Jump to content

Recommended Posts

Witam, 

 

To nasze pierwsze podejście do Goudy i w ogóle serów innych niż Koryciński. 

Po utworzeniu się skórki żona nałożyła na dwa sery powłokę z polioctanu. Niestety na jednym z nich zauważyła, że powłoka ma bardzo małe pęknięcia (tylko z jednej strony). Nałożyła kolejną warstwę, a pęknięcia znowu się pojawiły zanim jeszcze warstwa wyschła do końca. 

Pęknięcia widoczne dopiero po powiększeniu zdjęcia. 

 

Wie ktoś może co może być powodem pojawiających się pęknięć? 

IMG_20231030_160150.jpg

Może trzeba było przed użyciem rozcieńczyć nieco wodą?

Może nałożyliście jednorazowo zbyt grube warstwy?

Czy przestrzegałeś temperatury przechowywania i nakładania powłok, zalecanej przez producenta?

Spróbuj nałożyć jeszcze jedną warstwę gąbką.

Całą operację możesz powtórzyć za kilka dni.

Najprawdopodobniej, ser zbyt szybko wysycha. Nie osiągnął jeszcze zakładanego poziomu wilgotności.

W załączeniu masz instrukcję nakładania tego rodzaju powłoki:

 

Instrukcja-nakladania-powloki1.pdf

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dzięki za odpowiedź. Bardzo możliwe, że warstwa jest grubsza niż na tym drugim serze. Jeszcze teraz po naciśnięciu na miejsce pęknięcia skleja się na chwilę - więc do końca jeszcze nie zaschło. 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.