Krzysiek92 Posted July 25, 2023 Report Share #1 Posted July 25, 2023 Dzień dobry. Jestem w trakcie murowania grilowędzarni wraz z drewutnią. Grilowędzarnia murowana z klinkieru, projekt wygląda tak jak na zdjęciu. Jestem już w trakcie murowania, więc ogólna konstrukcja musi zostać bez zmian. Po przeczytaniu paru przypiętych tematów na forum m.in. Andyandy'ego, zrezygnowałem z wykładania paleniska szamotem. Palenisko zrobię z cegły czerwonej pełnej i nie będę dodawał cegieł do ścianek paleniska, dzięki temu nie zmniejszy się i łatwiej będzie zachować odległość 10-15cm żaru od ścianek paleniska. Mam natomiast pytanie, czy cegła klinkierowa będzie trwała, jeśli nie będzie pomiędzy nią a żarem jakiejś innej cegły? Z tego co mi wiadomo, to cegła klinkierowa do pieców jest bardzo dobra, ale wolę się upewnić. Palenisko będzie miało ok 65cm szerokości, 65cm głębokości i 60cm wysokości. Chciałbym też utrzymywać temperaturę żaru na poziomie 300 - 400 stopni Celcjusza, co sądzicie o zamontowaniu sondy na samym środku paleniska? Do tego aby temperatura w samym palenisku nie wahała się jak nastroje kobiet (bez obrazy) myślę, aby na sufit dać jednak szamot by trochę tego ciepła utrzymywał. Czy to dobry pomysł? Druga sprawa to rura do dymu. Moja będzie miała 1m długości i 13cm średnicy, będzie obłożona watą żaroodporną i keramzytem, aby jak najbardziej zniwelować utratę ciepła. Czytałem, że minimum to 20cm średnicy. Komin tez mam 13cm aby w środku się nie kisiło. Jeszcze nie mam wymurowanej całej komory, więc tutaj kosztem byłby jedynie zakup nowej rury, kolanka i komina. Czy większa średnica jest niezbędna? I ostatnia kwestia to komora wędzarni. Komora będzie miała szerokość wewnętrzną 65cm, głębokość 65cm i wysokość 110cm. Będzie ocieplona deską 2cm grubości, czyli finalne wymiary wewnętrzne to: 60cmx60cmx105cm. Nie zależy mi na wielkim wsadzie, bo nie będę wędził hurtowo. Bardziej dla siebie i ew. znajomych troszkę. Pytanie czy takie wymiary komory będą ok do wymiarów paleniska? Palenisko jak i komorę mogę jeszcze podnieść/obniżyć. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Tak jak na wstępie powiedziałem. wygląd wędzarni będzie taki jak na zdjęciu, szerokość i głębokość taka jak w opisie. Z wymiarów tylko wysokość może zostać zmieniona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 25, 2023 Report Share #2 Posted July 25, 2023 Palenisko zrób również pod komorą, jeżeli chcesz wędzić tradycyjne wędliny na ciepło. Kanał służy glównie do wędzenia zimnym dymem. łosoś, etc. Natomiast do wędzenia szynek, kiełbas itd. służy palenisko pośrednie, umieszczone pod komorą wędzarniczą . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek92 Posted July 25, 2023 Author Report Share #3 Posted July 25, 2023 9 minut temu, sverige2 napisał(a): Palenisko zrób również pod komorą, jeżeli chcesz wędzić tradycyjne wędliny na ciepło. Kanał służy glównie do wędzenia zimnym dymem. łosoś, etc. Natomiast do wędzenia szynek, kiełbas itd. służy palenisko pośrednie, umieszczone pod komorą wędzarniczą . w sumie proste rozwiązanie i będzie z paleniskiem pośrednim, ale czy w takim razie jest sens aby dawać od góry szamot? Czy zrobić pod komorą tylko zbrojony beton? Szamot będzie kumulował ciepło, podgrzewał płytę betonową, a płyta komorę wędzarniczą. Deski w komorze chcę dać tylko od góry i na ścianach. Deflektor też oczywiście będzie w komorze. Czy w takim przypadku będzie mi potrzebna rura dymna, czy wystarczy otwór w betonie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 25, 2023 Report Share #4 Posted July 25, 2023 52 minuty temu, sverige2 napisał(a): Kanał służy glównie do wędzenia zimnym dymem Czyżby? Ponad 50% użytkowników wędzarni, korzysta z ich wersji kanałowych. Wejdź na naszą grupę i popatrz, jakie piękne wyroby im wychodzą, łącznie z pieczonymi. To nie wędzarnia decyduje o jakości wyroby i efekcie końcowym, a głównie jej użytkownik. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 25, 2023 Report Share #5 Posted July 25, 2023 Szamotu do wędzarni absolutnie nie dajemy, to nie piec kaflowy ani kuchnia. Szamot w wędzarni jest absolutnie "be" !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 25, 2023 Report Share #6 Posted July 25, 2023 Autobus służy do wożenia pasażerów, auto osobowe do po przewozu pojedyńczych osób, a kanał w wędzarni służy do schładzania dymu, i po to został właśnie wymyślony ten typ wędzarni, więc nie udawaj że o tym nie wiesz Szefie , bo przerabialiśmy ten temat dziesiątki razy i to żadna nowość !