Maxell Posted August 29, 2023 Report Share #1 Posted August 29, 2023 FAŁSZOWANIE ŻYWNOŚCI Cz.I Powodem fałszowania żywności są przede wszystkim względy ekonomiczne. Niektórzy producenci szukając oszczędności posuwają się do oszustw, pomimo tego że zarówno produkcja, jak i znakowanie środków spożywczych regulowane są odpowiednimi przepisami prawa krajowego i unijnego. Zdrowotne skutki wprowadzania na rynek zafałszowanej żywności są trudne do oszacowania i stanowią realne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia konsumentów. Rynek produktów fałszowanych, pomimo wymaganych standardów i różnorodnych kontroli rozwija się obecnie, na szeroką skalę. Fałszowanie produktów żywnościowych definiuje się jako celową ingerencję człowieka w ich skład, wygląd lub procedurę wytwarzania. W zależności od obiektu fałszowania obserwuje się różne jego skutki. Proceder fałszowania oferowanej do spożycia żywności stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności i żywienia, a w konsekwencji dla zdrowia konsumentów. Zafałszowana lub podrobiona żywność nie tylko traci swoje właściwości odżywcze, ale także może niekorzystnie wpływać na stan zdrowia, powodując określone zaburzenia zdrowotne. Celem fałszowania jest osiąganie nienależnych korzyści materialnych, w wyniku wytwarzania produktów o obniżonej jakości wobec deklarowanej lub ograniczenie potencjalnych strat wynikających z konieczności wycofania z rynku wyrobów niezgodnych z deklaracją. Fałszowane można określić jako niezgodność deklaracji cech towaru wyspecyfikowanych np. na etykiecie ze stanem faktycznym. Zafałszowania Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (2006 r. z nowelizacją z 2019 r.) definiuje zafałszowany produkt jako: środek spożywczy, którego skład bądź inne właściwości zostały zmienione, a konsument nie został o tym poinformowany lub jako środek spożywczy, w którym zostały wprowadzone zmiany mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości. Środek spożywczy jest środkiem spożywczym zafałszowanym, w szczególności jeżeli: dodano do niego substancje zmieniające jego skład lub obniżające jego wartość odżywczą, odjęto składnik lub zmniejszono zawartość jednego lub kilku składników decydujących o wartości odżywczej lub innej właściwości środka spożywczego, dokonano zabiegów, które ukryły jego rzeczywisty skład lub nadały mu wygląd środka spożywczego o należytej jakości, niezgodnie z prawdą podano jego nazwę, skład, datę lub miejsce produkcji, termin przydatności do spożycia lub datę minimalnej trwałości albo w inny sposób nieprawidłowo go oznakowano - wpływając przez te działania na bezpieczeństwo środka spożywczego. Fałszowanie oznacza „obniżenie wartości produktów spożywczych zachowując pozorną ich jakość lub sporządzenie podobizny czegoś, niezgodnie z prawem - podrabianie". Każda z podanych powyżej definicji wskazuje jednoznacznie, że fałszowanie jest celowym działaniem człowieka zmierzającym do wywołania u odbiorcy przeświadczenia, że dany produkt posiada cechy, których w rzeczywistości jest pozbawiony. W ustawie z 2006 r. wskazano, że działania zmierzające do zafałszowania środka spożywczego muszą wpływać dodatkowo na jego bezpieczeństwo. Taki zapis pozostawiał lukę, gdyż nie wszystkie działania związane z fałszowaniem żywności powodowały, że produkt stawał się niebezpieczny. W myśl nowelizacji Ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych z 2008 r., artykuł rolno-spożywczy zafałszowany, to produkt, którego skład jest niezgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych albo produkt w którym zostały wprowadzone zmiany w tym zmiany dotyczące oznakowania, mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości, jeżeli niezgodności te lub zmiany w istotny sposób naruszają interesy konsumentów finalnych, w szczególności jeżeli: dokonano zabiegów, które zmieniły lub