Jump to content

Recommended Posts

Mam problem kupiłem pół blondynki i mięso prawdopodobnie ma wadę chyba pse.

Duży wyciek i brak kleistości, już podczas mielenia widać było że jest coś nie tak.

Zrobiłem 5 kg kiełbasy białej zgodnie z przepisem pw 16 kiełbasa biała, mięso kleiste z golonki.

Po parzeniu kiełbasa nie z klejona w smaku wiórowata wypływającą woda.

Proszę o pomoc jak zagospodarować takie mięso? Czy dodanie mięsa z łopatki pomoże w uzyskaniu kleistości?

W jaki sposób wykorzystać to mięso?

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20380-mi%C4%99so-nie-kleiste/
Share on other sites

Najlepiej byłoby mieszać z mięsem bez wad. Sa także w sprzedaży dodatki chemiczne wiążące farsz, jak np. hamina. Masarze dodają również w takich wypadkach proszek do pieczenia.

Spróbuj dodać ok. 30 - 40 g maki ziemniaczanej na 1 kg farszu. Mąka zwiąże większą część wody i może pozwoli to kolagenowi na związanie farszu. Próbuj na porcjach 0,5 lub 1 kg. Sprawdź także kolor po peklowaniu.

Abyś uniknął start, skontaktuj się z Kolegą Markiem z Bielska lub DZIADKIEM.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Gdzieś na forum jest fajny materiał temu poświęcony. Nie pamiętam w jakiej proporcji mieszać mięso z wadą z mięsem dobrym. Będziesz musiał wypróbować testowo na niewielkich ilościach. Ja bym zaczął od wielkości 50:50%. Kiedyś zmarnowałem tak prawie 30 kg mięsa. Wszystkie wyroby, a była ich spora różnorodność, mimo spełnienia wszelkich wymogów technologicznych, były do bani. Niby smak i zapach trzymały, ale np. szynkowa się rozlatywała. No i na przekrojach były szare pola.

Marek z Bielska Ci pomoże. DZIADEK niestety nie zawsze odpisuje na wiadomości.

Dużo zależy także od stopnia zaawansowania wady. Korespondencyjnie trudno to ustalić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.