Maxell Posted November 18, 2023 Report Share #1 Posted November 18, 2023 Delikatny pasztet dla Milusińskich Przedstawiam przepis na bardzo delikatny pasztet, który uwielbiają moje dzieci. Składniki: - 0,5 kg wątroby wieprzowej - podwójna pierś z kurczaka - 2 udka z kurczaka - 1 kg świeżego boczku (dobrze, aby nie był zbyt chudy) - 1 kg szynki wieprzowej (mogą by ścinki) - 4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (ilość włoszczyzny można zmieniać wg własnych upodobań) - 4 jajka - 2 bułki - 1 szklanka bułki tartej Przyprawy: - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - imbir Wątrobę płukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć. Pozostałe składniki ugotować do miękkości, ostudzić i zmielić razem ze sparzoną wątrobą na sitku 4mm (w składnikach nie ma żadnej niepożądanej „niespodzianki”, która mogłaby przejść przez to sitko, a pasztet będzie grubiej zmielony). Masa po wymieszaniu zmielonych składników. Marchewka daje przyjemny wygląd. Namoczone w rosole bułki i jajka dodać do farszu, wymieszać. Podczas mieszania dolewać wywar z rosołu do momentu, aż farsz nabierze konsystencji ubitej śmietany. Dolanie rosołu powoduje, że pasztet nie będzie zbyt suchy oraz będzie dawał rozsmarowywać się łatwo na kanapce. Przyprawić do smaku solą (ja daję 18g soli na 1kg farszu), pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Następnie dodać 1 szklankę bułki tartej i ostatecznie wymieszać masę. Konsystencja masy po dodaniu rosołu, przypraw i bułki. Wykonać test smakowy i jeśli masa jest dobra, to przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą i piec w nagrzanym piekarniku (ok. 200st.C.) przez 60-80min. Nie należy zapomnieć o dwóch małych pasztecikach dla Milusińskich. Ilość pasztetu na zdjęciu (jedna duża plus dwie małe formy) zrobiona została z połowy podanych w przepisie składników. Dobrze jest przykryć foremki folią albuminową na początku pieczenia tak, aby od razu nie przypiekł się za bardzo. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia (pasztet trochę „siądzie”) Kroić zimny i spożywać. Smacznego BonAir Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20315-delikatny-pasztet-dla-milusi%C5%84skich-bonaira/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.