Jump to content

Konkursowy pasztet Wnuczka a`la podlaski drobiowy.


Recommended Posts

Konkursowy pasztet Wnuczka a`la podlaski drobiowy.

 

Składniki. 

1. Ćwiartki z kurczaka 2,3 kg

2. Wątroba  drobiowa 0,3 kg

3. Woda 1,5 l

4. Kasza manna 150-170 g

5. Jajka 5 szt.

6. Sól 15g na 1kg

7. Pieprz czarny do smaku

8. Majeranek do smaku

9. Ziele angielskie (4 ziarna, zmielone) Jak robiłem pierwszy raz dałem 7 ziaren, smak ziela był wtedy dominujący.

10. Gałka muszkatołowa mielona.

 

Całe elementy kurczaka sparzyłem w wodzie 80 st.C. do czasu, aż będzie można mięso oddzielić od kości.

01.jpg.0dbc75634f7205b58ac8b6b1148ea262.jpg

 

Wątrobę  sparzyłem we wrzątku ok.30 sekund. Wodę po parzeniu wątroby wylałem.

Mięso oddzieliłem od kości

02.jpg.ab6ffcfe5fc79f7621076e94edf6a2d8.jpg

 

Mięso i wątrobę zmieliłem na sitku 2,5 mm.

03.jpg.4f91e33db7004d33e63be1699f492050.jpg

 

Rosół pozostały po parzeniu mięsa doprowadziłem do wrzenia i we wrzątek wsypałem kasze mannę. Należy zamieszać, bo się potrafi zlepić.

Rosół z kaszą wlałem do zmielonych składników, dodałem sól, jajka i zacząłem "mieszać" blenderem. Należy rozpocząć mieszanie szybko, bo jajka potrafią się ściąć. "Kutrowanie" blenderem wykonuję 20-30 min. W czasie tego kutrowania dodałem pierz, ziele angielskie, majeranek oraz gałkę muszkatołową. Wszystkie przyprawy, majeranek też mielę bardzo drobno.

 

04.jpg.f2dee1bc67a747377e46b506f9b0492e.jpg

 

Po tym procesie uzyskałem rzadką masę, którą wlałem do słoików. Słoiki pasteryzowałem we wrzątku (wodę do pasteryzacji solę, wyższa temp. wrzenia) przez 60 minut.

05.jpg.12e21f69fc7891b40e947564548e8394.jpg

 

Po wykonaniu tych czynności uzyskałem smaczny pasztet, który idealnie rozsmarowuje się na kanapce.

06.jpg.f52c134a663e1e8f73692cc178a05419.jpg

 

Pozdrawiam - Wnuczek

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.