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek92 Posted July 25, 2023 Author Report Share #7 Posted July 25, 2023 7 minut temu, Maxell napisał(a): Czyżby? Ponad 50% użytkowników wędzarni, korzysta z ich wersji kanałowych. Wejdź na naszą grupę i popatrz, jakie piękne wyroby im wychodzą, łącznie z pieczonymi. To nie wędzarnia decyduje o jakości wyroby i efekcie końcowym, a głównie jej użytkownik. to wiadomo, jak się nie umie to i wodę się przypali (mój ojciec ;))... kwestia wprawy widziałem temat andyego i głównie polecał tam właśnie z paleniskiem pośrednim lub bezpośrednim. To jeszcze mogę zamienić, bo na razie mam tylko 7 warstw zewnętrznych cegły, więc to praktycznie tylko obrys. W takim razie pozostać przy tym co napisałem, czy iść w pośrednie palenisko? Jeszcze takie pytanie do pośredniego paleniska, to czy drewno w drewutni, które będzie oddalone o szerokość cegły od paleniska będzie mogło się zapalić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 25, 2023 Report Share #8 Posted July 25, 2023 Zanim zaczęto używać wędzarni pośrednich i bezpośrednich, przez setki lat królowały wędzarnie kanałowe. W dalszym ciągu korzysta z nich ponad 50% posiadających te urządzenia i osób, które myślą o postawieniu nowych. Zasadnicza różnica polega na tym, że oba typy inaczej się obsługuje, a główna ich zaleta jest uniwersalność. Co do schładzania dymu w kanale, poczytaj i pooglądaj wykonane projekty, gdzie w większości kanał dymowy jest izolowany. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 25, 2023 Report Share #9 Posted July 25, 2023 4 minuty temu, Krzysiek92 napisał(a): W takim razie pozostać przy tym co napisałem, czy iść w pośrednie palenisko? Jeśli masz możliwość, zrób dwa. Wydatek niewielki, a będziesz miał możliwość porównania. 5 minut temu, Krzysiek92 napisał(a): Jeszcze takie pytanie do pośredniego paleniska, to czy drewno w drewutni, które będzie oddalone o szerokość cegły od paleniska będzie mogło się zapalić? Może i to z dużym prawdopodobieństwem. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 25, 2023 Report Share #10 Posted July 25, 2023 Jeżeli będziesz miał palenisko pośrednie, plus do tego kanał. Są takie projekty na Forum, to będziesz miał wybór, i sam będziesz mógł oceniać i decydować co Ci aktualnie bardziej odpowiada, bo lepiej mieć wybór niż go nie mieć, a wędzić można również i w kartonie po butach, Pytanie tylko po co i w jakim celu ??? Ps. Przeczytaj sobie jeszcze ten temat, to będziesz mógł lepiej ocenić co jest bardziej potrzebne i co powinieneś wybrać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 25, 2023 Report Share #11 Posted July 25, 2023 (edited) Wada ? (może zaleta sąsiad padnie z zazdrości ,że Cię stać) kanałowych jest koszt . Dobrze estetycznie wykonana to tak x 2 jak nie więcej kibelek. Innych wad nie widzę . Przewag nad kibelkiem też. Ps Chociaż jak przy kibelku+ coś do niego a to grill a to zadaszenie się rozpedzisz to w mig dogonisz koszty kanałowej .Wiem co pisze bo znam z autopsji. Edited July 25, 2023 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek92 Posted July 25, 2023 Author Report Share #12 Posted July 25, 2023 1 minutę temu, Maxell napisał(a): Jeśli masz możliwość, zrób dwa. Wydatek niewielki, a będziesz miał możliwość porównania. Może i to z dużym prawdopodobieństwem. Mozliwość mam, bo pod komorą wędzarni i tak będzie przestrzeń chociażby na drewno, więc można dać cegłe i będzie to jako palenisko. Kwestia tego jak połączyć 2 kanały, by nie robić 2 otworów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 25, 2023 Report Share #13 Posted July 25, 2023 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek92 Posted July 25, 2023 Author Report Share #14 Posted July 25, 2023 1 minutę temu, sverige2 napisał(a): właśnie czytam, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 25, 2023 Report Share #15 Posted July 25, 2023 Pooglądaj rozwiązania przestawionych na forum wędzarni. Na pewno coś wybierzesz. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek92 Posted July 25, 2023 Author Report Share #16 Posted July 25, 2023 29 minut temu, sverige2 napisał(a): Przeczytałem i w takim wypadku wypróbuję oba paleniska. Zobaczę które bardziej mi podpasuje. Na redukcji zużycia drewna jakoś mi nie zależy, bo mam 1m3 do pocięcia, więc trochę się tym nawędę... Zwrócę uwagę też co w przypadku paleniska pod komorą będzie się działo z drewnem obok (dla mnie jest to krytyczne, bo drewutnia będzie obok komory wędzarni, ew. na bok paleniska wrzucę jakąś blachę albo inny izolator). Pozostaje jeszcze kilka kwestii: 1. Otwór i rura (obecnie na stanie mam 13 wraz z kominem). Koniecznie trzeba dać 20? Przepływ dymu i temp będzie większy. 