Jump to content

Recommended Posts

Stopień wysmażenia pieczeni, steków i burgerów.

 

Czas pieczenia i temperatura mogą się różnić w zależności od metody przygotowania, rozmiaru i kształtu kawałka wołowiny oraz pożądanego stopnia wysmażenia.
Stopień wysmażenia sprawdzamy za pomocą termometru do mięsa lub termometru z natychmiastowym odczytem.

 

•    Wbij termometr z boku kawałka mięsa, końcówką do środka tak, aby nie dotykała kości ani tłuszczu.
•    Steki i burgery należy zdjąć z ognia, gdy termometr wskaże temperaturę o 10-15°C niższą niż pożądana. Pieczeń należy zdjąć z ognia, gdy termometr wskazuje 15-20°C niżej.
•    Odstaw steki i pieczenie by odpoczęły. Temperatura podczas odpoczynku mięsa, będzie nadal rosnąć.

 

Pieczenie:

 

Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od metody przygotowania, rozmiaru i kształtu kawałka wołowiny przeznaczonej na naszą pieczeń, oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Należy sprawdzić stopień wysmażenia za pomocą termometru do mięsa lub termometru z natychmiastowym odczytem.

 

•    Wbij termometr z boku kawałka mięsa, końcówką do środka tak, aby nie dotykała kości ani tłuszczu.
•    Pieczeń zdejmij z ognia, gdy termometr zarejestruje 15-20°C niższy niż pożądany stopień wypieczenia.
•    Odstaw pieczeń by odpoczęła. Temperatura podczas odpoczynku mięsa, będzie nadal rosnąć.

 

Pieczeń krwista (rare)
Chłodny czerwony środek

image.png.e7de6c90f5784f3338971645399c0a12.png 

125°F, 52°C

 

roast-rare.thumb.jpg.492aece87927eb7432c9d60f719721b8.jpg

 

Pieczeń średnio krwista (medium rare)

Ciepły czerwony środek   

image.png.b2495188ec0091177eda690530291be3.png

135°F, 57°C

 

roast-medium-rare.thumb.jpg.d6c00efd35085b206fbe81ded6b097fb.jpg

 

Pieczeń średnio wypieczona (medium)
Ciepły różowy środek

image.png.09cdc1dabd9ac3d253bd5c9a06b14c3f.png

      145° F, 63°C

 

roast-medium.thumb.jpg.e63323a70e3a5a9261d605979db4f36b.jpg

 

Pieczeń średnio dobrze wypieczona (medium well)
Lekko różowy środek

image.png.5d6f402d308f4bbb516598689355b235.png

     150° F, 66°C

 

roast-medium-well.thumb.jpg.71ef3297d1a49463e7839dc5edaab03e.jpg

 

 

Pieczeń dobrze wypieczona (well done)
Mało różu lub jego brak

image.png.1f25ac7cf88e1723e59c35f39ce3fa48.png

     160° F, 71°C

 

roast-well.thumb.jpg.fc0c7e5a53742bbe9613373e5cb74321.jpg

 

 

 

Steki i burgery - grillowanie lub pieczenie

 

 

Czas grillowania lub pieczenia steków, burgerów i temperatura mogą się różnić w zależności od metody przygotowania, rozmiaru i kształtu kawałka wołowiny oraz pożądanego stopnia wysmażenia lub wypieczenia.
Należy sprawdzić stopień wysmażenia lub wypieczenia za pomocą termometru do mięsa lub termometru z natychmiastowym odczytem.

 

•    Wbij termometr z boku kawałka mięsa, końcówką do środka tak, aby nie dotykała kości ani tłuszczu.
•    Zdejmij steki i burgery z ognia, gdy termometr zarejestruje 10-15°C niższą niż pożądany stopień wysmażenia lub wypieczenia.
•    Pozostaw steki lub burgery by odpoczęły. Temperatura podczas odpoczynku mięsa, będzie nadal rosnąć.


Steki i burgery krwiste (rare)
Chłodny czerwony środek

image.png.9041f846c4eec3e850d71a728da07625.png

     125°F, 52°C

 

steak-rare.thumb.jpg.7b4f8726ed6e89aa0adae5e0e3110c8d.jpg

 

 

Steki i burgery średnio krwiste (medium rare)
Ciepły czerwony środek

image.png.88b167f8a6af42fc6dcab0ad6735737a.png

    135°F, 57°C

 

steak-medium-rare.thumb.jpg.3f2e90625224b8ef9127bbef323e3975.jpg

 


Steki i burgery średnio wypieczone (medium)
Ciepły różowy środek

image.png.0d30cfaff368e992a6fd4e04378b87fe.png

      145° F, 63°C

 

steak-medium.thumb.jpg.0df4debe3d6b2e6177fa2534a2f535fb.jpg

 


Steki i burgery średnio dobrze wypieczone (medium well)
Lekko różowy środek

image.png.c7db792481fb9418f6554060038b7a96.png

     150° F, 66°C

 

steak-medium-well.thumb.jpg.fe33c3b6a831713add51292e3c4e982f.jpg

 

Steki i burgery dobrze wypieczone (well done)
Mało różu lub jego brak

image.png.cef8607a9b85e97cde2e9a438f6da4e4.png

     160° F, 71°C

 

steak-well.thumb.jpg.4c09383ca97d319cabe643b8743bec05.jpg

 


USDA zaleca, aby steki, burgery i pieczenie były podgrzewane do 62,78°C (średnio), a następnie odpoczywały przez co najmniej 3 minuty. Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, mielona wołowina powinna być przygotowana w temperaturze co najmniej 71,11°C (dobrze wysmażona). Pamiętaj, aby sprawdzić termometrem, ponieważ sam kolor nie jest niezawodnym wskaźnikiem.

 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.