Skocz do zawartości

praca dyplomowa...


Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkim-jestem tu nowy. nie wiedziałem czy to jest dobry dział pod mój temat ale może nic się nie stanie jak opiszę go tutaj. otóż jestem studentem 4 roku rolnictwa i przede mną praca inżynierska o temacie "produkcja tradycyjnych wyrobów masarskich z mięsa wieprzowego podczas domowego uboju świń"...nie oczekuje tutaj od nikogo żeby ktoś mi "pisał całą pracę", chciałbym tylko poprosić o jakieś ogólne wskazówki jak za to się zabrać bo nie mam zielonego pojęcia o masarstwie.

 

z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za wszelkie problemy...

 

[ Komentarz dodany przez: vtec: Pon Gru 01, 2008 7:59 pm ]

Przeniosłem do właściwego działu.

Swoją droga jak wejdziesz na nasza stronę główną to znajdziesz tyle materiałów na ten temat, że wystarczy ich na niejedną pracę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Tak jak pisał Kol.Vtec materiału jest mnóstwo.Może najpierw zacząć od świniobicia :wink: , żebyś wiedział jak to na wsi wygląda.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=789&postdays=0&postorder=asc&start=15

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1554

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100

 

No to na początek masz trochę czytania :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O! Kolega Gonzo, był pierwszy! :grin:

fitoro, sporo musisz się naszukać na stronie głównej: http://www.wedlinydomowe.pl/ i tu na forum. Jak coś znajdę to Ci podrzucę. Największymi fachowcami w tej dziedzinie są tutaj DZIADEK, Bagno i SZCZEPAN i to oni mogą Ci najwięcej pomóc.

 

Koledzy zadymiacze i Koleżanki zadymiaczki! Temat pracy Kolegi fitoro wyrasta z korzeni i ideałów naszej strony! Pomóżmy mu! On powinien napisać i obronić tę pracę celująco. :grin: Szukajki w dłoń! :grin: Materiału mamy tyle, że jeden się może pogubić. :shock:

 

Nie mam wiedzy ani praktyki w tym, ale jak będę mógł to Ci pomogę!

 

:grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziękuje za przeniesienie do odpowiedniego działu !

 

oj dziękuje bardzo za taki odzew-podnieśliście mnie na duchu, bo już troche byłem podłamany tym wszystkim-wiecie dom, rodzina , praca a tu jeszcze to...ale widze, że są tu naprawde życzliwi ludzi, i jakoś damy rade razem...

 

jeszcze raz z całego serca z góry dziękuje za wszelkie rady, za każdą drobną pomoc, itp, itd...

 

moc pozdrowień i do "poklikania"...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

fitoro, Twój temat pracy inżynierskiej to, temat "rzeka". Literatury jest od groma, tylko szukać (biblioteki, internet).

Przeczytaj w tym miesięczniku http://www.sigma-not.pl/publikacja-38223-mi%C4%99sne-artyku%C5%82y-tradycyjne-w-wojew%C3%B3dztwie-podkarpackim-gospodarka-miesna-2008-9.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

ale widze, że są tu naprawde życzliwi ludzi, i jakoś damy rade razem...

Jak już się troszkę zaznajomisz z tematem , a już masz troszkę do czytania :smile: to zadawaj pytania . Myślę że będzie łatwiej jakoś to wszystko ukierunkować . Chętnych do pomocy nie zabraknie . :!: Żebyś się nie pogubił z terminami pisania pracy to i może się załapiesz na Nasz przepiękny kalendarz na 2009 rok .

 

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolega DZIADEK rozszerzył ten temat:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2655&postdays=0&postorder=asc&start=15

Zrobił to w sposób charakterystyczny dla siebie: jasno, zrozumiale, "łopatą do głowy" :grin: Potrzebne to jest, bo jak zrobić "tradycyjne wyroby masarskie", bez "powąchania czym to pachnie" :grin:

Od siebie jeszcze dodam taki wyrób bardzo tradycyjny:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2514&highlight=%B6wie%BFonka

naturalnie, że trzeba tej potrawie zapewnić w jakiś sposób neutralizację nadmiaru spożycia oraz tłuszczów poprzez zwiększone spożycie "neutralizatorów" :grin: .

Oraz mniej znana, ale również tradycyjna necówka:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1166&highlight=nec%F3wka

 

 

 

Nie mam wiedzy ani praktyki w tym, ale jak będę mógł to Ci pomogę!

 

:grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstęp swoją drogą. Powinieneś przedstawić plan pracy. Dużo łatwiej będzie można Ci pomóc, jeżeli będziemy mieli orientację w planie Twojej pracy. Wtedy można będzie się poruszać w poszczególnych zagadnieniach zawartych w planie pracy. Podejrzewam, że oprócz wstępu Twój promotor zażyczył sobie takowego planu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Forum to forum, a strona www.wedlinydomowe.pl to strona. Bierz się ostro za czytanie, bo Cię Wielkanoc złapie. :wink:

Uważam, że masz tutaj wszystko praktycznie gotowe i powinieneś sobie poradzić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bierz się ostro za czytanie

święte słowa Mirku! Tyle tylko, że zasoby strony i forum są tak rozległe, że samemu, a już "świeżemu" użytkownikowi jest się trudno w tym poruszać. Stąd mój apel: jak ktoś trafi na coś przystającego do tematu, to pomóżmy!

