Maxell Posted November 1, 2023 Report Share #1 Posted November 1, 2023 Stopień wysmażenia pieczeni, steków i burgerów. Czas pieczenia i temperatura mogą się różnić w zależności od metody przygotowania, rozmiaru i kształtu kawałka wołowiny oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Stopień wysmażenia sprawdzamy za pomocą termometru do mięsa lub termometru z natychmiastowym odczytem. • Wbij termometr z boku kawałka mięsa, końcówką do środka tak, aby nie dotykała kości ani tłuszczu. • Steki i burgery należy zdjąć z ognia, gdy termometr wskaże temperaturę o 10-15°C niższą niż pożądana. Pieczeń należy zdjąć z ognia, gdy termometr wskazuje 15-20°C niżej. • Odstaw steki i pieczenie by odpoczęły. Temperatura podczas odpoczynku mięsa, będzie nadal rosnąć. Pieczenie: Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od metody przygotowania, rozmiaru i kształtu kawałka wołowiny przeznaczonej na naszą pieczeń, oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Należy sprawdzić stopień wysmażenia za pomocą termometru do mięsa lub termometru z natychmiastowym odczytem. • Wbij termometr z boku kawałka mięsa, końcówką do środka tak, aby nie dotykała kości ani tłuszczu. • Pieczeń zdejmij z ognia, gdy termometr zarejestruje 15-20°C niższy niż pożądany stopień wypieczenia. • Odstaw pieczeń by odpoczęła. Temperatura podczas odpoczynku mięsa, będzie nadal rosnąć. Pieczeń krwista (rare) Chłodny czerwony środek 125°F, 52°C Pieczeń średnio krwista (medium rare) Ciepły czerwony środek 135°F, 57°C Pieczeń średnio wypieczona (medium) Ciepły różowy środek 145° F, 63°C Pieczeń średnio dobrze wypieczona (medium well) Lekko różowy środek 150° F, 66°C Pieczeń dobrze wypieczona (well done) Mało różu lub jego brak 160° F, 71°C Steki i burgery - grillowanie lub pieczenie Czas grillowania lub pieczenia steków, burgerów i temperatura mogą się różnić w zależności od metody przygotowania, rozmiaru i kształtu kawałka wołowiny oraz pożądanego stopnia wysmażenia lub wypieczenia. Należy sprawdzić stopień wysmażenia lub wypieczenia za pomocą termometru do mięsa lub termometru z natychmiastowym odczytem. • Wbij termometr z boku kawałka mięsa, końcówką do środka tak, aby nie dotykała kości ani tłuszczu. • Zdejmij steki i burgery z ognia, gdy termometr zarejestruje 10-15°C niższą niż pożądany stopień wysmażenia lub wypieczenia. • Pozostaw steki lub burgery by odpoczęły. Temperatura podczas odpoczynku mięsa, będzie nadal rosnąć. Steki i burgery krwiste (rare) Chłodny czerwony środek 125°F, 52°C Steki i burgery średnio krwiste (medium rare) Ciepły czerwony środek 135°F, 57°C Steki i burgery średnio wypieczone (medium) Ciepły różowy środek 145° F, 63°C Steki i burgery średnio dobrze wypieczone (medium well) Lekko różowy środek 150° F, 66°C Steki i burgery dobrze wypieczone (well done) Mało różu lub jego brak 160° F, 71°C USDA zaleca, aby steki, burgery i pieczenie były podgrzewane do 62,78°C (średnio), a następnie odpoczywały przez co najmniej 3 minuty. Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, mielona wołowina powinna być przygotowana w temperaturze co najmniej 71,11°C (dobrze wysmażona). Pamiętaj, aby sprawdzić termometrem, ponieważ sam kolor nie jest niezawodnym wskaźnikiem. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20277-stopie%C5%84-wysma%C5%BCenia-pieczeni-stek%C3%B3w-i-burger%C3%B3w/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.