ARCHIE I KAROLINA Posted July 8, 2023 Report Share #1 Posted July 8, 2023 Salceson Archiego. Składniki: głowa wieprzowa cała 3,8 kg. po ugotowaniu 1,07 kg. nogi wieprzowe 7,8 kg. po ugotowaniu 1,84 kg. serca wieprzowe 2,0 kg. po ugotowaniu 1,1 kg. nerki wieprzowe 1,2 kg. po ugotowaniu i oczyszczeniu 0,42 kg. ozorki 2,8 kg. po ugotowaniu i obraniu 1,70 kg. golonka wieprzowa 2,9 kg. po ugotowaniu 1,41 kg. policzki wieprzowe 1,0 kg. po ugotowaniu 0,54 kg. uszy wędzone 2 szt. skórki po ugotowaniu z golonki i maski głów 0,87 kg. Nogi, głowę, golonki opalone, oczyszczone. Solanka: 70 gram peklosoli na litr wody u mnie weszło 7 litrów wody, cały towar w solankę na 48 h. temper. 6 stopni C. Można zrobić nastrzyk, ale po co nawet jeśli ozorek będzie w środku lekko szary to chyba sam urok, a nie wada. Mięso przed obróbką termiczna płuczemy. Cały towar gotujemy 15 min i zmieniamy wodę. Przyprawy do gotowania: jałowiec 5 szt. pieprz czarny cały 2 gramy ziele angielskie 2 gramy suszona cebula 10 gram suszony czosnek 10 gram suszone warzywa 50 gram goździk 5 szt. Nogi, golonki, głowy oraz przyprawy w jednym garnku temper 90 stopni C do miękkości u mnie 3 godziny. Serca, nerki, policzki, ozorki inny garnek tylko łyżka wegety własnej roboty, wkładamy do gotowania. Wyciągamy każdy gatunek kiedy jest lekko al dente . Ozorki po gotowaniu obrane z białej błonki składniki kroimy w kostkę i zalewamy gorącym wywarem, żeby nie wyschły i nie ściemniały. Przyprawy do farszu na każdy 1 kg: Pieprz czarny - 3g/kg Majeranek - 0,3g/kg Suszone warzywa - 5 g/kg Gałka muszkatałowa - 0,5 g/kg Czosnek granulowany - 0,5g/kg Kminek - 0,5G/kg Czosnek świeży przeciśnięty przez praskę 1g/kg Sól himalajska -18g/kg Czosnek niedźwiedzi - 0,3g/kg Gorczyca cała - 0,5g/kg Kolendra - 0,5g/kg Szczypta cynamonu na całość farszu Pieprz ziołowy - 0,5g/kg Cebula suszona - 1g/kg Chrzan suszony - 0,5g/kg Puder z suszonych grzybów - 1g/kg Przyprawy wszystkie ucieram i dodaje do bulionu gorącego około 12% wagi całej masy mięsa i skórek żeby się przegryzły, u mnie. Wszystkie skórki i mięsko z nóżek przepuszczam na maszynce 3 mm. Pozostałe mięso pocięte w kostkę 3x3, 2x2 Ucho wędzone sparzone i pokrojone w paski 1 cm. Pęcherz wieprzowy moczymy 3 h. Farsz mieszamy i napychamy do pęcherza i część do słoików. Parzymy przez 2 godziny w temper. 80 stopni C. Studzimy 5 min. w zimnej wodzie. Wkładamy do praski lekko dociskając do kształtu i do lodówki na 24 godziny temper.6 stopni C. Ja wkładam pęcherze do misek i dociska deseczkami kładąc jeden na drugim. Słoiki do piekarnika i tandenizacja przez 3 doby w piekarniku. Pozostały wywar wykorzystać można do galarety i bazę do zup. Osobiście dodajemy jeszcze do wywaru maggi i lubczyku po wyciągnięciu mięsa. Salceson jest smaczny jeśli takiego określenia można użyć, pięknie się kroi, pachnie obłędnie jest zwarty. Nadaje się do mrożenia. Podczas parzenia nie muszę przekłuwać pęcherza, ani podczas kiedy stygnie. Wyszło 9 kg. farszu, czyli 2 duże pęcherze i 7 słoików 0,5 litra. Co tu mrozić? Jeden poszedł w 10 minut, drugi podzielony zostanie za 3 dni i zostaną słoiczki na biesiadę na jakimś wypadzie.... 2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/ Share on other sites More sharing options...
cezar Posted July 8, 2023 Report Share #2 Posted July 8, 2023 Bardzo ładnie wygląda Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843260 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 8, 2023 Report Share #3 Posted July 8, 2023 (edited) Piękne salcesony, o atrakcyjnym wyglądzie Drobna sugestia: Woda z nerek i ozorków nie nadaje się IMO do jedzenia, jest odpadem. Edited July 8, 2023 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843279 Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted July 8, 2023 Report Share #4 Posted July 8, 2023 1 primo to to że nie ma Świniary,czysto robione a to lubię! 2 primo salceson jest bogaty,czyli mięsny. 3 primo musiał wyjść zwarty przy takiej ilości nóżek wieprzowych 4 primo on musi kosztować min.40zl Bajo bongo ciao bello salcesono primo 🙂 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843296 Share on other sites More sharing options...