 

 

Nie mam wiedzy ani praktyki w tym, ale jak będę mógł to Ci pomogę!

 

:grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam.

 

myśle, że na początku oprócz pierwszej stronki z tematem przyda sie rozpoczęcie na temat chistorii masarstwa tzn. uboju i przygotowania domowych wędlin--jakieś dane może, i takie tam potem, mam zamiar przejść do samego sedna, czyli do:no nie wiem, może doboru odpowiedniego tucznika, potem technika zabijania-jak chumanitarnie czy coś w tym stylu, nastepnie jakiś podział tuszy itd...

 

co wy na to szanowni forumowicze...?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chistorii masarstwa ..... jak chumanitarnie

fitoro! Wybacz przyszły inż. - włącz sobie jakiś program gramatyczny do poprawiania błędów lub zacznij korzystać z firefox`a.

Będzie przyjemniej czytać twoje posty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

..i weź jakąkolwiek książkę, np. Kłossowskiego, a tam znajdziesz układ jaki powinien być zachowany przy domowej technologii obróbki mięsa. Chłopie, tutaj jest materiału na kilkadziesiąt takich prac. Postaraj sie najpierw z nim zapoznać. Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam.

 

myśle, że na początku oprócz pierwszej stronki z tematem przyda sie rozpoczęcie na temat chistorii masarstwa tzn. uboju i przygotowania domowych wędlin--jakieś dane może, i takie tam potem, mam zamiar przejść do samego sedna, czyli do:no nie wiem, może doboru odpowiedniego tucznika, potem technika zabijania-jak chumanitarnie czy coś w tym stylu, nastepnie jakiś podział tuszy itd...

 

co wy na to szanowni forumowicze...?

:question: :question: :question:

Nie chcę być żle zrozumiany, ale napisz jaka ma być "gruba" i możemy za Ciebie napisać /bez blędów :blush: / ,ale na pewno ja żle Cię zrozumiałem ,Chciałeś tylko małych konsultacji i lekkiej pomocy w doborze materiałów ,Prawda ? Bo praca ma być samodzielna Panie " m.c.inż."

Tomuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ustal sobie wszystko z promotorem, gdyż jesteśmy jedyną stronka w necie, gdzie takie materiały można jeszcze znaleźć i mogą być kłopoty z modnym ostatnio plagiatem. Od razu wskaż mu źródło materiałów do pracy, byś potem nie miał kłopotów. Razem na pewno coś wymyślicie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kol.fitoro. Praca magisterska nie jest i nie była pracą w pełni samodzielną. Jest to praca przy dużej pomocy promotora. Dlatego sugeruję na konsultacjach które macie z promotorem / bo takowe są na każdej uczelni/ uzgodnić konkretny plan pracy. Od tego z reguły się zaczyna. Zgadzam się z kol.Maxellem że temat jest tak obszerny że może objąć kilkanaście prac magisterskich.
Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybacz fitoro! że będę szczery - ja myslałem że Twój ostatni post będzie mniej więcej następujący: dziękuję za radę postaram się w krótkim czasie opracować plan pracy o którym Was poinformuję. Nic jeszcze nie jest stracone - do dzieła !!!
Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A więc jestem...ponownie...mój plan jest następujący. na początek chciałbym dać jakąś historię masarstwa tradycyjnego, domowego tylko muszę coś znaleźć...potem dodam zabijanie zwierząt w humanitarny sposób tj. przepisy, praktyka itp, następnie przejdę do sedna czyli do ubicia świniaka tzn: jaką najlepsza sztukę wybrać, jak się do tego przygotować, już napisałem do pana DZIADKA prośbę o możliwość załączenia zdjęć ze świniobicia, następnie wszystkie etapy trzeba opisać. Rozbiór świniaka, całe sprawianie itp. Następnie przygotowanie mięsa, na wędliny itd...

 

 

wszelkie uwagi za i przeciw mile widziane

 

p.s muszę wydrukować wszelkie materiały jakie mam z tego forum i z netu i trzeba się wybrać do promotora. jak już będzie po spotkaniu to dam znać co i jak !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

witam. na pewno mnie Pan pamięta, poruszałem na forum wątek o pisaniu przeze mnie pracy inż. teraz mój problem polega na tym, iż potrzebuje dużo literatury, dużo pozycji do przypisów, chodzi o to, że za bardzo nie można znaleźć jakieś dokumenty traktujące o przetwórstwie mięsnym lub domowym wyrobie wędlin. posiadam książki o przetwórstwie, mam wydrukowane masę materiału z internetu z którego można już napisać całą prace ale promotor nalega na to aby mieć dużo literatury która potem ma być wykorzystana w przypisach mięsa natomiast nie mam nic z czasopism itp. prosiłbym pana o jakąś pomoc w tej sprawie. może posiada pan jakieś czasopisma, które mógłby pan wysłać...

Taką wiadomość otrzymałem od Kolegi fitoro, i nie jestem w stanie sam mu pomóc. Jeżeli ktoś ma jakieś materiały na ten temat, to bardzo proszę o pomoc.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.