Jump to content

Recommended Posts

Drodzy, dwa dni wedzenia łącznie 14h, pogoda widać jaka tj. wilgotno, zrębki suche, nachył spływu czarnej mazi ok, w czym problem zatem zalepiania rurki dymnej przez co wygaszalo i nie spalalo zrebek do końca. Załączam foto 

IMG_20231219_195925.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20443-zalepiona-rurka-dymna-od-wewn%C4%85trz/

22 minuty temu, Muski napisał(a):

Czyszczę po każdym wędzeniu. Zdarzało się i 12 godzin w letnim dymie 24-25 st i nie miałem takiego problemu. Zmniejsz szybkość przepływu dymu przez rurkę .

Masz na myśli podawane powietrze z pompki aby ograniczyć tj. skręcić? 

Godzinę temu, fantomek napisał(a):

czym problem zatem zalepiania rurki dymnej

Problem powstaje wtedy kiedy jest duża wilgotność i mały ruch powietrza na dworze, który podtrzymuje spalanie. Przez DG (komorę ze zrębkami) przepływa bardzo wilgotne powietrze zasysane z zewnątrz. Zrębki wilgotnieją i wtedy podczas spalania powstaje większa ilość wodnistych "substancji smolistych" powodujących  zalepienie odpływu. Podczas takiej pogody zmniejsz ilość podawanego powietrza przez  pompkę do DG na tyle żeby zrębki nie gasły. Takie ustawienie powinno pomóc lecz przedłuży czas samego wędzenia. Szkoda, że nie napisałeś jaki DG posiadasz domyślam się, że jakiś w stylu popularnego Dymboxa🤔.

Edited by Grzewlod
17 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Problem powstaje wtedy kiedy jest duża wilgotność i mały ruch powietrza na dworze, który podtrzymuje spalanie. Przez DG (komorę ze zrębkami) przepływa bardzo wilgotne powietrze zasysane z zewnątrz. Zrębki wilgotnieją i wtedy podczas spalania powstaje większa ilość wodnistych "substancji smolistych" powodujących  zalepienie odpływu. Podczas takiej pogody zmniejsz ilość podawanego powietrza przez  pompkę do DG na tyle żeby zrębki nie gasły. Takie ustawienie powinno pomóc lecz przedłuży czas samego wędzenia. Szkoda, że nie napisałeś jaki DG posiadasz domyślam się, że jakiś w stylu popularnego Dymboxa🤔.

Dzięki kolego już wklejam jaki posiadam. Dziwne że pogoda na zewnątrz tak mocno wpływa i pogody je takie problemy Screenshot_2023-12-18-21-16-53-795_com.facebook_orca.thumb.jpg.b7cbaa2f55af17e2d4de091df9f7c822.jpg

25 minut temu, fantomek napisał(a):

Dziwne że pogoda na zewnątrz tak mocno wpływa i pogody je takie problemy 

Nie jest to dziwne problem ten nie występuje kiedy jest suche powietrze podczas ciepłego/gorącego lub mroźnego dnia przy umiarkowanym ruchu powietrza. Kiedyś robiłem amatorskie testy DGeneratorów w różnych warunkach pogodowych. Ilość substancji smolistych w odstojniku zwiększa się wraz ze wzrostem wilgotności powietrza. Na przykład w ciepłe dni wilgotność zwiększa się  pod wieczór wtedy ilość  "koncentratu smolistego" również się zwiększa. Występują pewne zależności : ruch powietrza i temp na zewnątrz, wilgotność powietrza, ilość podanego powietrza do DG, temperatura spalania i czas. 

25 minut temu, fantomek napisał(a):

Dzięki kolego już wklejam jaki posiadam.

Nie jest to typowy Dymbox jest to konstrukcja Rogera lub bardzo zbliżona więc zmniejszenie dopływu powietrza powinno pomóc.

Edited by Grzewlod

Jak ja się cieszę że powróciłem do palenia tradycyjnego.

Jak masz możliwość, to spróbuj odpalić z górnym podawaniem dymu (u mnie wystarczyło obrócić rurę  z wiórkami o 180', "otwory żarowe" miałem nawiercone z obu stron) tak żeby paliło się na dole jak zawsze, ale dym przez główną rurę unosił się przez zrębki i od góry był kierowany do tej rury. U mnie było więcej dymu i czystsza rura.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

36 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Nie jest to dziwne problem ten nie występuje kiedy jest suche powietrze podczas ciepłego/gorącego lub mroźnego dnia przy umiarkowanym ruchu powietrza. Kiedyś robiłem amatorskie testy DGeneratorów w różnych warunkach pogodowych. Ilość substancji smolistych w odstojniku zwiększa się wraz ze wzrostem wilgotności powietrza. Na przykład w ciepłe dni wilgotność zwiększa się  pod wieczór wtedy ilość  "koncentratu smolistego" również się zwiększa. Występują pewne zależności : ruch powietrza i temp na zewnątrz, wilgotność powietrza, ilość podanego powietrza do DG, temperatura spalania i czas. 