ukryły jego rzeczywisty skład lub nadały mu wygląd produktu zgodnego z przepisami dotyczącymi jakości handlowej, w oznakowaniu podano nazwę niezgodną z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno- spożywczych albo niezgodną z prawdą, w oznakowaniu podano niezgodne z prawdą dane w zakresie składu, pochodzenia, terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości, zawartości netto lub klasy jakości handlowej. Proceder fałszowania oferowanej do spożycia żywności stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności i żywienia, a w konsekwencji dla zdrowia Treść tej definicji jest zbliżona do definicji zafałszowanego środka spożywczego, z tą jednak różnicą, że punktem odniesienia są określone przepisami wymagania z zakresu jakości handlowej. Definicja fałszowania żywności, pomimo że określona została w różnych ustawach, w rzeczywistości nie jest jednoznaczna i traci wyrazistość w realiach współczesnego prawa. Motywy fałszowania żywności Motywy fałszowania żywności należy rozpatrywać w trzech różnych sytuacjach rynkowych. Głównym powodem fałszowania jest uzyskanie zwiększonego zysku firmy, niezależnie od sytuacji rynkowej i kondycji podmiotu. Na działanie to nie ma wpływu konkurencja, czy też sama sytuacja finansowa firmy. Drugim powodem dokonywania zafałszować produktów żywnościowych jest chęć zwiększenia zysków firmy, która spowodowana jest słabą kondycją finansową podmiotu i koniecznością walki o przetrwanie na rynku. Taka motywacja wskazuje, że działanie związane z fałszowaniem żywności ma charakter okresowy oraz z konkretną sytuacją rynkową. Nie można wykluczyć faktu, że przedsiębiorca po odzyskaniu stabilności rynkowej powróci do pierwotnych, niezafałszowanych parametrów wytwarzanego produktu. Trzecią sytuacją powodującą, że podmioty uciekają się do dokonywania zafałszować produktów żywnościowych jest konieczność podniesienia konkurencyjności swoich wyrobów wobec produktów konkurencji, stosującej nieuczciwe praktyki. Jako dodatkowe motywy fałszowania żywności należy wymienić także brak świadomości popełniania nadużyć w postaci fałszowania żywności, spowodowany znaczną i nieuzasadnioną nieznajomością prawa żywnościowego oraz spowodowany uzasadnioną nieznajomością prawa żywnościowego, które jest zbyt skomplikowane. Metody fałszowania Metody fałszowania żywności występującej w obrocie są bardzo zróżnicowane, gdyż podmioty dostosowują je do konkretnych produktów, jak też do możliwości, którymi dysponują. Można je podzielić na pięć głównych kategorii: podawanie nieprawdziwych danych opisujących skład produktu, zaniżanie masy w odniesieniu do wartości deklarowanej, podawanie nieprawdziwej nazwy, zawyżanie lub zaniżanie wartości odżywczych, inne specyficzne lub marginalne działania. Najczęstszym sposobem fałszowania żywności jest podawanie nieprawdziwych danych dotyczących składu produktu. Może się to odbywać poprzez: wykazanie w opisie produktu na opakowaniu lub w innej formie, składników, których w rzeczywistości nie użyto w produkcji; niewykazanie w opisie, składników, których użyto w procesie produkcyjnym, w tym również będących alergenami lub konserwantami; jednoczesnego niewykazania składników, których użyto oraz wykazania składników, których w procesie produkcyjnym nie używano. Kolejnym sposobem fałszowania żywności jest zawyżanie lub zaniżanie wartości odżywczych produktów żywnościowych. Tego rodzaju zafałszowania są trudne do jednoznacznego sklasyfikowania, gdyż w dużej mierze zależą od skali nieprawidłowości i procentowych różnic pomiędzy stanem faktycznym a podanym w deklaracjach. Skutki fałszowania żywności Na działaniach związanych z fałszowaniem żywności tracą przed wszystkim konsumenci, gdyż kupują produkt niepełnowartościowy, niski jakościowo, czasem posiadający właściwości wykluczające go ze spożycia bądź stanowiący realne zagrożenie dla zdrowia. W całym procederze zyskują natomiast nieuczciwi przedsiębiorcy, producenci i handlowcy, którzy dokonują zafałszowań żywności na ogół z chęci osiągnięcia większego zysku lub utrzymania się na regulowanym prawami konkurencyjności rynku. Fałszowanie żywności wywołuje wiele skutków: ekonomiczne - w sensie pozytywnym dla podmiotów fałszujących żywność, w których producent dokonujący zafałszowania uzyskuje przychód pochodzący od klientów, którzy płacą wyższą cenę za towar niskiej jakości; fiskalne - brak opodatkowania nienależnych dochodów co zmniejsza wpływy do budżetu; społeczne - firmy fałszujące żywność są narażone na spadek zaufania i pozycji na rynku; rynkowe - ujawnienie przypadku fałszowania może doprowadzić do bankructwa firmy, likwidacji miejsc pracy; międzynarodowe - utrata pozycji na rynkach światowych, w przypadku firm eksportujących swoje produkty, nawet jeżeli produkt zafałszowany wprowadzany był jedynie na rynek krajowy; etyczne - poprzez spadek zaufania do wiarygodności biznesu i prestiżu w społeczeństwie, w wyniku czego przedsiębiorcy mogą być postrzegani jako oszuści, którym zależy jedynie na zysku ekonomicznym nawet kosztem zdrowia konsumentów. Fałszowanie produktów jest efektem stosowania nieuczciwych praktyk, w których bardzo często pomijane są zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej, dodawane są do środków spożywczych substancje niedozwolone lub substancje dopuszczone w procesie produkcyjnym, jednak w ilościach przekraczających określone normy. Podmienia się także surowce droższe ich tańszymi odpowiednikami w celu osiągnięcia zwiększonej wydajności produkcji, ukrywa się faktyczne pochodzenie produktów, umieszcza się niewłaściwe oznakowanie produktów żywnościowych itp. Urzędowe kontrole żywności 27 kwietnia 2021 r. weszło w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin (...) - rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych. Rozporządzenie to umożliwia obecnie państwom członkowskim ukierunkowanie kontroli na te obszary łańcucha żywnościowego, które uznają za najbardziej zagrożone oszustwami. Wymaga również, aby kary finansowe nakładane przez państwa członkowskie odzwierciedlały korzyść gospodarczą uzyskaną przez operatora lub procent jego obrotu. W tych ramach prawnych Komisja zachęca również władze do zwiększenia kontroli urzędowych w sektorze w celu dalszego zniechęcania do nieuczciwych praktyk i nakładania sankcji na sprawców oszustw. System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach - RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) powstał w 1978 r., by zapewnić władzom kontrolującym żywność i pasze efektywne narzędzie do wymiany informacji o środkach podjętych w odpowiedzi na ryzyko wykryte w odniesieniu do żywności i pasz. Jego podstawa prawna została określona w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002. Natomiast jego obecne funkcjonowanie opiera się w oparciu o rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2019/1715. Doniesienia w ramach systemu RASFF wypływają z pięciu podstawowych źródeł informacji: urzędowej kontroli żywności i pasz, kontroli granicznej (import), kontroli własnej firm produkujących żywność i pasze, skarg konsumentów oraz zatruć pokarmowych. W ramach systemu RASFF istnieją trzy typy powiadomień: powiadomienie alarmowe - oznacza powiadomienie o zagrożeniu, które wymaga lub może wymagać natychmiastowego działania przez innego krajowego członka sieci RASFF; powiadomienie informacyjne - oznacza powiadomienie o zagrożeniu, które nie wymaga natychmiastowego działania przez innego krajowego członka sieci RASFF, może być ono związane z produktem, w którym wykryto poważne ryzyko, jednak znajduje się on jedynie w obrocie lokalnym, na ograniczonym terenie, nie został wprowadzony do obrotu lub nie znajduje się już w obrocie; powiadomienie o odrzuceniu