Pako23 Posted October 8, 2023 Report Share #1 Posted October 8, 2023 Witam szanowne grono. W końcu zmobilizowałem się do budowy wędzarni , padło na słynny kibelek z paleniskiem bezpośrednim. W wędzarni śp Andyego palenisko wewnątrz ma 86x86x56, moje ma 62x62 i teraz mam dylemat jaka ma być wysokość tego paleniska ? Czy mam przeliczać to procentowo w stosunku do projektu Andyego czy zrobić taką samą wysokość? Jaki otwór dymny , bo skoro deflektor ma być 1/3 pow to dziura 20 cm chyba będzie za duża ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 9, 2023 Report Share #2 Posted October 9, 2023 Wysokość może być taka sama. Palenisko o tych wymiarach w zupełności wystarczy. Sławetny "Kibelek" to dobry projekt, właściwie najlepszy. Powodzenia 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pako23 Posted October 10, 2023 Author Report Share #3 Posted October 10, 2023 Jednak cegły starczy mi na wys 46 cm, znalazłem informację , że wysokość paleniska to minimum 2/3 paleniska , więc będzie ok , dziurę w stropie zrobię jakieś 20x20 deflektor dam 22x22 i chyba będzie dobrze.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts