Smokerborniak Posted November 17, 2023 Report Share #1 Posted November 17, 2023 Witam wszystkich mam pytanie odnośnie pasztetów,czemu tak właściwie robimy je z gotowanego mięsa,a nie z surowego?Drugą sprawą zawsze na czas a nie z użyciem termometru?Wydaje mi się że pasztet z surowego mięsa będzie miał więcej smaku,gdyż się nie wygotuje. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/ Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 17, 2023 Report Share #2 Posted November 17, 2023 2 godziny temu, Smokerborniak napisał(a): nie wygotuje Mięso na pasztet parzę w temp ok 80st. Techniką obróbki cieplnej w wodzie pozbędziesz się częściowo wody z mięsa i tłuszczy płynących ( miękkich). Zrób dwa pasztety jeden z takiego samego mięsa i drugi po obróbce termicznej - porównasz. Możesz oczywiście użyć sondy lub termometru. Ja no piekę pasztety w 160 st 4D/tzw termoobieg/ 55-60 min. Wewnątrz masz 65-70 st . Surowe musisz piec znacznie dłużej by było miękkie jak to pasztet a nie klops. Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878290 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted November 17, 2023 Report Share #3 Posted November 17, 2023 Jak robię takie coś to nazywam to pieczenią. Np. pieczeń rzymska itp. O to chodzi? Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878291 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 17, 2023 Report Share #4 Posted November 17, 2023 14 minut temu, Twonk napisał(a): nazywam to pieczenią Tak , to wtedy jest pieczeń . Ma inną konsystencję niż pasztet . Surowe mięso skręcić na maszynce do konsystencji pasztetu to też sztuka Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878296 Share on other sites More sharing options...
Smokerborniak Posted November 17, 2023 Author Report Share #5 Posted November 17, 2023 36 minut temu, Muski napisał(a): Surowe mięso skręcić na maszynce do konsystencji pasztetu to też sztuka No jak pasztetowa chyba,2 razy na maczku.Właściwie to zrobię dwa i zobaczę.Dzięki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878305 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 17, 2023 Report Share #6 Posted November 17, 2023 22 minuty temu, Smokerborniak napisał(a): 2 razy na maczku Pierwsze zrób na 4 mm a potem na maczku 😁 Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878314 Share on other sites More sharing options...
Smokerborniak Posted November 17, 2023 Author Report Share #7 Posted November 17, 2023 4 minuty temu, Muski napisał(a): Pierwsze zrób na 4 mm a potem na maczku 😁 A to różnica?Bo jeżeli chodzi o wilka to spokojnie uciągnie maga 32,chcem jeszcze właśnie taki myk zrobić jak przy pasztetowej że mięso na chwile wrzucić do wędzarni zeby złapało smak dymu,w pasztetowej do słoików super się sprawdzało Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878316 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 17, 2023 Report Share #8 Posted November 17, 2023 Godzinę temu, Smokerborniak napisał(a): A to różnica? Też mam wilczka to wiem, będzie po prostu szybciej i mięso w innej kulturze- ale to Twoja decyzja . No chyba, że to system Unger lub masz ślimak w wilku drobnozwojowy . Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20309-pasztet-z-surowego-mi%C4%99sa/#findComment-878339 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.