grim_reefer Posted October 30, 2023 Report Share #1 Posted October 30, 2023 Witam, To nasze pierwsze podejście do Goudy i w ogóle serów innych niż Koryciński. Po utworzeniu się skórki żona nałożyła na dwa sery powłokę z polioctanu. Niestety na jednym z nich zauważyła, że powłoka ma bardzo małe pęknięcia (tylko z jednej strony). Nałożyła kolejną warstwę, a pęknięcia znowu się pojawiły zanim jeszcze warstwa wyschła do końca. Pęknięcia widoczne dopiero po powiększeniu zdjęcia. Wie ktoś może co może być powodem pojawiających się pęknięć? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20272-pow%C5%82oka-z-polioctanu-p%C4%99ka-przy-schni%C4%99ciu/ Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 30, 2023 Report Share #2 Posted October 30, 2023 Może trzeba było przed użyciem rozcieńczyć nieco wodą? Może nałożyliście jednorazowo zbyt grube warstwy? Czy przestrzegałeś temperatury przechowywania i nakładania powłok, zalecanej przez producenta? Spróbuj nałożyć jeszcze jedną warstwę gąbką. Całą operację możesz powtórzyć za kilka dni. Najprawdopodobniej, ser zbyt szybko wysycha. Nie osiągnął jeszcze zakładanego poziomu wilgotności. W załączeniu masz instrukcję nakładania tego rodzaju powłoki: Instrukcja-nakladania-powloki1.pdf Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20272-pow%C5%82oka-z-polioctanu-p%C4%99ka-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-873473 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted October 31, 2023 Author Report Share #3 Posted October 31, 2023 Dzięki za odpowiedź. Bardzo możliwe, że warstwa jest grubsza niż na tym drugim serze. Jeszcze teraz po naciśnięciu na miejsce pęknięcia skleja się na chwilę - więc do końca jeszcze nie zaschło. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20272-pow%C5%82oka-z-polioctanu-p%C4%99ka-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-873533 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.