Jump to content

Wędzarnia połączona z grillem


Recommended Posts

Dzień dobry. Jestem w trakcie murowania grilowędzarni wraz z drewutnią. Grilowędzarnia murowana z klinkieru, projekt wygląda tak jak na zdjęciu. Jestem już w trakcie murowania, więc ogólna konstrukcja musi zostać bez zmian.

Po przeczytaniu paru przypiętych tematów na forum m.in. Andyandy'ego, zrezygnowałem z wykładania paleniska szamotem. Palenisko zrobię z cegły czerwonej pełnej i nie będę dodawał cegieł do ścianek paleniska, dzięki temu nie zmniejszy się i łatwiej będzie zachować odległość 10-15cm żaru od ścianek paleniska. Mam natomiast pytanie, czy cegła klinkierowa będzie trwała, jeśli nie będzie pomiędzy nią a żarem jakiejś innej cegły? Z tego co mi wiadomo, to cegła klinkierowa do pieców jest bardzo dobra, ale wolę się upewnić. Palenisko będzie miało ok 65cm szerokości, 65cm głębokości i 60cm wysokości. Chciałbym też utrzymywać temperaturę żaru na poziomie 300 - 400 stopni Celcjusza, co sądzicie o zamontowaniu sondy na samym środku paleniska? Do tego aby temperatura w samym palenisku nie wahała się jak nastroje kobiet (bez obrazy) myślę, aby na sufit dać jednak szamot by trochę tego ciepła utrzymywał. Czy to dobry pomysł?

Druga sprawa to rura do dymu. Moja będzie miała 1m długości i 13cm średnicy, będzie obłożona watą żaroodporną i keramzytem, aby jak najbardziej zniwelować utratę ciepła. Czytałem, że minimum to 20cm średnicy. Komin tez mam 13cm aby w środku się nie kisiło. Jeszcze nie mam wymurowanej całej komory, więc tutaj kosztem byłby jedynie zakup nowej rury, kolanka i komina. Czy większa średnica jest niezbędna?

I ostatnia kwestia to komora wędzarni. Komora będzie miała szerokość wewnętrzną 65cm, głębokość 65cm i wysokość 110cm. Będzie ocieplona deską 2cm grubości, czyli finalne wymiary wewnętrzne to: 60cmx60cmx105cm. Nie zależy mi na wielkim wsadzie, bo nie będę wędził hurtowo. Bardziej dla siebie i ew. znajomych troszkę. Pytanie czy takie wymiary komory będą ok do wymiarów paleniska? Palenisko jak i komorę mogę jeszcze podnieść/obniżyć.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Tak jak na wstępie powiedziałem. wygląd wędzarni będzie taki jak na zdjęciu, szerokość i głębokość taka jak w opisie. Z wymiarów tylko wysokość może zostać zmieniona. 

 

 

20221209_014550.jpg

Link to comment
Share on other sites

Palenisko zrób również pod komorą, jeżeli chcesz wędzić tradycyjne wędliny na ciepło. Kanał służy glównie do wędzenia zimnym dymem. łosoś, etc. Natomiast do wędzenia szynek, kiełbas itd. służy palenisko pośrednie, umieszczone pod komorą wędzarniczą .

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, sverige2 napisał(a):

Palenisko zrób również pod komorą, jeżeli chcesz wędzić tradycyjne wędliny na ciepło. Kanał służy glównie do wędzenia zimnym dymem. łosoś, etc. Natomiast do wędzenia szynek, kiełbas itd. służy palenisko pośrednie, umieszczone pod komorą wędzarniczą .

w sumie proste rozwiązanie i będzie z paleniskiem pośrednim, ale czy w takim razie jest sens aby dawać od góry szamot? Czy zrobić pod komorą tylko zbrojony beton? Szamot będzie kumulował ciepło, podgrzewał płytę betonową, a płyta komorę wędzarniczą. Deski w komorze chcę dać tylko od góry i na ścianach. Deflektor też oczywiście będzie w komorze.

 

Czy w takim przypadku będzie mi potrzebna rura dymna, czy wystarczy otwór w betonie?

