtbieniek.pl - wszystko do wyrobu wędlin, najlepsze jelita, duży wybór przypraw. Sklep stacjonarny - Aleksandrów Łódzki. Zapraszamy!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik45 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Listopada 2012 Od kilku lat jelita po zakupieniu wkładam do słoiczka, solanka z przegotowanej wody + cztery łyżki soli (słoiczek po dżemie), zużywam czasem po półrocznym moczeniu. Przed użyciem tylko przepłukuję. Cytuj Obawiać się trzeba nie tych co mają inne zdanie, lecz tych, co maja inne zdanie, ale są zbyt tchórzliwi by je wypowiedzieć.http://czarkuchnirymowany.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania1950 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Grudnia 2012 ja jelita trzymam w słoiku z solą w lodówce, nawet rok tylko przed użyciem moczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Najlepiej i najbezpieczniej jelita przechowuje się w mocnym roztworze soli z wodą . Najlepsze opakowanie to szklany słoik. Najlepsze miejsce przechowywania to lodówka. I jeszcze słówko: JELIT NIGDY NIE ROZPLĄTUJEMY NA SUCHO !! TYLKO I WYŁĄCZNIE NA MOKRO !! Pozdrawiam. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Grudnia 2012 JELIT NIGDY NIE ROZPLĄTUJEMY NA SUCHO !! TYLKO I WYŁĄCZNIE NA MOKRO !!A to dlaczego ? Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Dziadku komu jak komu, ale tobie tłumaczyć ?Ale wytłumaczę. Jelita są zasolone i kryształy soli "wtopione" w jelito.Jeśli robimy rozdzielanie na sucho kryształ soli działa jak ostrze noża, tnie i uszkadza delikatne ścianki jelita. Kiedy namoczymy jelita w kranowej wodzie ok. 25-30C można je swobodnie rozdzielić lub konfekcjonować na mniejsze ilości.Potem jeśli coś zostanie ponownie odsączamy z wody, solimy lub zalewamy mocną solanką. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Tak źle nie jest, z tym przecinaniem solą jelit. Co prawda to prawda że lepiej się rozprowadzają namoczone.W praktyce dużo tych pęczków przeszło przez ręce. Problem jest w domu gdy trzeba 20 m a ma się 90m w pęczku. I w takim przypadku rozprowadzam delikatnie otrzepując sól na sucho cały pęczek . Jelita rozprowadzone na sucho przetrzymują się o wiele dłużej . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Na temat jelit krótki tekst. Wnioski do wyciągnięcia. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Dzięki Dziadku też mi się przyda. Dziwi mnie ten wpis: "namoczenie jelit w ciepłej wodzie (powyżej 40C)"można to źle zrozumieć i zalać gorącą wodą 70-80C, a wtedy .... "sparzymy" jelita. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Nie wiem gdzie kupowali jelita koledzy narzekający na jakość i zapach ja kupuję przez net w firmie Kadek http://www.kadek.pl/praktycznie bez zapachu i problemów.Solone , paczkowane termin 6 mieś. To co zostaje i zapas zawsze dużo soli warstwami w zamkniętym słoiku w lodówce i zapominam o nich do następnego razu . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Mirekr134a, kolego... to włąśnie firma Kadek dała się poznać z fatalnej jakości jelit.... być może na skutek opinii klientów wyciągnęli wnioski i teraz mają już towar OK.... takie życie Panie, takie życie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ja się jeszcze na nich nie naciąłem i z tego co widzę sporo też sprzedają przez Allegro . Miejmy nadzieję , że jest tak jak piszesz i poszli po rozum do głowy . Ostatnio też od nich kupowałem wieprzowe i baranie i narazie bez uwag . Jak coś będzie nie tak napewno dowiecie się o tym i to drukowanymi literami . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Mam pytanie: czy świeże pęcherze wieprzowe można przechowywać tak jak jelita tzn. nasolić, czy też należy je po napompowaniu powietrza wysuszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Możesz zasolić , jednak łatwiej przechować suszone . Tylko uważaj na mole spożywcze . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Dziękuję, powalczę z molami i z solą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miru Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Lutego 2013 Witam. Nigdy nie mialem do czynienia z jelitami i mam pytanie.Zakladajac, że będę potrzebowal jelita rano, to czy mogę je przygotować już dzien wcześniej (wieczorem) i zostawić na noc w wodzie??? Cytuj Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.