Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Problem z zalewą peklującą


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
123 odpowiedzi w tym temacie

#41 TomashD

TomashD
  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 14 gru 2008 - 19:48

Obrazek
W tym pojemniku jest ponad 12 kg mięsa na wedzonki. Mięso zalałem solanką peklującą w ilości 5 litrów.


Dzięki za te informacje i zdjęcie .
Jestem jak mój imiennik " zobaczył i uwierzył " :smile:
Jutro spróbuję wg tabeli zmieścić to mięso w te zalewę.

#42 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31215 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2008 - 19:55

Taki mały, fajnie opracowany wykresik, który pokazuje jaki wpływ ma temperatura na rozwój drobnoustrojów:

Dołączona grafika

#43 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 14 gru 2008 - 19:58

nie mam peklosoli i nie wiem czy jutro dam radę ją zdobyć


Gdzie mieszkasz ? Peklosól można dostać w wielu miejscach w naszej okolicy.

#44 gluszec

gluszec
  • Użytkownicy
  • 413 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 14 gru 2008 - 20:07

Najszybciej i najdrożej Kaufland Cieszyn tylko opakowania a 10g ceny niestety nie pamiętam ale w przeliczeniu na 1 kg było bardzo drogo niemniej gdy nóż na gardle :grin:
A ja swoją zużyłem wczoraj do ostaniego okruszka :blush: .
Ale przynajmniej będzie można zrobić zakupy w naszym wędzarniczym sklepie w Bielsku :smile:

#45 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31215 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2008 - 20:10

Kupując peklosól w małych opakowaniach, zwracajcie uwagę na skład mieszanki. Często zawiera, poza sola i azotynem inne, nie wskazane w przypadku naszej produkcji elementy.

#46 TomashD

TomashD
  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 14 gru 2008 - 20:10

Gdzie mieszkasz ? Peklosól można dostać w wielu miejscach w naszej okolicy.[/quote]

Jutro będę w Skoczowie.

#47 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6191 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 14 gru 2008 - 20:17

Na Kurpiach peklosól można kupić w niektórych sklepach mięsnych. Mam cały worek z chęcią część odstąpię , zapraszam. Pozdrawiam

#48 TomashD

TomashD
  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 14 gru 2008 - 20:22

Taki mały, fajnie opracowany wykresik, który pokazuje jaki wpływ ma temperatura na rozwój drobnoustrojów:

Obrazek


Dzięki , ja będę przechowywał garnek z zalewą w piwnicy , jeszcze nie wiem w którym dokładnie pomieszczeniu bo mam zakres temperatur od około 5 do 8 stopni .

#49 TomashD

TomashD
  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 14 gru 2008 - 20:31

Na Kurpiach peklosól można kupić w niektórych sklepach mięsnych. Mam cały worek z chęcią część odstąpię , zapraszam. Pozdrawiam




Dziękuję za zaproszenie , jeżeli w naszych okolicach nic nie znajdę , to przy okazji następnego wędzenia - a myślę,że nie będę musiał długo czekać - chętnie skorzystam z zaproszenia.
Pozdrowienia

#50 wdw

wdw
  • Użytkownicy
  • 368 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 14 gru 2008 - 20:43

ja będę przechowywał garnek z zalewą w piwnicy , jeszcze nie wiem w którym dokładnie pomieszczeniu bo mam zakres temperatur od około 5 do 8 stopni .

Na dworze jest bardziej optymalna temperatura około 2 st. :grin:

#51 TomashD

TomashD
  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 14 gru 2008 - 20:52

ja będę przechowywał garnek z zalewą w piwnicy , jeszcze nie wiem w którym dokładnie pomieszczeniu bo mam zakres temperatur od około 5 do 8 stopni .

Na dworze jest bardziej optymalna temperatura około 2 st. :grin:


U nas nocą obecnie spada nawet poniżej zera , nie wiem czy takie wahania temperatury nie będą miały wpływu na zalewę i na mięso .

#52 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 gru 2008 - 21:01

Witam


mam zakres temperatur od około 5 do 8 stopni .


Myślę że te 5 stopni do peklowania będzie najlepsze .


Pozdrawiam

#53 magda

magda
  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Miejscowośćw-wa

Napisano 14 gru 2008 - 21:12

Wydaje mi się ,że wg tabeli powinno być 4 litry wody i 640 g pekolosoli , jednakże sam nie wiem wg tej tabeli będę miał za mało tej zalewy i mięso nie będzie całkiem przykryte .

też nie wierzyłam, że 2l zalewy przykryje 5 kg mięsa, a jednak ... :)

#54 Tomuś

Tomuś
  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 14 gru 2008 - 22:27

jeżeli w naszych okolicach nic nie znajdę ,


Tomas przecież w okolicy masz Pedra /tel. w "Pogotowiu Zadymiarskim"/ jak Go znam zawsze pomoże

#55 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 14 gru 2008 - 22:28

Najszybciej i najdrożej Kaufland Cieszyn tylko opakowania a 10g ceny niestety nie pamiętam ale w przeliczeniu na 1 kg było bardzo drogo


Kupuję w sklepie Mirmax'u w Pielgrzymowicach. Cena 1,50/kg.

#56 Tomuś

Tomuś
  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 14 gru 2008 - 23:00

Witam

Mam zamiar wędzić w dniu 20.12.2008r. , jutro tj. 15.12.


Czyli z tabeli peklowanie trzy dniowe lub cztero dniowe



Poważnie :question:
Andrzej co daje taki post ?

#57 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 gru 2008 - 23:20

Witam

Tomuś . Od małego wolałem się wygadać jak wypisać . Chodziło o to że kolega kupuje mięsko 15.12. a chce wędzić 20. 12 i okres peklowania ma być trzy lub czterodniowy . Źle zaznaczyłem ale z głębszej treści to wynikało . :smile:


Pozdrawiam

#58 Tomuś

Tomuś
  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 14 gru 2008 - 23:51

głębszej treści to wynikało .


Sory Andrzeju mimo różnicy wieku z pełnym szacunkiem gdzie Ty widzisz w tym poście "głębszą treść " ,bo ja nie ,do pięciu to chyba nie trudno policzyć :wink:
Prośba do " miotełek " , ja wiem ,że czas świąteczny i mnóstwo roboty ale "cierp ciało jakżeś chciało " do "pieca " takie nabijanie postów ,z tym włącznie.

#59 MirekB

MirekB
  • Użytkownicy
  • 553 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 15 gru 2008 - 00:22

Magda!!!
Zadzwoń do mnie w ciągu dnia (poniedziałek) to podam Ci kilka adresów w Warszawie i opkolicach gdzie mozna zaopatrzyć się w akcesoria które Cię interesują.
tel. 501 292 289

#60 TomashD

TomashD
  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 15 gru 2008 - 19:03

Witam ponownie !
Po poszukiwaniach udało mi się kupić sól peklową w Strumieniu ( niestety dosyć drogo 5zł za kg) popołudniem zrobiłem zalewę wg tabeli Dziadka .Okazało się ,że mięsa mam łącznie 13,7 kg ,więc wyszło mi 5,5 litra wody a do tego dałem 84dkg peklosoli .
Dałem również główkę czosnku ,kilka ziaren ziela ang, liści laurowych ,ale mam jeszcze takie pytanie czy można dać cukru , jeżeli tak to ile ?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych