grzegorz241070 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam wszystkich.W oczekiwaniu na części od tokarza do mieszałki zrobiłem w międzyczasie szynkowarek.Mam przygotowane mięsko które miało być w nim parzone.Niestety nie zdążyłem zaopatrzyć się w osłonki barierowe i tu moje pytanie,czy możliwe jest parzenie bez osłonek zważywszy,że szynkowar wykonany jest w 100% ze stali nierdzewnej?Jak takie parzenie powinno przebiegać i czy ewentualnie zamiast osłonek można stosować folię do pieczenia?Za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję. A oto mój szynkowar: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Listopada 2008 Spokojnie możesz parzyć używając folii do pieczenia.Poczytaj w odpowiednik dziale o szynkowarkach https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=28 na ten temat, gdzie będziesz miał wszystko wyjaśnione.Problemem może okazać się czas parzenia ale jeśli zmierzysz swój to, coś poradzimy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam.Ja ostatnio w podobnym "statku" z nierdzewki, parzyłem bez niczego - dobrze, że wsad załadowałem :grin: Pozdrawiam :wink:P.S.Grzegorz, sam tak ładnie spawasz.O ile tak, to szacuneczek :smile: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam zy ewentualnie zamiast osłonek można stosować folię do pieczenia? W takim materiale to możesz parzyć i bez osłonek tylko "soczki z mięska i przyprawy " podczas parzenia uciekną do wody . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz241070 Opublikowano 26 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Listopada 2008 Niestety to nie ja spawałem a to,że tak ładnie wygląda to tylko obróbka szlifierką z tarczkami listkowymi.Po spawaniu drutem (niestety TIG w naprawie) wcale tak ładnie nie wyglądało.Dzisiaj zrobiłem takie dwa,jeden dla spawacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz241070 Opublikowano 26 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Listopada 2008 Jeszcze jedno,czy szynkowar ma być cały zanurzony,czy woda ma się nie wlewać na dekiel?Proszę o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Listopada 2008 WitamMożesz parzyć w takim szynkowarze. Szynkowaru ja nigdy nie topię. Jeżeli byś zanurzał całego do wody to tak na logikę, po jakiego grzyba szynkowar wstawia się do drugiego garnka z wodą. Ktoś powie: łatwiej utrzymać temperaturę i to fakt. Możesz też wstawić go do piekarnika i ustawić tem. na 80st i w nim grzać i też Ci wyjdzie. Osłonki są tylko po to byś łatwo mógł wyciągnąć wkład. Ja mój bardzo podobny szynkowar wykładam folią aluminiową Nie mam żadnych problemów z wyciągnięciem czy to boczku prasowanego czy popularnej "szynki". Powodzenia Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz241070 Opublikowano 26 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Listopada 2008 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Teraz właśnie się parzy.Jak wyjdzie smaczne i ładne to się pochwalę.A jak nie będzie fotek to....wiadomo kicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Listopada 2008 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Teraz właśnie się parzy.Jak wyjdzie smaczne i ładne to się pochwalę.A jak nie będzie fotek to....wiadomo kicha.Rób fotki nawet jak nie wyjdzie - czego nie życzę :wink: Wtedy na podstawie fotek bardziej doświadczeni Koledzy będą mogli skorygować ewentualne błędy. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz241070 Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zdjęcia robiłem rano.Nie mogłem zasnąć przez pół nocy rozmyślająć czy mi się uda.Blok wyszedł smaczny lecz w górnej części niezbyt zwarty(na zdjęciu obrócony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Listopada 2008 Jak na poczatki, to bardzo ładnie. :grin: Po śladach noża widać, że jest dosyć twardy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz241070 Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Listopada 2008 Mniej zwarta część zaczynała się około 1.5 centymetra od góry i tylko na środku.W miejscu gdzie były śróby ok.Następnym razem zmienię blaszkę dociskającą na gróbszą(teraz ma 1,5mm)i zrobię mniej wsadu,około 7 cm.Powinno być lepiej.Mojej żonce bardzo smakowało i chce żebym zrobił prasowany boczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Listopada 2008 No i już wsiąkłeś na całego. :wink:Popracuj jeszcze troszkę nad dokładniejszym pakowaniem farszu, gdyż widać napowietrzone, puste przestrzenie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Listopada 2008 No i widzisz! nie takie straszne. Wydaje się, że miałeś "lekko" za "lekki" docisk mięska i jest niedoprasowane. Z boczkiem to ja daję dość duży docisk, ma być przecież prasowany! Jak będziesz robił boczek z kilku kawałków to nie zapomnij każdy lekko ponacinać lub stłucz go tłuczkiem do mięsa. Posyp białym pieprzem i jak masz to lekko żelatyną zrobioną według Dziadka ze skórek, nie ma prawa nie sprasować się.Powodzenia! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz241070 Opublikowano 28 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Listopada 2008 Papcio,bardzo dziękuję za cenne rady.Odnośnie docisku zauważyłem,że sprężyny byłyby chyba lepsze ponieważ docisk przez cały proces parzenia jest jednakowy.Podczas studzenia zauważyłem,że sróby były luźniejsze.Jeżeli nie załatwię nierdzewnych sprężyn poprostu będę częściej kontrolował docisk.W poniedziałek zrobię jeszcze jeden szynkowarek z blaszki 3 mm i ten będzie do typowego prasowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Listopada 2008 Jeżeli nie załatwię nierdzewnych sprężyn poprostu będę częściej kontrolował docisk Sprężyny nie muszą być z nierdzewki.Niektórzy Koledzy uzywają np. sprężyn od ubijaczki , trzepaczki do jajek. Lub sami skręcają sprężynę z drutu. Coś takiego :grin: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=483754416 Chodzi oczywiście o sprężynę :blush: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Listopada 2008 Sprężyny są lepsze od śrub. Poszukaj jakiegoś sklepu typu GS a najlepiej z częściami do maszyn rolniczych, oni mają sprężyny w zasadzie jakie tylko chcesz. Zwykłe, nierdzewne, mocne słabe itp. Ja swoje mam od jakiegoś kombajnu. Są średnio-twarde i mają dość duży skok. Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Możesz też wstawić go do piekarnika i ustawić tem. na 80st i w nim grzać i też Ci wyjdzie..Z termombiegiem ,czy bez?.Pozdrawiam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam, nacisk sprężyny sprawdzamy poprzez położenie na niej odważnika z określona wagą i sprawdzamy ugięcie, długość ugięcia ma odniesienia do nacisku, czyli 2 kg nacisku to ugięcie przykładowo 2 cm a zostaje jeszcze 2 cm i wtedy wynika że sprężyna jeżeli cała będzie ugięta to nacisk 4 kg. Tak najprostszym domowym sposobem badamy nacisk i ugięcie sprężyn do zastosowania w szynkowarkach. Przyjemnej pracy i smacznego. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam!Jeśli można radzić: właśnie jestem w trakcie przycinania/gięcia/spawania swojego "osobistego" szynkoprasowara i zastosuję w nim sprężyny wyjęte z KEG-ów do piwa. Przy okazji: ostrożnie przy demontażu fittingu - można niechcący mieć prysznic z pozostałych resztek skwaśniałego piwa. Przydatne linki:http://www.piwowarstwo.eu/index.php/beczki/30-otwieranie-beczek/51-otwieranie-mhttp://www.piwowarstwo.eu/index.php/beczki/30-otwieranie-beczek/49-otwieranie-beczki Sprężyny te są nierdzewne, mają różne długości, średnice i siły docisku; można bez trudu dobrać odpowiednią. Kiedy pierwszy raz wpadły mi w ręce, od razu pomyślałem o takim dla nich zastosowaniu.System regulowanego docisku wieczka mojego szynkoprasowara (zębaty, podpatrzony :blush: , ale jeszcze nie na pewno właśnie taki) ma być w dużym stopniu uniwersalny - będę mógł zastosować kilka rodzajów sprężyn zależnie od rodzaju wsadu (są przynajmniej cztery typy), gniazdo sprężyny będzie w postaci krótkiej tulei i sprężynę o większej średnicy będzie można nałożyć na tuleję, natomiast o mniejszej będzie wkładać się do tulei. Tuleje (gniazda) będą ustalać sprężyny w określonych punktach listwy oporowej i wieczka oraz zabezpieczą je przed przesuwaniem, albo nawet niebezpiecznym "wystrzeleniem" w bok. Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Ale ja nie pytałem o sprężyny tylko czy parzyć w piekarniku z termoobiegiem czy bez.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam, arkadiusz nie denerwuj się, tylko dobre rady, jak chcesz to akceptujesz albo nie, tylko dobrowolność i kultura na forum, nie ma co się obrażać, przepraszamy. Tak na PS to wszystko już jest opisane w tym temacie na Głównej stronie, wystarczy poszukać. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Ale ja się nie denerwuję tylko wolałbym ,żeby było na temat i nic tu ma kultura czy dobre wychowanie.Pozdrawiam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Grudnia 2009 czy parzyć w piekarniku z termoobiegiem czy bez.Lepiej z termoobiegiem, parująca woda będzie równowmiernie przekazywała ciepło. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ale ja sądziłem ,że parzenie w piekarniku odbywa się bez udziału wody a polega na parzeniu poprzez ogrzane powietrze :shock: .Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.