produktu na granicy - oznacza powiadomienie o odrzuceniu partii, kontenera lub ładunku żywności lub paszy. W ramach systemu RASFF dokonywana jest ocena stopnia zagrożenia dla zdrowia ludzi w wyniku zaistnienia w obrocie żywności, pasz lub materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością substancji lub organizmów szkodliwych dla zdrowia jak również niebezpiecznych z punktu widzenia ochrony środowiska. Z danych przedstawionych przez RASFF z 2021 r. zagrożenia w produktach z Polski wynikały z obecności: mikroorganizmów patogennych (80%), pozostałości pestycydów (5%), alergenów (3%), niezdefiniowanych ciał obcych (1%), składu (1%), zanieczyszczeń przemysłowych (1%), pozostałości leków weterynaryjnych (1%), metali ciężkich (1%), innych (1%), niepatogennych mikroorganizmów (innych) (1 %), pozostałych (4%). Kategorię produktową stanowiły odpowiednio: drób i produkty drobiowe (71%), mięso i produkty mięsne (inne niż drób) (8%), warzywa i owoce (3%), żywność dietetyczna, suplementy i żywność fortyfikowana (3%), produkty zbożowe i piekarnicze (3%), ryby i produkty rybne (2%), jaja i produkty pochodne (2%), surowce paszowe (2%), słodycze (1 %), inne (1 %) i pozostałe (4%). Podsumowanie Fałszowanie żywności, niesie ze sobą wiele negatywnych skutków. Mają one najczęściej dwie formy: ekonomiczną i zdrowotną. Skutki ekonomiczne przybierają najczęściej konkretny wymiar, natomiast skutki zdrowotne wprowadzania na rynek zafałszowanej żywności są trudne do oszacowania i stanowią realne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia konsumentów. Autor: Halina Makała Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 28, 2023 Author Report Share #2 Posted October 28, 2023 FAŁSZOWANIE ŻYWNOŚCI Cz.II Przyprawy i zioła przyprawowe zajmują szczególne miejsce w żywieniu człowieka. Stosowane są jako dodatki do żywności w celu uzyskania określonych właściwości smakowo- zapachowych produktów i potraw, podkreślenia i nadawania im nowych smaków. Zafałszowane produkty, oprócz skutków ekonomicznych, mogą nieść ze sobą określone zagrożenia zdrowotne. Konsument może być narażony na ryzyko w wyniku krótkotrwałej ekspozycji lub na ryzyko długotrwałego narażenia. Jednym z najpoważniejszych zagrożeń jest reakcja alergiczna na alergenny składnik, który nie został podany na etykiecie. Fałszowanie żywności, w tym ziół i przypraw, jest działaniem celowym i przemyślanym, w odróżnieniu od zanieczyszczenia mającego przyczyny w niskim poziomie higieny w zakładzie produkcyjnym lub niedostatecznej wiedzy jego pracowników. Celem fałszowania jest osiąganie nienależnych korzyści materialnych, w wyniku wytwarzania produktów o obniżonej jakości wobec deklarowanej lub ograniczenie potencjalnych strat wynikających z konieczności wycofania z rynku produktów niezgodnych z deklaracją. Fałszowane można określić jako niezgodność deklaracji cech towaru wyspecyfikowanych np. na etykiecie ze stanem faktycznym. Rola i znaczenie ziół Zioła i przyprawy roślinne mają duże znaczenie w żywieniu człowieka. Stosowane są przede wszystkim w sztuce kulinarnej do nadawania smaku i aromatu potraw, ale mogą mieć również inne zastosowania. Skład chemiczny tych roślin powoduje, że przypisuje się im działanie prozdrowotne, takie jak: bakteriobójcze, bakteriostatyczne, przeciwwirusowe, przeciwutleniające. Ma to duże znaczenie ze względu na potencjalne działanie prozdrowotne tych składników i ich ważną rolę w prewencji chorób cywilizacyjnych. Do otrzymania wysokiej jakości surowca zielarskiego, zdatnego do transportu, przechowywania, a następnie sprzedaży, należy bezpośrednio po zbiorze poddać materiał roślinny właściwemu przetworzeniu. Tylko nieliczne surowce roślinne mogą być wykorzystywane w stanie świeżym do produkcji soków, nalewek lub jako przyprawy. Świeże surowce zielarskie, ze względu na wysoką zawartość wody, są