MiniMax Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Mam pytanie odnosnie nastrzyku. Wlasnie zrobilem zalewe wedlug tabeli na 5,5 kg miesa i mam zamiar peklowac przez 9-wiec dni (wedzenie planuje na 22-go grudnia. Jestem troche zdezorientowany bo niewiem czy musze zrobic nastrzyk a jezeli tak to kiedy czy zaraz na poczatku czy pozniej ??Najwieksza sztuka miesa wazy 1,5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Nastrzyk jeżeli to na początku ok. 6- 7 % do wagi mięsa ja akurat rzadko nastrzykuję bo pekluję elementy ok 0,8 kg i jak dotąd nie miałam problemu z przenikaniem solanki do środka.Ale myślę ,że tę 1,5 kg to nastrzyknij. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Grudnia 2008 czy dużym minusem jest to, że nie parzę szynek zaraz po wędzeniuMagda , spokojnie :grin: Nic się nie stanie jak poczekają te kilka godzin :wink: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Witam czy dużym minusem jest to, że nie parzę szynek zaraz po wędzeniu Ja po wędzeniu nadmiar szynek zamrażam i parzę według potrzeb , oczywiście po prawidłowym rozmrożeniu i są super . Te które zostają do powiedzmy natychmiastowego parzenia to jak wędzenie kończę wieczorkiem to dopiero parzę na drugi dzień . Szyneczki sobie wiszą oczywiście w zimnym miejscu . Tak to sobie wymyśliłem . Czyli bez wielkiego pośpiechu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Grudnia 2008 czy dużym minusem jest to, że nie parzę szynek zaraz po wędzeniu tylko za jakiś czas?Czasami zostawiam szynki w wędzarni, już wygaszonej, do rana, ale przy otwartych drzwiczkach paleniska, które dają przewiew. Myślę, że w czasie transpotru do domu te Twoje szynki nie powinny być stłoczone, tylko w miarę możliwości rozłożone. Mają podwyższoną temperaturę, która sprzyja rozwojowi bakterii. Ewentualnie owinięcie sterylną, lnianą ściereczką też im nie zaszkodzi. Worki foliowe wykluczone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magda Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Grudnia 2008 dziękuję wam wszystkim za pomoc i rady, które z pewnością wezmę sobie do serca a może ktoś wie gdzie w warszawie można kupić osłonki lub jelita do robienia kiełbasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Grudnia 2008 a może ktoś wie gdzie w warszawie można kupić osłonki lub jelita do robienia kiełbasek?Pisał o tym MIRKON https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=57616&highlight=#57616 i jeszcze można dostać na ul. Kłobucka 10 Tel. 022 – 853 23 04. Tyle wiem. Napisz do MIRKON`a Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Mają podwyższoną temperaturę, która sprzyja rozwojowi bakterii.Nie straszcie za bardzo, dyć szynka studzona z całym kotłem rosołku pozostaje bardzo długo ciepła, a był to kiedyś powszechnie stosowany sposób studzenia. Rozwijało się? Może tak! Ale może właśnie dlatego, że nie było zamrażarek i lodówek wyroby były tak dobre. Stale staramy się uzyskać tak wspaniałe wędzonki jakie pamietaja nasi rodzice i dziadkowie. Może były dobre właśnie przez duże tolerancje w stosowanej technologii, wiele drobnych odstępstw. Mamy lodówki, zamrażarki, kutry, elektroniczne termometry z alarmem, dymogeneratory i ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magda Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Grudnia 2008 a może ktoś wie gdzie w warszawie można kupić osłonki lub jelita do robienia kiełbasek?Pisał o tym MIRKON https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=57616&highlight=#57616 i jeszcze można dostać na ul. Kłobucka 10 Tel. 022 – 853 23 04. Tyle wiem. Napisz do MIRKON`adzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomashD Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam !Jestem nowicjuszem w tej branży , od wczoraj przeglądam to forum i jestem pełen podziwu praktycznie dla każdego tematu i każdych udzielanych informacji przez bardziej doświadczonych Kolegów . W związku z tym mam pytanie,które pewnie w przeszłości już padło,lecz nie potrafiłem tego znaleźć , a mianowicie :Mam zamiar wędzić w dniu 20.12.2008r. , jutro tj. 15.12. będę miał mięso ( około 10 kg łacznie - schab, łopatka, boczek ) .Do zalewy mam garnek emaliowany o poj .około 40 litrów ,miałem do niego zamiar wlać 20 litrów przegotowanej wody aby mięso było całkowicie zalane , z przyprawami i 2 kg soli zwykłej jodowanej ( nie mam peklosoli i nie wiem czy jutro dam radę ją zdobyć ).Czy w takim wypadku te proporcje są dobre . Nadmieniam,że wcześniej zapoznawałem się z tabelami ,ale dla mnie to jest czarna magia .