Manawra Posted October 21, 2023 Report Share #1 Posted October 21, 2023 Dzień dobry. Dziś pierwszy raz robiłam kiełbasę. Nigdy wcześniej nie miałam okazji być przy robieniu ani przy wędzeniu. Kiełbasa wyszła dobra ale niestety moja edukacja w tym temacie nie przyniosła zamierzonego efektu. Mięso którego użyłam to szynka 1.300, łopatka 1.300 i mięso wołowe z pręgi 300gram, 100 gram słoniny mielonej oraz ze względu na to że dałam za dużo soli mielone wieprzowo-wolowe. Po nadzianiu i osuszeniu w wędzarni przystąpiłam do wędzenia. Drewno którego użyłam to olcha i pod koniec wędzenia dodałam gałązki wiśni. Niestety nie wiedziałam że wędzarnie muszę otworzyć i poprzekładać kiełbaski w związku z tym kilka zamieniło się w węgielki. Temperatura którą utrzymywałam przez 3 godziny to 60-70 stopni. I jak zajrzałam to już było za późno. Kiełbasa jest naprawdę mocno wędzona. Ta która była po bokach jest najsmaczniejsza, ta po środku węgiel, a reszta intensywnie wędzona. Pytanie moje dotyczy czasu i temperatury w której powinnam wędzić takie cienkie kiełbaski. Oraz czy mam je parzyć bo nie wiem. Mi smakują takie jak są. Wiem że nie jest to piękne wykonanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 21, 2023 Report Share #2 Posted October 21, 2023 Witaj - szkoda ,że nie poczytałaś troszkę na temat technologii bo pewnie udało by Ci się uniknąć kilku podstawowych błędów. Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 21, 2023 Report Share #3 Posted October 21, 2023 19 minut temu, Manawra napisał(a): oraz ze względu na to że dałam za dużo soli mielone wieprzowo-wolowe. Jak to rozumieć - rodzaj mięsa kojarzonego do mielenia nie ma przecież przełożenia na słoność . Ile gramów soli użyłaś na kg mięsa ? Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 21, 2023 Report Share #4 Posted October 21, 2023 22 minuty temu, Manawra napisał(a): Pytanie moje dotyczy czasu Wędzimy do koloru a potem albo podpiekamy albo parzymy . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 21, 2023 Report Share #5 Posted October 21, 2023 28 minut temu, Manawra napisał(a): Pytanie moje dotyczy czasu i temperatury w której powinnam wędzić takie cienkie kiełbaski Masz tu przepis-legendę Ale zanim zaczniesz, poczytaj podstawy. Na początku swojej przygody nie używaj soli tylko peklosól i przy wędzeniu używaj żaru a nie ognia (w sumie używa się obu) ale naprawdę musisz zacząć od: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-wędzarniczej-braci/ Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.