nietrwałe. Jedną z metod przedłużenia ich trwałości, przy jednoczesnym zachowaniu składników' biologicznie czynnych, jest suszenie. Stosuje się suszenie naturalne i sztuczne. Suszenie ziół jest najbardziej popularną formą przetwarzania surowców roślinnych. Suszenie surowców zielarskich i przyprawowych zapobiega szybkiemu spadkowi zawartości związków aktywnych oraz chroni je przed poczernieniem lub spleśnieniem wywołanym przez bakterie i grzyby. Z suszu można przygotowywać napary, odwary, polewki. Susz (podobnie jak zioła świeże) może być wykorzystywany jako dodatek przedłużający trwałość olejów roślinnych. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym suszu, działa on antyoksydacyjnie w stosunku do kwasów tłuszczowych olejów (szczególnie wielonienasyconych). Najsilniejsze działanie przeciwutleniające wykazuje rozmaryn i tymianek. Skażenia roślin ziołowych i przyprawowych mogą mieć charakter pierwotny (zanieczyszczenia glebą, kurzem, odchodami ptaków, nawozami) lub wtórny (niewłaściwy zbiór, suszenie, magazynowanie, pakowanie, transport roślin). Właściwie dobrana metoda dekontaminacji zarówno ziół, jak i przypraw, pozwala na otrzymanie surowców lub półproduktów o wysokiej czystości mikrobiologicznej i jednocześnie o bardzo dobrych właściwościach sensorycznych. Aby zapobiec skażeniu ziół najczęściej poddaje się je procesowi sterylizacji. Jest to proces termiczny, który jednak może prowadzić do obniżenia zawartości naturalnych antyoksydantów w surowcach roślinnych oraz wykazywanej przez nich aktywności przeciwutleniającej. Dlatego też ważny jest dobór właściwych warunków prowadzonej sterylizacji, czasu i temperatury. Metody fałszowania ziół Zioła i przyprawy fałszowane były od najdawniejszych czasów. W średniowieczu importowane przyprawy były dość cenne, ze względu na wysokie ceny i ograniczoną podaż, stąd też kupcy czasami łączyli przyprawy z licznymi tanimi substytutami takimi, jak: mielone łupiny orzechów, pestki, nasiona, jagody jałowca czy kamienie. Pieprz fałszowano jagodami jałowca, a szafran - barwionymi otrębami zbożowymi, podrabiano również gałkę muszkatołową. W XVI w. w Niemczech zdarzało się, że w imbirze odnajdywano zmielone cegły, w pieprzu różnego rodzaju śmieci, w celu zwiększenia masy przyprawy przechowywano w wilgotnych piwnicach. We Francji do szafranu dodawano sproszkowane kwiaty aksamitki. Zioła i przyprawy, sprzedawane są głównie w postaci suszonej. Mogą zawierać bakterie i substancje szkodliwe. Ponadto, produkty takie często pochodzą spoza UE, co wiąże się z niebezpieczeństwem ich celowego skażenia. Zioła i przyprawy ulegają często podrabianiu przede wszystkim na etapie sporządzania mieszanek. Mieszanki ziół i przypraw powinny być produkowane z odpowiedniego rodzaju surowca i z zachowaniem odpowiednich proporcji składników wpływających na walory zdrowotne i kształtowanie właściwych cech sensorycznych. Nieuczciwe praktyki polegają na zastąpieniu właściwego surowca inną, gorszą pod względem zawartości bioaktywnych składników, jego botaniczną odmianą lub też tworzeniu mieszanek zawierających mniejsze ilości szczególnie cennych pod względem ilościowym i jakościowym składników. Zdarza się, że do przypraw dodaje się nadmierną ilość soli, by wzmocnić ich walory sensoryczne. W celu zwiększenia intensywności barwy niektórych przypraw, takich jak papryka i pieprz cayenne nielegalnie używane są barwniki rozpuszczalne w tłuszczach. Związki te są potencjalnymi czynnikami rakotwórczymi i nie są zatwierdzone do stosowania w żywności. Groźną praktyką jest dodatek do przypraw niedozwolonych substancji barwiących szczególnie z grupy Sudan, zwłaszcza Sudan I i Sudan II, stosowanych do barwienia np. benzyny czy preparatów w badaniach laboratoryjnych. Rzadziej stosowanymi, przede wszystkim w mieszankach przypraw są Czerwień Para, Rodamina B oraz Orange Gardenia Yellow, żółcień