Jump to content

Recommended Posts

Delikatny pasztet dla Milusińskich

 

 

Przedstawiam przepis na bardzo delikatny pasztet, który uwielbiają moje dzieci.

 

Składniki:

 

 

- 0,5 kg wątroby wieprzowej

- podwójna pierś z kurczaka

- 2 udka  z kurczaka

- 1 kg świeżego boczku (dobrze, aby nie był zbyt chudy)

- 1 kg szynki wieprzowej (mogą by ścinki)

- 4 marchewki

- 1 pietruszka

- kawałek selera (ilość włoszczyzny można zmieniać wg własnych upodobań)

- 4 jajka

- 2 bułki

- 1 szklanka bułki tartej

 

Przyprawy:

 

- sól

- pieprz

- gałka muszkatołowa

- imbir

 

Wątrobę płukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć.

Pozostałe składniki ugotować do miękkości, ostudzić i zmielić razem ze sparzoną wątrobą na sitku 4mm (w składnikach nie ma żadnej niepożądanej „niespodzianki”, która mogłaby przejść przez to sitko, a pasztet będzie grubiej zmielony).

 

 

2.jpg.06bc835937ea820dceeefa6b1555f0f2.jpg

 

 

Masa po wymieszaniu zmielonych składników.

Marchewka daje przyjemny wygląd.

 

 

 

Namoczone w rosole bułki i jajka dodać do farszu, wymieszać.

Podczas mieszania dolewać wywar z rosołu do momentu, aż farsz nabierze konsystencji ubitej śmietany. Dolanie rosołu powoduje, że pasztet nie będzie zbyt suchy oraz będzie dawał rozsmarowywać się łatwo na kanapce.

 

 

Przyprawić do smaku solą (ja daję 18g soli na 1kg farszu), pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.

Następnie dodać 1 szklankę bułki tartej i ostatecznie wymieszać masę.

 

 

3.jpg.11a62494c9f9a2ac2c7fb3bb749377dd.jpg

 

 

Konsystencja masy po dodaniu rosołu, przypraw i bułki.

 

 

Wykonać test smakowy i jeśli masa jest dobra, to przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą i piec w nagrzanym piekarniku (ok. 200st.C.) przez 60-80min.

 

 

4.jpg.fbd0d5abffc7eda004cb65ca56e29e17.jpg

 

 

Nie należy zapomnieć o dwóch małych pasztecikach dla Milusińskich.

Ilość pasztetu na zdjęciu (jedna duża plus dwie małe formy) zrobiona została z połowy podanych w przepisie składników.

 

 

Dobrze jest przykryć foremki folią albuminową na początku pieczenia tak, aby od razu nie przypiekł się za bardzo.

 

 

Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia (pasztet trochę „siądzie”)

Kroić zimny i spożywać.

 

5.jpg.3bf4df17dd657c86b272e3bd302f7232.jpg

 

Smacznego

BonAir

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.