Tomasz102 Posted November 13 Report Share #1 Posted November 13 Jaka wg. Was może być tego przyczyna? Mleko niedługo po udoju schłodzone do temp., w której najlepiej zbiera się na powierzchni tłuszcz - śmietana i pod jej powierzchnią zebrały się kulki powietrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 13 Report Share #2 Posted November 13 45 minut temu, Tomasz102 napisał(a): niedługo po udoju schłodzone do temp., w której najlepiej zbiera się na powierzchni tłuszcz - śmietana Jaką metodą chłodzone było mleko? Do jakiej temperatury? 46 minut temu, Tomasz102 napisał(a): zebrały się kulki powietrza. Raczej nie powietrza a jakiegoś gazu Gdyby mleko było mocno napowietrzone, to to powietrze uwidoczni się w śmietanie. Czyli to odpada, śmietana spokojnie podeszła.. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz102 Posted November 13 Author Report Share #3 Posted November 13 Tak to wygląda. W śmietanie nie było powietrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted November 13 Report Share #4 Posted November 13 Czy krowa przyjęła jakieś antybiotyki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 13 Report Share #5 Posted November 13 Wygląda na robotę bakterii wzdymających. Zapytałam o sposób (czas chłodzenia, czy naturalne lub w chłodziarce z mieszadłem) i temperaturę, do której zostało schłodzone mleko. Zakażenie to jedno zaś warunki rozwoju to drugie. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz102 Posted November 13 Author Report Share #6 Posted November 13 (edited) 30 minut temu, Zofintal napisał(a): Czy krowa przyjęła jakieś antybiotyki? Mleko kupiłem pierwszy raz na próbę i taki otrzymałem efekt. Jak będę następny raz to pokarzę foto. rolnikowi i zapytam czy były podawane jakieś leki i jaka jest jego zdaniem przyczyna tego. Mam doświadczenie w fermentowaniu różnych mlek i pierwszy raz coś takiego widzę. Jest to mleko kozie. Rolnik mówił od razu, że jest mało śmietany. Jak zobaczyłem to co na foto. pomyślałem, że może z mleka została odwirowana śmietana i zostało napowietrzone i stąd te kulki powietrza pod śmietaną. Z mleka otrzymałem 1,2% czystego tłuszczu (zebrałem śmietanę, zrobiłem masło i je sklarowałem). Myślę, że mleko może mieć realnie do max 2% tłuszczu. Niestety nigdy nie miałem do czynienia z wirówką i nie jestem w stanie zweryfikować czy kulki powietrza pod śmietaną mogą być skutkiem wirowania. Czytałem o wirowaniu piszą, że napowietrza, ale też, że redukuje z mleka tłuszcz do 0,1% i to się nie zgadza z moim podejrzeniem, że było wirowane, bo otrzymałem 1,2%, a realnie ma trochę więcej bo domowymi sposobami nie da się wyciągnąć całego tłuszczu. Zastanawiam się czy wirówkę można regulować tak żeby zostawiała trochę śmietany? Jak myślicie te kulki powietrza mogą być to efektem wirowania? Edited November 13 by Tomasz102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz102 Posted November 13 Author Report Share #7 Posted November 13 (edited) 27 minut temu, EAnna napisał(a): Zapytałam o sposób (czas chłodzenia, czy naturalne lub w chłodziarce z mieszadłem) i temperaturę, do której zostało schłodzone mleko. Jak pisałem wcześniej mam doświadczenie w podstojowym zbieraniu śmietany i fermentacji mleka. Robiłem ze wszystkimi mlekami (z różnych źródeł i różnych rodzajów: krowich, kozich) tak samo i takie coś pierwszy raz widzę. Z tego wynika, że to o co pytasz nie powinno być tego przyczyną. Niedługo po udoju mleko wlewam do niskiego naczynia (wysokość mleka ok. 2 cm). Powinno być schłodzone do 13 st.C, ale realnie mam trochę więcej (w chłodziarce zrobionej z zamrażarki z zewnętrznym termostatem, który utrzymuje pożądaną temp.). W ten sposób chłodzone jest przez ok. 24 godz. Następnie wystawiam do temp. domowej, czekam około kolejną dobę żeby mleko pod śmietaną się ścięło (dzięki temu łatwiej zebrać śmietanę) i wtedy ją zbieram. Edited November 13 by Tomasz102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 13 Report Share #8 Posted November 13 15 minut temu, Tomasz102 napisał(a): Niedługo po udoju mleko wlewam do niskiego naczynia (wysokość mleka ok. 2 cm). Powinno być schłodzone do 13 st.C, ale realnie mam trochę więcej (w chłodziarce zrobionej z zamrażarki z zewnętrznym termostatem, który utrzymuje pożądaną temp.). W ten sposób chłodzone jest przez ok. 24 godz. Następnie wystawiam do temp. domowej, czekam około kolejną dobę żeby mleko pod śmietaną się ścięło (dzięki temu łatwiej zebrać śmietanę) i wtedy ją zbieram. Śmietanę zbierasz z powierzchni skrzepu, z którego otrzymujesz twaróg. 41 minut temu, EAnna napisał(a): Wygląda na robotę bakterii wzdymających. EAnna ma rację. Ukwaszanie mleka nie jest tylko i wyłącznie fermentacją mlekową. Czy dodawałeś do mleka kefir, jogurt? Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 13 Report Share #9 Posted November 13 29 minut temu, Tomasz102 napisał(a): Zastanawiam się czy wirówkę można regulować tak żeby zostawiała trochę śmietany? Oczywiście. Decyduje o tym czas wirowania. 21 minut temu, Tomasz102 napisał(a): o o co pytasz nie powinno być tego przyczyną. Przyczyną może być zakażenie bakteriami wzdymajcymi. Gdyby mleko było schłodzone w ciągu 0,5h do temp. 3 st.C wtedy bakteriofagi mogłyby zredukować te potencjalnie wzdymające bakterie. Twój sposób chłodzenia a następnie podstój w temp. pokojowej są dobre dla mleka bardzo czystego. Mleko zakażone znajduje idealne warunki i czas do rozwoju bakterii. Ciekawa jestem, jaki uzyskasz skrzep z tego mleka. Powinien być czysty na przełomie. Jeżeli będą kratery po gazach to znaczy, że mleko było zakażone. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz102 Posted November 13 Author Report Share #10 Posted November 13 59 minut temu, Zofintal napisał(a): Czy krowa przyjęła jakieś antybiotyki? Przypomniał mi się epizod z przeszłości z antybiotykami i historia była taka, że brałem mleko krowie przez dłuższy czas od takiego jednego rolnika i wszystko było ok. dobra jakość i od pewnego momentu w sfermentowany mleku pod powierzchnią serwatki na skrzepie zaczął się wytrącać śluz (taki gumowaty glut). Rolnik mówił, że krowa się będzie cielić więc pomyślałem, że może to jest przyczyną, i że to chwilowe więc się nie odzywałem. Ale nie było to chwilowe, było tak przez kilka tygodni więc mówię, że z mlekiem coś jest nie tak, pytam czy jest inne jedzenie, nie było, ale się okazało, że krowa ocieliła się przedwcześnie, był weterynarz i dał krowie antybiotyk. I to było prawdopodobnie przyczyną pojawienia się śluzu, ale nic takiego jak kulki powietrza pod powierzchnią śmietany nie było. Nie przesądza to, że powietrze pod śmietaną w tym przypadku nie może być skutkiem jakichś leków, ale w tym wcześniejszym przypadku z mlekiem krowim po antybiotykach czegoś takiego nie było, jedynie ten śluz. A w tym kozim mleku co jest powietrze pod śmietaną jak na razie śluzu nie ma, ale zwrócę na to uwagę za kilka dni bo na razie jeszcze się fermentuje. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.