Link to comment
Share on other sites

52 minuty temu, sverige2 napisał(a):

Kanał służy glównie do wędzenia zimnym dymem

Czyżby? ;) Ponad 50% użytkowników wędzarni, korzysta z ich wersji kanałowych. Wejdź na naszą grupę i popatrz, jakie piękne wyroby im wychodzą, łącznie z pieczonymi. To nie wędzarnia decyduje o jakości wyroby i efekcie końcowym, a głównie jej użytkownik.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Autobus służy do wożenia pasażerów, auto osobowe do po przewozu pojedyńczych osób, a kanał w wędzarni służy do schładzania dymu, i po to został właśnie wymyślony ten typ wędzarni, więc nie udawaj że o tym nie wiesz Szefie :D, bo przerabialiśmy ten temat dziesiątki razy i to żadna nowość !!!

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, Maxell napisał(a):

Czyżby? ;) Ponad 50% użytkowników wędzarni, korzysta z ich wersji kanałowych. Wejdź na naszą grupę i popatrz, jakie piękne wyroby im wychodzą, łącznie z pieczonymi. To nie wędzarnia decyduje o jakości wyroby i efekcie końcowym, a głównie jej użytkownik.

to wiadomo, jak się nie umie to i wodę się przypali (mój ojciec ;))... kwestia wprawy :) widziałem temat andyego i głównie polecał tam właśnie z paleniskiem pośrednim lub bezpośrednim. To jeszcze mogę zamienić, bo na razie mam tylko 7 warstw zewnętrznych cegły, więc to praktycznie tylko obrys.

W takim razie pozostać przy tym co napisałem, czy iść w pośrednie palenisko? 

Jeszcze takie pytanie do pośredniego paleniska, to czy drewno w drewutni, które będzie oddalone o szerokość cegły od paleniska będzie mogło się zapalić? 

Link to comment
Share on other sites

Zanim zaczęto używać wędzarni pośrednich i bezpośrednich, przez setki lat królowały wędzarnie kanałowe. W dalszym ciągu korzysta z nich ponad 50% posiadających te urządzenia i osób, które myślą o postawieniu nowych. Zasadnicza różnica polega na tym, że oba typy inaczej się obsługuje, a główna ich zaleta jest uniwersalność. Co do schładzania dymu w kanale, poczytaj i pooglądaj wykonane projekty, gdzie w większości kanał dymowy jest izolowany.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Krzysiek92 napisał(a):

W takim razie pozostać przy tym co napisałem, czy iść w pośrednie palenisko? 

Jeśli masz możliwość, zrób dwa. Wydatek niewielki, a będziesz miał możliwość porównania.

5 minut temu, Krzysiek92 napisał(a):

Jeszcze takie pytanie do pośredniego paleniska, to czy drewno w drewutni, które będzie oddalone o szerokość cegły od paleniska będzie mogło się zapalić? 

Może i to z dużym prawdopodobieństwem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli będziesz miał palenisko pośrednie, plus do tego kanał. Są takie projekty na Forum, to będziesz miał wybór, i sam będziesz mógł oceniać i decydować co Ci aktualnie bardziej odpowiada, bo lepiej mieć wybór niż go nie mieć, a wędzić można również i w kartonie po butach, Pytanie tylko po co i w jakim celu ???

Ps. Przeczytaj sobie jeszcze ten temat, to będziesz mógł lepiej ocenić co jest bardziej potrzebne i co powinieneś wybrać. 

 

Link to comment
Share on other sites

Wada ? (może zaleta sąsiad padnie z zazdrości ,że Cię stać:D) kanałowych jest koszt . Dobrze estetycznie wykonana to tak x 2 jak nie więcej kibelek. Innych wad nie widzę . Przewag nad kibelkiem też.

 

Ps 

Chociaż jak przy kibelku+ coś do niego a to grill a to zadaszenie się rozpedzisz to w mig dogonisz koszty kanałowej .Wiem co pisze  bo znam z autopsji. 

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Maxell napisał(a):

Jeśli masz możliwość, zrób dwa. Wydatek niewielki, a będziesz miał możliwość porównania.

Może i to z dużym prawdopodobieństwem.

Mozliwość mam, bo pod komorą wędzarni i tak będzie przestrzeń chociażby na drewno, więc można dać cegłe i będzie to jako palenisko. Kwestia tego jak połączyć 2 kanały, by nie robić 2 otworów? 

Link to comment
Share on other sites

Pooglądaj rozwiązania przestawionych na forum wędzarni. Na pewno coś wybierzesz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, sverige2 napisał(a):

 

Przeczytałem i w takim wypadku wypróbuję oba paleniska. Zobaczę które bardziej mi podpasuje. Na redukcji zużycia drewna jakoś mi nie zależy, bo mam 1m3 do pocięcia, więc trochę się tym nawędę... Zwrócę uwagę też co w przypadku paleniska pod komorą będzie się działo z drewnem obok (dla mnie jest to krytyczne, bo drewutnia będzie obok komory wędzarni, ew. na bok paleniska wrzucę jakąś blachę albo inny izolator). 