ARCHIE I KAROLINA Posted July 8, 2023 Author Report Share #5 Posted July 8, 2023 Godzinę temu, EAnna napisał(a): Piękne salcesony, o atrakcyjnym wyglądzie Drobna sugestia: Woda z nerek i ozorków nie nadaje się IMO do jedzenia, jest odpadem. I dlatego na tej wodzie robimy jedzenie dla piesków, a z nóżek tylko wodę wykorzystujemy na galaretę. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843297 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 9, 2023 Report Share #6 Posted July 9, 2023 15 godzin temu, ARCHIE I KAROLINA napisał(a): Salceson Archiego Full wypas Ciekawe jak w smaku Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843349 Share on other sites More sharing options...
ARCHIE I KAROLINA Posted July 9, 2023 Author Report Share #7 Posted July 9, 2023 7 godzin temu, Muski napisał(a): Full wypas Ciekawe jak w smaku Moim skromnym zdaniem jest bardzo wyważony w smaku, jedząc każdy kawałek można wyczuć. Zapach jest kosmiczny. Tutaj jeszcze 7 słoiczków po trzeciej wizycie w piekarniku. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843457 Share on other sites More sharing options...
ARCHIE I KAROLINA Posted July 9, 2023 Author Report Share #8 Posted July 9, 2023 Moja partnerka nie wytrzymała, drugi poszedł do krojenia po jednej dobie:) Lubi go ze słodką musztardą i chlebkiem własnej roboty... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843461 Share on other sites More sharing options...
cezar Posted July 9, 2023 Report Share #9 Posted July 9, 2023 Wcale się nie dziwię kobiecie, że nie wytrzymała. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-843482 Share on other sites More sharing options...
ARCHIE I KAROLINA Posted October 9, 2023 Author Report Share #10 Posted October 9, 2023 Tym razem kolejny salceson z tych samych składników lecz bez peklowania... W smaku identyczny:) 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868297 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 9, 2023 Report Share #11 Posted October 9, 2023 5 minut temu, ARCHIE I KAROLINA napisał(a): kolejny salceson z tych samych składników lecz bez peklowania... A jak uzyskałeś różowy kolor? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868300 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted October 9, 2023 Report Share #12 Posted October 9, 2023 4 godziny temu, EAnna napisał(a): A jak uzyskałeś różowy kolor? Zapewne użył soli warzonej spożywczej? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868367 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 9, 2023 Report Share #13 Posted October 9, 2023 27 minut temu, bilu72 napisał(a): Zapewne użył soli warzonej spożywczej? @bilu72, Czy to jest żart ??? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868374 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 9, 2023 Report Share #14 Posted October 9, 2023 13 minut temu, EAnna napisał(a): Czy to jest żart ??? Zapewne , na warzące szare Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868376 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted October 10, 2023 Report Share #15 Posted October 10, 2023 8 godzin temu, Muski napisał(a): Zapewne , na warzące szare Na to wygląda, że tak Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868412 Share on other sites More sharing options...
ARCHIE I KAROLINA Posted October 10, 2023 Author Report Share #16 Posted October 10, 2023 Użyłem soli himalajskiej tylko. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868483 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 10, 2023 Report Share #17 Posted October 10, 2023 33 minuty temu, ARCHIE I KAROLINA napisał(a): Użyłem soli himalajskiej tylko. I to jest istotna informacja . Sole morskie, himalajskie, kłodawskie i inne kamienne (to przecież pozostałości z prehistorycznych mórz) zawierają poza NaCl wiele innych dodatków: soli oraz tlenków metali. Te dodatki delikatnie peklują mięso, czyli zapobiegają szarzeniu mioglobiny w wyniku obróbki termicznej. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868495 Share on other sites More sharing options...
Pools Posted October 10, 2023 Report Share #18 Posted October 10, 2023 (edited) Super salcesony 🙂 Edited October 10, 2023 by Pools Pomyłka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868553 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 10, 2023 Report Share #19 Posted October 10, 2023 Arek ... Brawa dla Was ... Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19977-salceson-archiego/#findComment-868645 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.