2. Co sądzicie o dodaniu do paleniska sondy, aby kontrolować czy żar ma odpowiednią temperaturę? Nie znam się, więc takie triki były by pomocne, aby wędzić "dobrym" dymem. Robił ktoś coś takiego? Ma to jakikolwiek sens? 3. Czy w przypadku paleniska z metrowym kanałem dymowym sufit paleniska wyłożyć szamotką? Temat paleniska pod komorą to wiadoma sprawa. Tam nie będę nic dodawać. Kwestia tylko tego paleniska z kanałem, aby była stałą temperatura w palenisku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 25, 2023 Report Share #17 Posted July 25, 2023 1 minutę temu, Krzysiek92 napisał(a): 2. Co sądzicie o dodaniu do paleniska sondy, aby kontrolować czy żar ma odpowiednią temperaturę? Nie znam się, więc takie triki były by pomocne, aby wędzić "dobrym" dymem. Robił ktoś coś takiego? Ma to jakikolwiek sens? Bez sensu. 2 minuty temu, Krzysiek92 napisał(a): 3. Czy w przypadku paleniska z metrowym kanałem dymowym sufit paleniska wyłożyć szamotką? Temat paleniska pod komorą to wiadoma sprawa. Tam nie będę nic dodawać. Kwestia tylko tego paleniska z kanałem, aby była stałą temperatura w palenisku. Staraj się nie używać szamotu. Może zaistnieć sytuacja, że np. się zagapisz i będziesz musiał szybko zmniejszyć temperaturę. Wtedy wystarczy tylko wygarnąć żar przed palenisko, lub co polecam, wysunąć szufladę z żarem. Zresztą szufladę paleniskową polecam w obu rozwiązaniach. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek92 Posted July 25, 2023 Author Report Share #18 Posted July 25, 2023 7 minut temu, Maxell napisał(a): Bez sensu. Staraj się nie używać szamotu. Może zaistnieć sytuacja, że np. się zagapisz i będziesz musiał szybko zmniejszyć temperaturę. Wtedy wystarczy tylko wygarnąć żar przed palenisko, lub co polecam, wysunąć szufladę z żarem. Zresztą szufladę paleniskową polecam w obu rozwiązaniach. w sumie mogę wspawać takie szuflady z 5mm blachy stalowej, wtedy też nie byłoby problemu z obszarem żaru, bo byłby w tej szufladzie. Dziękuje za pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted July 25, 2023 Report Share #19 Posted July 25, 2023 2 godziny temu, Maxell napisał(a): Czyżby? Ponad 50% użytkowników wędzarni, korzysta z ich wersji kanałowych. Wejdź na naszą grupę i popatrz, jakie piękne wyroby im wychodzą, łącznie z pieczonymi. To nie wędzarnia decyduje o jakości wyroby i efekcie końcowym, a głównie jej użytkownik. Miałem to samo napisać, ale mnie wyprzedziłeś, kanał w wędzarni sprawdza się, tyle że trzeba "nauczyć" się swojej wędzarni. Quote Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek92 Posted July 25, 2023 Author Report Share #20 Posted July 25, 2023 Jeszcze tylko 1 pytanko. Robię właśnie zamówienie i jedyny komin jaki mi pasuje jest w stali ocynkowanej. Czy trzeba to 'odcynkowac' i pomalować farba żaroodporną, czy ocynk w kominie nie będzie w ogóle przeszkadzał. Być może głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek92 Posted May 3 Author Report Share #21 Posted May 3 W końcu udało się skończyć wedzarnie. Mam palenisko bezpośrednie, choć z możliwością zastosowania pośredniego. Próbowałem na sucho z utrzymywaniem temperatury w przedziale 50-60 i o dziwo łatwo było i niw trzeba siedzieć non stop przy wedzarni... za tydzień spróbuję z serami, a później to już może jakieś mięsko uwadze:) Ps. Jeszcze muszę tylko oczyscic i zafugowac grill Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted May 3 Report Share #22 Posted May 3 Good job👍 Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted May 3 Report Share #23 Posted May 3 Bardzo ładny ,,kombajn" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek92 Posted June 20 Author Report Share #24 Posted June 20 I jako tako to powychodziło. W serkach chyba nie ma za bardzo co zepsuć... Boczek był ogólnie dobry, nie wiem czy nie jest zbyt przypieczony z wyglądu (nie parzyłem, tylko dopiekałem w wędzarni do temperatury). Teraz jestem w trakcie budowy wędzarni elektrycznej, chcę porównać smaki itp... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted June 20 Report Share #25 Posted June 20 👌 - ja tylko podpiekam - kwestia indywidualna - bardzo udany początek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.