Jump to content

Budowa kombajnu na Kaszubach


Daniel33

Recommended Posts

Dzień dobry,

jestem nowy także cały czas się uczę. Zaczynam z budową. Od razu się przyznam, że nie mam doświadczenia w wędzeniu . I tu pytanie, czy mój projekt się sprawdzi? Palenisko z boku komory, kanał będzie miał około 1,2m i średnice 200mm z ceramicznego wkładu kominowego. Z racji posiadania własnej trzody głowinie będziemy wędzić wieprzowinę. Wiem , że jest mnóstwo postów na temat paleniska i metod wędzenia, ale chciałbym po prostu informacji czy mój pomysł się sprawdzi, czy palenisko zrobić pod komora, ze stropem o otworem z rozpraszaczem z blachy ?IMG_4432.thumb.jpeg.4a2a92b427974f71f8d1801bed40c60a.jpegIMG_4536.thumb.jpeg.ccd30b915cdc13d88f90c8324d95749f.jpegIMG_4509.thumb.jpeg.1b63f5702790d07ea28ab13fd6d37a0f.jpegIMG_4516.thumb.jpeg.57076b719f933f3d6a24eef53d72392c.jpegIMG_4522.thumb.jpeg.b7b0de9f919c83f901a12224ebe967a7.jpeg Dzięki za pomoc 

Link to comment
Share on other sites

O kolejny piękny Malborek się szykuje - przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać - absolutnie nie zniechęcam - będę obserwował z ciekawością Twój projekt i jego postępy.

ps. jeśli zrobisz z kanałem to wędzenia w tym kombajnie w zimie Ci nie zazdroszczę - parę godzin wygrzewania i pół kubika drewna.

Link to comment
Share on other sites

Komorę zrób z 1,2-1,3 m wysoką wewnątrz  , zawsze możesz zrobić hybrydę . Palenisko pod spodem i drugie tam gdzie planowałeś.  

Edited by Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

To może nie kombinować i zrobić pod komorą.Będzie prościej, taniej i będę mogł zrobić grubszą izolacje pod piec chlebowy. W tym wypadku jaki strop nad paleniskiem zastosować ? Zbrojony beton, perylit? I w tym stropie otwór i nad nim podwójny rozpraszacz? Przyznam ze ten projekt zrobiłem bazując na zdjeciu z neta i tam właśnie był kanał dymny 

Link to comment
Share on other sites

Palenisko z robię z rusztów i drzwiczek żeliwnych, których mam kilka po piecach kaflowych. Czy w tym wypadku palenisko zrobić jak najwyżej, bezpośrednio pod dnem komory, czy jak najniżej i zrobić kanał z paleniska do komory ?

Link to comment
Share on other sites

Palenisko zrób bez rusztu a i drzwiczki żeliwne z pieca kaflowego to nie najlepszy wybór - wąskie są i później będziesz musiał tylko małymi kawałkami palić a z mojego doświadczenia lepsze są większe klocki które się powoli tlą i dymią niż żar jak w piecu hutniczym z wielu małych gałązek - przemyśl sprawę szuflady w palenisku - masz błyskawiczną możliwość "odłączenia" źródła ciepła w razie zbytniego rozpalenia się żaru.

Link to comment
Share on other sites

31 minut temu, gluszec napisał(a):

Palenisko zrób bez rusztu a i drzwiczki żeliwne z pieca kaflowego to nie najlepszy wybór - wąskie są i później będziesz musiał tylko małymi kawałkami palić a z mojego doświadczenia lepsze są większe klocki które się powoli tlą i dymią niż żar jak w piecu hutniczym z wielu małych gałązek - przemyśl sprawę szuflady w palenisku - masz błyskawiczną możliwość "odłączenia" źródła ciepła w razie zbytniego rozpalenia się żaru.

O ruszcie i drzwiczkach już wiem. W miejscu planowanego paleniska zrobię płytę żeliwna i tam zostawię te drzwiczki z pieca . A palenisko do wędzarni zrobię pod komora, duże z drzwiczkami 50x25. Czytałem żeby kanał był możliwie krótki, mi wyjdzie albo wysokie paliwnisko albo będę musiał zrobić strop nad paleniskiem, rurę około 30 cm w pionie i potem 2 strop pod komora z wyjściem kanału, jak to zrobić żeby było ok?

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Daniel33 napisał(a):

. A palenisko do wędzarni zrobię pod komora, duże z drzwiczkami 50x25. Czytałem żeby kanał był możliwie krótki, mi wyjdzie albo wysokie paliwnisko albo będę musiał zrobić strop nad paleniskiem, rurę około 30 cm w pionie i potem 2 strop pod komora z wyjściem kanału, jak to zrobić żeby było ok?

Coś bardzo zawile tłumaczysz i chcesz niepotrzebnie skomplikować i podrożyć - zobacz palenisko i strop w tzw kibelku wg Andyandego . Nie ma żadnych rur ani podwójnych stropów - nie ma to sensu. - poczytaj proszę . Mamy na forum chyba wszystkie kombinacje. A wyszukiwarka dziaiała jak na dopalaczach 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Muski napisał(a):

Coś bardzo zawile tłumaczysz i chcesz niepotrzebnie skomplikować i podrożyć - zobacz palenisko i strop w tzw kibelku wg Andyandego . Nie ma żadnych rur ani podwójnych stropów - nie ma to sensu. - poczytaj proszę . Mamy na forum chyba wszystkie kombinacje. A wyszukiwarka dziaiała jak na dopalaczach 

Na szybko wuglada to tak jak na zdjeciu . Palenisko 65x75 wysokość komory 53. Tak będzie ok?image001.png.8cbedd7fc1a0713f964ad7ba686bc701.png

Link to comment
Share on other sites

I wystarczy jedna płyta  ta dolna  i otwór okrągły ok 250 mm-300mm

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Kolego , od tego czy w zimie będzie się dobrze wędzić w rozwiązaniu z kanałem , zależy tylko od sposobu wykonania i izolacji  jak zarobisz .

Mam wędzarnię kanałową wędzę zimą , jest najprostsza , wybudowana 12 lat temu , jeszcze nie udało mi się spalić 0,5 kubika drewna ,Wędzarnia moja ma b dużą komorę oraz komin 4,5 m wysokości fi 200 ( ze względu na sąsiadów ) . Zanim zaczniesz budowac rozważ i przecztaj o doświadczeniach z wędzarniami kanałowymi i bezpośrednim - każde rozwiązanie ma swoje zalety. Rozwiązanie , które przedstawiłeś  Twojego obiektu , też powinno uwzględnić  izolacje komory , jeśli zrobisz  z cegły , musisz się spodziewać wystąpienia kondensacji pary i wycieku wody do czasu nagrzania ścian  komory .

Edited by Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Link to comment
Share on other sites

Jeżeli nfo że masz własną trzodę znaczy że będziesz robił wędliny i wędził na sprzedaż ta się "nie na da" lepsza  wędzarnia  gdzie możesz wjechać wózkiem. Jak produkcją dla siebie + najbliższa rodzina to spoko. Rura mogła by być większa niż 200 mm . Osobiście nie robiłbym kanałowej.Komorę wędzarniczą wybij od środka drewnem. Nawet jak będziesz wędził tylko dla siebie to zrób większą komorę . Jeżeli masz zachowaną skale to z cegieł wynika że to jest 70x70x80. (jak wybijesz deska będzie jeszcze mniejsza). Wyroby z jednej świni Ci nie wejdą na dwa razy (kiełbasy a za tydzień wędzonki) Optymalna  tak dla "siebie" to tak 100x100x120 na gotowo.  Mam taką i tak z 40 kg kiełby wejdzie na raz. Ma być w miarę luźno. Jak poszperasz na forum to są dane ile wyroby zajmują . To sobie możesz policzyć. 

 

Jeżeli tego nie zadaszysz to daj "se "spokoju . Woda z opadów będzie Ci wszystko "zaleeać".  Wiem masz wiatę w projekcie. Ale żeby nie było tak że po skończeniu wędzarni zrezygnujesz z zadaszeniem. Bo będzie kiepsko.

 

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Jeżeli nfo że masz własną trzodę znaczy że będziesz robił wędliny i wędził na sprzedaż ta się "nie na da" lepsza  wędzarnia  gdzie możesz wjechać wózkiem. Jak produkcją dla siebie + najbliższa rodzina to spoko. Rura mogła by być większa niż 200 mm . Osobiście nie robiłbym kanałowej.Komorę wędzarniczą wybij od środka drewnem. Nawet jak będziesz wędził tylko dla siebie to zrób większą komorę . Jeżeli masz zachowaną skale to z cegieł wynika że to jest 70x70x80. (jak wybijesz deska będzie jeszcze mniejsza). Wyroby z jednej świni Ci nie wejdą na dwa razy (kiełbasy a za tydzień wędzonki) Optymalna  tak dla "siebie" to tak 100x100x120 na gotowo.  Mam taką i tak z 40 kg kiełby wejdzie na raz. Ma być w miarę luźno. Jak poszperasz na forum to są dane ile wyroby zajmują . To sobie możesz policzyć. 

 

Jeżeli tego nie zadaszysz to daj "se "spokoju . Woda z opadów będzie Ci wszystko "zaleeać".  Wiem masz wiatę w projekcie. Ale żeby nie było tak że po skończeniu wędzarni zrezygnujesz z zadaszeniem. Bo będzie kiepsko.

 

Ta wędzarnia to moja pierwsza i planuje przy okazji świniobicia cześć mięsa uwędzić ale tylko cześć, jak się wprawie i będę chciał zwiększyć produkcje to mogę gdzieś postawić druga typowo nastawiona na wędzenie nie na wygląd, miejsce gdzieś na uboczu zawsze znajdę. Tu muszę iść na kompromis . Wprowadziłem poprawki. Palenisko pod komora i samą komorę wydłużyłem. image001.thumb.png.252b01e2df744aee7c7a33b7d35dbeab.png

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, Daniel33 napisał(a):

Palenisko pod komora i samą komorę wydłużyłem

👏

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
28 minut temu, Zofintal napisał(a):

W szczytowej ścianie będę chciał z budować wędzarnie,grila i  kuchnię. 

Ale tu nie widać szczytowej ściany 😁

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

W dniu 10.09.2023 o 10:41, @halusia@ napisał(a):

Piękny kompleks. 

Była już próba wędzenia ?

Jestem na etapie przepalania pieca i wędzarni , dziś zamontowałem termometr z kapilara tak żeby końcówkę powiesić razem z wyrobami . Zostało mi jeszcze wyłożenie środka deskami żeby lepiej izolowało. Najważniejsze ze jest cug z pieca, wędzarni i grila. Niedługo świniobicie to będą próby. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.