Czeski01 Posted September 18 Report Share #1 Posted September 18 Witam szanownych użytkowników. Niedawno skończyłem budować moją nową wędzarnię hybrydową. Wędzarnia jest elektryczna, ale w 5min można ją przekształcić w tradycyjną. W związku z tym musiałem zbudować generator dymu. Korzystając z informacji znalezionych na tym forum, YouTube i doświadczeń kolegi, który wędzi od paru lat wyspawałem coś takiego: Widoczna klapka mocowana śrubkami 6mm służy do czyszczenia. Połączenie jest dosyć szczelne. Komora schładzania dymu jak i rura dymna są skierowane do dołu pod niewielkim kątem. Zasypałem 1,5l zrębków buk-olcha i wystartowałem najpierw na zewnątrz, a gdy się upewniłem że wszystko gra przeniosłem dymiący generator i wpuściłem rurę dymną do wędzarni. Teraz o samym działaniu dymka. Zrębki tliły się przez 4h i 30min. Ilość dymu była na moje oko wystarczająca do zadymienia mojej wędzarni z pewnością ponad 500l. Dym był łagodny, nie gryzł w oczy, nie był kwaśny. Pompka, której użyłem to -Aqua Nova NA450. Niestety musiała chodzić ustawiona na maxa żeby zapewnić odpowiednia ilość dymu. Zamówiłem już dużo większą żeby zapewnić regulację. Z gorszych wiadomości to fakt że czasem generator spowalniał wydzielanie dymu na jakieś 5min po czym dymił normalnie. Spowodowane to było rusztem, w którym otwory mają średnicę 10mm I pomiędzy otworami jest za dużo blachy. Myślę że rozwiązaniem będzie rozwiercanie otworów na 11mm. Zrębków nie będę zmieniał na drobniejsze bo właśnie zakupiłem worek 60l 6-8mm z grilpala. Po zakończeniu dymienia zostało mi około pół litra zwęglonych zrębków i trochę popiołu. Wydaje mi się że gdy usprawnię swobodny opad wypalonych zrębków to zostanie ich dużo więcej i bez popiołu ale czas wypalania na pewno się skróci. Większość smoły zatrzymała się w komorze schładzania a do wędzarni wykapało około łyżeczki do herbaty. Z konstrukcji jestem w miarę zadowolony. Gdybym robił to jeszcze raz to rurę dymną skierował bym pod kątem do góry i cofnął smołę do komory schładzania. Dodam że podczas całego cyklu pracy dymek był ciepły ale można go było trzymać w rękach w dowolnym miejscu i nie parzył. Z czasem podam dokładne wymiary. Wychodzę do pracy i już nie zdążę pomierzyć. Znam przekrój rury zasypowej: 114,3mm na zewnątrz i 106mm w środku. Jak by ktoś miał jakieś pytania to postaram się pomóc. Pozdrawiam i miłego dnia życzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted September 18 Report Share #2 Posted September 18 Ruszt żeby Ci nie blokował zrębków wyspawaj z prętów 4-5mm w odległościach 10mm. Quote Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czeski01 Posted September 18 Author Report Share #3 Posted September 18 8 godzin temu, krzysio59 napisał(a): Ruszt żeby Ci nie blokował zrębków wyspawaj z prętów 4-5mm w odległościach 10mm. Dzięki za podpowiedź. To ma sens. Pręty są okrągłe więc ułatwią opadanie spalonych zrębków. Na pewno wypróbuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted September 19 Report Share #4 Posted September 19 To naprawde sie sprawdza. Quote Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czeski01 Posted September 19 Author Report Share #5 Posted September 19 51 minut temu, krzysio59 napisał(a): To naprawde sie sprawdza. Mam jeszcze jedno pytanie. Znalazłem gotową siatkę z wielkością oczka 10mm ale grubość drutu to tylko 2mm. Czy taka grubość według Ciebie wystarczy czy raczej trzymać się tych 4-5mm i spawać samemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted September 19 Report Share #6 Posted September 19 Jeżeli to jest ocynk,a tak mi się wydaje to w żadnym wypadku nie może być. Quote Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czeski01 Posted September 19 Author Report Share #7 Posted September 19 4 godziny temu, krzysio59 napisał(a): Jeżeli to jest ocynk,a tak mi się wydaje to w żadnym wypadku nie może być. Nie to stal nierdzewna 304. W powiększeniu tak dziwnie wyglada. Taka siatka w Anglii na Amazonie kosztuje £5 za 150mm x 150mm a dziesięć drutów 4mm średnicy 200mm - £6 i jeszcze trzeba spawać. Dlatego pytam czy to może być z 2mm drutu bo tylko wytnę i z migomatem nie będę musiał się bawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted September 19 Report Share #8 Posted September 19 Kupuj i docinaj , siatka jest ok, jak sam wyliczyłeś mniej pracy , a to ię liczy . Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts