Jump to content

Recommended Posts

Dzień dobry. Dziś pierwszy raz robiłam kiełbasę. Nigdy wcześniej nie miałam okazji być przy robieniu ani przy wędzeniu. Kiełbasa wyszła dobra ale niestety moja edukacja w tym temacie nie przyniosła zamierzonego efektu. Mięso którego użyłam to szynka 1.300, łopatka 1.300 i mięso wołowe z pręgi 300gram, 100 gram słoniny mielonej oraz ze względu na to że dałam za dużo soli mielone wieprzowo-wolowe. Po nadzianiu i osuszeniu w wędzarni przystąpiłam do wędzenia. Drewno którego użyłam to olcha i pod koniec wędzenia dodałam gałązki wiśni. Niestety nie wiedziałam że wędzarnie muszę otworzyć i poprzekładać kiełbaski w związku z tym kilka zamieniło się w węgielki. Temperatura którą utrzymywałam przez 3 godziny to 60-70 stopni. I jak zajrzałam to już było za późno. Kiełbasa jest naprawdę mocno wędzona. Ta która była po bokach jest najsmaczniejsza, ta po środku węgiel, a reszta intensywnie wędzona. Pytanie moje dotyczy czasu i temperatury w której powinnam wędzić takie cienkie kiełbaski. Oraz czy mam je parzyć bo nie wiem. Mi smakują takie jak są. Wiem że nie jest to piękne wykonanie. 

IMG_20231021_194437301.jpg

IMG_20231021_154201647.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20254-kie%C5%82basa-w-jelitach-baranich/

Witaj  - szkoda ,że nie poczytałaś troszkę na temat technologii bo pewnie udało by Ci się uniknąć kilku podstawowych błędów.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

19 minut temu, Manawra napisał(a):

oraz ze względu na to że dałam za dużo soli mielone wieprzowo-wolowe.

Jak to rozumieć - rodzaj mięsa kojarzonego do mielenia nie ma przecież przełożenia na słoność . Ile gramów soli użyłaś na kg mięsa ?

Kalidasa V w n.e.

22 minuty temu, Manawra napisał(a):

Pytanie moje dotyczy czasu

Wędzimy do koloru a potem albo podpiekamy albo parzymy .

Kalidasa V w n.e.

28 minut temu, Manawra napisał(a):

Pytanie moje dotyczy czasu i temperatury w której powinnam wędzić takie cienkie kiełbaski

Masz tu przepis-legendę

Ale zanim zaczniesz, poczytaj podstawy.

Na początku swojej przygody nie używaj soli tylko peklosól i przy wędzeniu używaj żaru a nie ognia (w sumie używa się obu) ale naprawdę musisz zacząć od:

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-wędzarniczej-braci/

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216