rstyczynski Posted November 14 Report Share #1 Posted November 14 Bardzo ciekawa analiza historia użycia saletry przeprowadzona przez technologa obróbki mięsa z RPA. Autor załącza źródła historyczne, wykazując że pierwsze udokumentowane odkrycie transformacji saletry (azotan) w azotyn należy datować na 1891 roku. Autor przybliża, że saletra jako minerał znajdowała się w Indiach oraz Ameryce Południowej i trafiła do Europy najpierw przez jedwabny szlak a następnie przez brytyjskie i holenderskie korporacje drenujące kraje posiadające złoża. Saletra pojawia się w Europie jako składnik solanek około 1750 roku. Była stosowana wcześniej do celów militarnych. Tekst jest po angielsku, daje się ładnie czytać z Google Translate. Ufam, że powyższe wzbogaci naszą wiedzę o historii technologii konserwacji mięsa. https://earthwormexpress.com/about-meat-curing/functional-ingredients/a-concise-history-of-saltpeter Wersja opublikowana w ReseachGate: https://www.researchgate.net/publication/312372347_Saltpeter_A_Concise_History_and_the_Discovery_of_Dr_Ed_Polenske O autorze: https://za.linkedin.com/in/ebenvantonder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 14 Report Share #2 Posted November 14 Ciekawy artykuł - dzięki za udostepnienie 1 Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.