Henio Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Grudnia 2009 :grin: :grin: Inne napoje trzymam w szkle i po otwarciu wypijam do końca "by szkłem nie przeszły" :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Czy można zawinąć mięso w folię spożywczą samoprzylepną i potem parzyć w szynkowarze.Pytam ze zwykłej ciekawości bo ja zawijam w aluminiową,ale jakby co to czemu nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Grudnia 2009 bo ja zawijam w aluminiową, Myślę że nie jest to dobry pomysł , lepiej w woreczek foliowy dopuszczony do żywności . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Grudnia 2009 A tak bliżej i dokładniej poproszę.Woreczki foliowe są niestety za małe jak na mój szynkowar i kiepsko w nich układać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Grudnia 2009 A tak bliżej i dokładniej poproszę. Moim zdaniem , folia aluminiowa wchodzi na pewno w reakcję z solą . Jak przykrywałem solone mięso na talerzu w lodówce zauważałem jej ubytki . Nie posiadam większej wiedzy w tym temacie , powiem tak : Ja bym jej nie stosował do moich wyrobów . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Czyli lepsza będzie folia celulozowa? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Czy można zawinąć mięso w folię spożywczą samoprzylepną i potem parzyć w szynkowarze.Odpowiedź jucz padła. Proponuję zakupić u Miro szeroka osłonkę poliamidową lub barierową. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Woreczki foliowe są niestety za małe jak na mój szynkowar i kiepsko w nich układać.Ja jak potrzebuję większy woreczek to używam woreczków do pieczenia, są spore :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Grudnia 2009 .Woreczki foliowe są niestety za małe jak na mój szynkowar i kiepsko w nich układać. TAK NAPISAŁ ARKADIUSZ.,i to jest prawda,w przypadku Twojej praski. Podpowiem jak można sobie ułatwić: Smaruję bardzo delikatnie formę wewnątrz olejem. Układam wsad w formie bez opakowania i ubijam pięscią. Kładę formę na godz.do lodówki i potem,przewracając formę do góry dnem,wytrząsam wkład już nieżle uformowany,niemal bez powietrza między warstwami,na deseczkę też ciut naoliwioną To wszystko {w moim przypadku}umieszczam z des. wewnątrz foli do pieczenia, wyciągam deseczkę ,zawiązuję tu i tu i tyle.Ale to jak chcesz żeby Ci nic nie uciekło.A jak dopuszczasz wyciek to możesz folię przeciąć wzdłuż i układać do formy odrazu w folii a potam pozawijaći przycisnąć ,tylko może być mniej szczelne,ale lepsze niż w folię aluminiową która przy nacisku prasy przecież musi pękac Zresztą to nie musi być folia do pieczenia to mogą być sztuczne do kiełbas ,bardzo szerokie. Tak poprostu zamieszczam te fotki,,chociaż wszyscy to znają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Czy można zawinąć mięso w folię spożywczą samoprzylepną i potem parzyć w szynkowarze.Odpowiedź jucz padła. Proponuję zakupić u Miro szeroka osłonkę poliamidową lub barierową. Te osłonki nie wchodzą w grę są za wąskie jak do mojego szynkowara.Ja nie zalewam go wodą więc szczelność nie jest mi potrzebna. Ostatni wyrób był zawinięty w folii aluminiowej i nie popękała mimo dużego nacisku. A ta celulozowa folia to się nie nadają bo czytam ,że są właśnie do szynkowarów i do wędzenia też się nadają Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Grudnia 2009 A ta celulozowa folia to się nie nadają bo czytam ,że są właśnie do szynkowarów i do wędzenia też się nadają ARKADIUSZ ,_Przekonaj się do folii celulozoeej Gdzie tak dyskwalifikująco czytałes ? Zerknij na ten opis. Ja w niej od dawna robię i potwierdzam w całej rozciągłości. Oferujemy folię celulolozową wysokiej jakości, bezbarwną lub w kolorze karmelowym, stosowaną w przemyśle spożywczym do pieczenia i gotowania różnego rodzaju wyrobów. Dzięki swoim właściwościom folia ta bardzo dobrze przepuszcza dym wędzarniczy i parę wodną. Ekologiczna ze względu na to, że wykonana jest z naturalnego składnika (celulozy), dzięki czemu w środowisku naturalnym szybko ulega rozkładowi. W folii można zawinąć szyneczkę a następnie włożyć w siatkę do wędlin, co pozwoli zatrzymać cały sos podczas wędzenia i nasze wyroby bedą soczyste a co najważniejsze wolne od sadzy i zanieczyszczeń jakie towarzyszyą podczas wędzenia. Można także mięso upiec w piekarniku, wystarczy zawinąć w fiolię a końce związać. Zaletą folii jest połysk i skrętność, które wpływają na bardzo dobry wygląd zewnętrzny pakowanego produktu. Grubość 22 mikrony. Dostępne szerokości:.Do 40 cm. Przekonaj się sam w praktyce. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Tu się nia zrozumieliśmy.To było pytanie z mojej strony.Zapomniałem o ?.Właśnie twierdzę ,że ta folia celulozowa jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem,Prawda? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Tak ,- ARKADIUSZ.Chodzi też o ułatwienie pakowania wsadu.Bo to nieraz rzeczywiście wkurza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Grudnia 2009 No to moje problemy techniczne z opanowaniem produkcji wyrobów w moim szynkowarze uważam za pokonane. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.