metylowa czy masłowa. Wszystkie wymienione substancje wykazują właściwości gentotoksyczne i rakotwórcze. Metody stosowane do identyfikacji ziół i przypraw Metody stosowane w identyfikacji żywności dzieli się na fizyczne, fizykochemiczne, chemiczne, biologiczne. Wśród technik analitycznych służących do wykrywania zafałszować i ustalania ich autentyczności stosuje się: metody chromatograficzne, elektroforetyczne, spektralne, izotopowe, immunologiczne, biologii molekularnej czy chemometryczne. Do identyfikacji ziół i przypraw szczególnie zastosowanie znajdują takie metody jak: PCR, sekwencjonowanie DNA, określanie zawartości olejków eterycznych za pomocą jednoczesnej ekstrakcji i destylacji, a następnie porównanie z wartościami tabelarycznymi, profil aromatyczny za pomocą GC/MS, w celu wykrycia obcych substancji lotnych i częściowo lotnych oraz/lub markerów dla innych przypraw/ziół oraz badania fizykochemiczne zgodnie z oficjalnymi metodami (takimi jak ISO 3632 dla szafranu). Identyfikacja ziół i surowców roślinnych jest istotna z punktu widzenia bezpieczeństwa zdrowotnego i kontroli surowca farmaceutycznego służącego do produkcji leków roślinnych lub też izolowania substancji bioaktywnych wykorzystywanych do otrzymywania nu- traceutyków. W celu odróżnienia składników tworzących mieszaninę przypraw stosowano i nadal wykorzystuje się analizę mikroskopową. W celu zobiektywizowania tej metody zaproponowano do oznaczania mieszanek złożonych z korzeni, kłączy i kory termoanalizę chemiczną, a do interpretacji wyników - analizę głównych składowych. Autentyczność surowca jest szczególnie istotna w takim przypadku, gdy w naturze występuje kilkanaście gatunków tej samej rośliny, jednak substancje aktywnie biologicznie występują tylko w kilku z nich. Przykładem takiej rośliny jest oregano - Origanum sp. W przyrodzie występuje kilka gatunków jak: Origanum dictamnus, Origanum majorana, Origanum vulgare. Często towarzyszy im należący do tej samej rodziny rozmaryn Rosma- rinus cff cinalis. Jednak przyprawy te różnią się między sobą ilością i składem olejku, głównego czynnika aromatycznego, dzięki czemu rośliny te są wykorzystywane do celów kulinarnych. Do rozróżniania olejków z różnych gatunków roślin wykorzystuje się spektrometrię mas z jonizacją strumieni elektronów (ESI MS). Zastosowanie tak zaawansowanych metod analitycznych wymaga posiadania nie tylko najnowocześniejszego zaplecza laboratoryjnego, ale również wieloletniej wiedzy i doświadczenia pracowników z zakresu fałszowania produktów żywnościowych. Niezgodności autentyczności ziół i przypraw W badaniach przeprowadzonych przez UOKiK stwierdzono niezgodności autentyczności ziół i przypraw. Zaliczono do nich: brak zachowania czystości, w tym gatunkowej, oferowanych przypraw. Stan ten może być wynikiem zbyt małej dbałości podczas konfekcjonowania przypraw (stwierdzono obecność pojedynczych drobnych włosków/sierści/włókienek mogących pochodzić z ubrań osób pracujących przy ręcznym pozyskiwaniu szafranu), w znacznej części może to być działanie celowe. Przykładem fałszowania w świetle przeprowadzonych badań autentyczności przypraw było oregano, których badane próbki cechowały się niewłaściwą jakością. Zawartość zanieczyszczeń roślinnych (innych niż oregano) wyniosła ok. 34% (oznaczone metodą PCR), a nawet ok. 80% (oznaczone metodą fizyczną): fałszowanie innymi roślinami, w poddanym ocenie oregano stwierdzono obecność m.in.: liści czarnej i czerwonej porzeczki, żurawiny, borówki, oliwki, a także sumaka, majeranku, tymianku; dodatek składników tańszych, np. zdrewniałych łodyżek, w badaniach stwierdza się podwyższoną zawartość popiołu ogólnego i włókna surowego (próbki mielonego pieprzu czarnego, kminu rzymskiego) oraz podwyższoną zawartość popiołu nierozpuszczalnego w kwasie wskazującą na zanieczyszczenia mineralne np. piasek (próbka