 

Pozostaje jeszcze kilka kwestii:

1. Otwór i rura (obecnie na stanie mam 13 wraz z kominem). Koniecznie trzeba dać 20? Przepływ dymu i temp będzie większy.

2. Co sądzicie o dodaniu do paleniska sondy, aby kontrolować czy żar ma odpowiednią temperaturę? Nie znam się, więc takie triki były by pomocne, aby wędzić "dobrym" dymem. Robił ktoś coś takiego? Ma to jakikolwiek sens?

3. Czy w przypadku paleniska z metrowym kanałem dymowym sufit paleniska wyłożyć szamotką? Temat paleniska pod komorą to wiadoma sprawa. Tam nie będę nic dodawać. Kwestia tylko tego paleniska z kanałem, aby była stałą temperatura w palenisku. 

 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Krzysiek92 napisał(a):

2. Co sądzicie o dodaniu do paleniska sondy, aby kontrolować czy żar ma odpowiednią temperaturę? Nie znam się, więc takie triki były by pomocne, aby wędzić "dobrym" dymem. Robił ktoś coś takiego? Ma to jakikolwiek sens?

Bez sensu.

2 minuty temu, Krzysiek92 napisał(a):

3. Czy w przypadku paleniska z metrowym kanałem dymowym sufit paleniska wyłożyć szamotką? Temat paleniska pod komorą to wiadoma sprawa. Tam nie będę nic dodawać. Kwestia tylko tego paleniska z kanałem, aby była stałą temperatura w palenisku. 

Staraj się nie używać szamotu. Może zaistnieć sytuacja, że np. się zagapisz i będziesz musiał szybko zmniejszyć temperaturę. Wtedy wystarczy tylko wygarnąć żar przed palenisko, lub co polecam, wysunąć szufladę z żarem. Zresztą szufladę paleniskową polecam w obu rozwiązaniach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, Maxell napisał(a):

Bez sensu.

Staraj się nie używać szamotu. Może zaistnieć sytuacja, że np. się zagapisz i będziesz musiał szybko zmniejszyć temperaturę. Wtedy wystarczy tylko wygarnąć żar przed palenisko, lub co polecam, wysunąć szufladę z żarem. Zresztą szufladę paleniskową polecam w obu rozwiązaniach.

w sumie mogę wspawać takie szuflady z 5mm blachy stalowej, wtedy też nie byłoby problemu z obszarem żaru, bo byłby w tej szufladzie. Dziękuje za pomysł. 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Maxell napisał(a):

Czyżby? ;) Ponad 50% użytkowników wędzarni, korzysta z ich wersji kanałowych. Wejdź na naszą grupę i popatrz, jakie piękne wyroby im wychodzą, łącznie z pieczonymi. To nie wędzarnia decyduje o jakości wyroby i efekcie końcowym, a głównie jej użytkownik.

Miałem to samo napisać, ale mnie wyprzedziłeś, kanał w wędzarni sprawdza się, tyle że trzeba "nauczyć" się swojej wędzarni.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze tylko 1 pytanko. Robię właśnie zamówienie i jedyny komin jaki mi pasuje jest w stali ocynkowanej. Czy trzeba to 'odcynkowac' i pomalować farba żaroodporną, czy ocynk w kominie nie będzie w ogóle przeszkadzał. Być może głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi;)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

W końcu udało się skończyć wedzarnie. Mam palenisko bezpośrednie, choć z możliwością zastosowania pośredniego. Próbowałem na sucho z utrzymywaniem temperatury w przedziale 50-60 i o dziwo łatwo było i niw trzeba siedzieć non stop przy wedzarni... za tydzień spróbuję z serami, a później to już może jakieś mięsko uwadze:)

 

Ps. Jeszcze muszę tylko oczyscic i zafugowac grill 

20240502_183641.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

I jako tako to powychodziło. W serkach chyba nie ma za bardzo co zepsuć... Boczek był ogólnie dobry, nie wiem czy nie jest zbyt przypieczony z wyglądu (nie parzyłem, tylko dopiekałem w wędzarni do temperatury).

 

Teraz jestem w trakcie budowy wędzarni elektrycznej, chcę porównać smaki itp...

20240512_150747.jpg

20240512_160756.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.