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 14 Grudnia 2008 TomashD, Przeczytaj mój drugi post, w tym temacie na stronie 1. Zerknij w tabelę i ... napisz nam, jakie masz wyliczenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Grudnia 2008 TomashD jeśli nie masz peklosoli możesz do zalewy dać saletry do mięsa. W małych sklepikach napewno ją kupisz. Radzę robić bez przypraw, bezpieczniej a też smaczne. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam Mam zamiar wędzić w dniu 20.12.2008r. , jutro tj. 15.12. Czyli z tabeli peklowanie trzy dniowe lub cztero dniowe Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomashD Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Wydaje mi się ,że wg tabeli powinno być 4 litry wody i 640 g pekolosoli , jednakże sam nie wiem wg tej tabeli będę miał za mało tej zalewy i mięso nie będzie całkiem przykryte . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Grudnia 2008 W tym pojemniku jest ponad 12 kg mięsa na wedzonki. Mięso zalałem solanką peklującą w ilości 5 litrów. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomashD Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Obrazek W tym pojemniku jest ponad 12 kg mięsa na wedzonki. Mięso zalałem solanką peklującą w ilości 5 litrów. Dzięki za te informacje i zdjęcie . Jestem jak mój imiennik " zobaczył i uwierzył " :smile: Jutro spróbuję wg tabeli zmieścić to mięso w te zalewę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Taki mały, fajnie opracowany wykresik, który pokazuje jaki wpływ ma temperatura na rozwój drobnoustrojów: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Grudnia 2008 nie mam peklosoli i nie wiem czy jutro dam radę ją zdobyć Gdzie mieszkasz ? Peklosól można dostać w wielu miejscach w naszej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Najszybciej i najdrożej Kaufland Cieszyn tylko opakowania a 10g ceny niestety nie pamiętam ale w przeliczeniu na 1 kg było bardzo drogo niemniej gdy nóż na gardle :grin:A ja swoją zużyłem wczoraj do ostaniego okruszka :blush: .Ale przynajmniej będzie można zrobić zakupy w naszym wędzarniczym sklepie w Bielsku :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Kupując peklosól w małych opakowaniach, zwracajcie uwagę na skład mieszanki. Często zawiera, poza sola i azotynem inne, nie wskazane w przypadku naszej produkcji elementy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomashD Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Gdzie mieszkasz ? Peklosól można dostać w wielu miejscach w naszej okolicy. Jutro będę w Skoczowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Na Kurpiach peklosól można kupić w niektórych sklepach mięsnych. Mam cały worek z chęcią część odstąpię , zapraszam. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomashD Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Taki mały, fajnie opracowany wykresik, który pokazuje jaki wpływ ma temperatura na rozwój drobnoustrojów: Obrazek Dzięki , ja będę przechowywał garnek z zalewą w piwnicy , jeszcze nie wiem w którym dokładnie pomieszczeniu bo mam zakres temperatur od około 5 do 8 stopni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomashD Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Na Kurpiach peklosól można kupić w niektórych sklepach mięsnych. Mam cały worek z chęcią część odstąpię , zapraszam. Pozdrawiam Dziękuję za zaproszenie , jeżeli w naszych okolicach nic nie znajdę , to przy okazji następnego wędzenia - a myślę,że nie będę musiał długo czekać - chętnie skorzystam z zaproszenia. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Grudnia 2008 ja będę przechowywał garnek z zalewą w piwnicy , jeszcze nie wiem w którym dokładnie pomieszczeniu bo mam zakres temperatur od około 5 do 8 stopni . Na dworze jest bardziej optymalna temperatura około 2 st. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.