mielonego kminu rzymskiego). Obniżona zawartość składników charakterystycznych dla danej przyprawy np. piperyny odpowiedzialnej za ostry smak pieprzu czy olejków eterycznych w oregano, wskazuje na domieszkę innych składników niż oczekiwany lub słabą jakość samej przyprawy - przesuszoną, w której część olejków została utracona. Olejki eteryczne jako składniki żywności pełnią wiele funkcji: odznaczają się działaniem leczniczym, są naturalnymi konserwantami, nadają potrawom aromat, a dodane do potraw usprawniają proces trawienia, usuwają uczucie przejedzenia i pobudzają pracę układu pokarmowego. Główna odpowiedzialność za przestrzeganie prawa żywnościowego - a w szczególności ochronę interesów konsumentów, w tym uczciwych praktyk, spoczywa na producentach. Wyniki kontroli przypraw Zafałszowane zioła i przyprawy obecne na rynku UE, nie zawsze były skutecznie wykrywane. Komisja Europejska w 2019 r. ustanowiła skoordynowany plan ich kontroli, obejmujący pobranie próbek niektórych ziół i przypraw oraz przesłanie ich do analizy we Wspólnym Centrum Badawczym. Komisja Europejska w listopadzie 2021 r. opublikowała wyniki pierwszego skoordynowanego planu kontroli autentyczności ziół i przypraw. Uczestniczyło w nim 21 państw członkowskich UE, Szwajcaria i Norwegia. JRC (Wspólne Centrum Badawcze) przeprowadziło prawie 10 tys. analiz na 1885 próbkach, stosując najnowocześniejsze techniki analityczne w celu oceny autentyczności sześciu różnych ziół i przypraw - oregano, pieprzu, kminku, kurkumy, szafranu, papryki/chili. Autentyczność i czystość ziół oraz przypraw została oceniona na podstawie odpowiednich norm ISO. W przypadku, gdy próbka nie spełniała tych przepisów w odniesieniu do substancji obcych i popiołu całkowitego, uznawano ją za podejrzaną o fałszerstwo. Ponadto jako dowód potwierdzający wykorzystano wyniki dodatkowych badań ukierunkowanych na określone biomarkery ziół i przypraw. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że odsetek próbek, które uznano za zagrożone zafałszowaniem był następujący: 48% oregano, 17% pieprz, 14% kminek, 11% kurkuma, 11% szafran, 6% papryka/chili. Najbardziej narażone na zafałszowanie było oregano, w którym w większości przypadków wykryto zanieczyszczenie liśćmi oliwnymi. W systemie RASFF za 2021 w kategorii zioła i przyprawy stwierdzono zagrożenia, z których 42% zagrożeń stanowiły mikroorganizmy patogenne, 25% zagrożeń to pozostałości pestycydów. W Polsce za 2020 r. stwierdzono wzrost notyfikacji o 30% w porównaniu z rokiem poprzednim. W tej grupie asortymentowej najbardziej zanieczyszczony okazał się pieprz czarny. Powiadomienia dotyczące tylko tego jednego asortymentu stanowiły aż 42% wszystkich zgłoszeń w kategorii produktowej zioła i przyprawy. Podsumowanie Zioła i przyprawy to bardzo zróżnicowana grupa produktów. Zaliczane są do surowców często fałszowanych na rynku i należą do grupy 10 produktów o największym ryzyku zafałszowania. Podejrzewa się, że prawie jedna piąta wszystkich ziół i przypraw sprzedawanych w UE jest podrabiana. Wynika to przede wszystkim z ich formy oraz składu. Zioła i przyprawy występują najczęściej w postaci zmielonej lub rozgniecionej, co sprzyja ich fałszowaniu. Łańcuch dostaw ziół i przypraw ma charakter globalny i jest wieloetapowy, stąd wiele możliwości powstania nielegalnych praktyk służących zafałszowaniu produktu. Zioła i przyprawy to bardzo pożądane towary, o bardzo wysokiej wartości, dużym potencjale wzrostu. Zafałszowane produkty oprócz skutków ekonomicznych, mogą nieść ze sobą określone zagrożenia zdrowotne. Konsument może być narażony na ryzyko w wyniku krótkotrwałej ekspozycji lub na ryzyko długotrwałego narażenia. Jednym z najpoważniejszych zagrożeń jest reakcja alergiczna na składnik, który nie został podany na etykiecie. Autor: Halina Makała Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.