Nie jest to typowy Dymbox jest to konstrukcja Rogera lub bardzo zbliżona więc zmniejszenie dopływu powietrza powinno pomóc.

Wiesz zmieszałem dolyw ale to znów inny problem z przygasaniem był. Ale  zobacz użytkownicy z dg borniakw nie mają problemów i nie muszą patrzeć na pogodę 

23 minuty temu, wróbel75 napisał(a):

Jak ja się cieszę że powróciłem do palenia tradycyjnego.

Jak masz możliwość, to spróbuj odpalić z górnym podawaniem dymu (u mnie wystarczyło obrócić rurę  z wiórkami o 180', "otwory żarowe" miałem nawiercone z obu stron) tak żeby paliło się na dole jak zawsze, ale dym przez główną rurę unosił się przez zrębki i od góry był kierowany do tej rury. U mnie było więcej dymu i czystsza rura.

Szczerze to nie umiem co masz na myśli. Otwory żarowe z dwóch stron mam na dole przy popielniku 

42 minuty temu, fantomek napisał(a):

Otwory żarowe z dwóch stron mam na dole przy popielniku 

A mógłbyś ten popielnik zamontować z drugiej strony rury?

To wtedy obracasz rurę w pionie, nawiercasz nowe otwory przy popielniku, a te "stare" które się znajdą u góry zaślepiasz śrubami.

Rozpalasz jak dotychczas, tylko dym idzie przez zrębki do góry i dopiero wpada do bocznej rurki.

Zaletą jest to, że żar nie jest przy rurce dymowej.Gdzieś na forum są fotki takiego rozwiązania tylko nie mam czasu Ci poszukać.

M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Zdjęcie nr.10 Wersja B

Edited by wróbel75

M.Rej

Dobra, ciężko było znaleźć a ciągle chodziło mi po głowie, więc poszedłem zrobić fotkę 😁

030.jpg

Edited by wróbel75

M.Rej

8 godzin temu, fantomek napisał(a):

Ale  zobacz użytkownicy z dg borniakw nie mają problemów i nie muszą patrzeć na pogodę 

Tu się mylisz, niestety mają i to bardzo poważne ta konstrukcja zupełnie nie nadaje się do wędzarni zbudowanych z drewna ponadto jest mało wydajna max. 200l.   

Na naszym rynku do kupienia są dobre tylko dwie kobstrukcje tj. Thermowind i drugiej nie polecaę pomimo, że jest ok to z samym sprzedawcą są problemy (było o nim pisane na forum). Jak chcesz dobry DG nie drogi pozostaje go wykonać samemu np. Wróbel pokazał jedeną konstrukcję ale są i inne bezobsługowe które można wykonać samemu.

11 godzin temu, wróbel75 napisał(a):

A mógłbyś ten popielnik zamontować z drugiej strony rury?

To wtedy obracasz rurę w pionie, nawiercasz nowe otwory przy popielniku, a te "stare" które się znajdą u góry zaślepiasz śrubami.

Rozpalasz jak dotychczas, tylko dym idzie przez zrębki do góry i dopiero wpada do bocznej rurki.

Zaletą jest to, że żar nie jest przy rurce dymowej.Gdzieś na forum są fotki takiego rozwiązania tylko nie mam czasu Ci poszukać.

No to się wydaje ciekawe rozwiązanie myślisz że pomoże? Szkód że Roger nie może wyrazić swojego zdania w tej kwestii. Co do popielnika to jasne że mogę go przełożyć na drugi kraniec przecież to ta sama średnica, a popielnik jest wyciskany. Problemem jedynie może być fakt że jak obrócę go do góry nogami to rurka dymna która obecnie jest przy spawana ze spadkiem do ocieku substancji smolistej będzie wygięta do gory przez co nagar będzie się cofał zalepiając otworek rurki z powietrzem i d... 

W dniu 20.12.2023 o 10:46, fantomek napisał(a):

Problemem jedynie może być fakt że jak obrócę go do góry nogami to rurka dymna która obecnie jest przy spawana ze spadkiem do ocieku substancji smolistej będzie wygięta do gory przez co nagar będzie się cofał zalepiając otworek rurki z powietrzem i d... 

Dlatego wersja Rogera nie miała wspawanej tej rury.

Rura dymna powinna być niezależna, wtedy nie miał byś problemów z doczyszczeniem.

W tej sytuacji mogę Ci doradzić jeszcze jeden sposób "czyszczenia" który sam też przerabiałem.

Kup sobie taki palnik https://allegro.pl/oferta/palnik-gazowy-lutlampa-na-gaz-kartusz-ceramiczny-9297710536

Wypali Ci całą smołę, zamieniając w taką purchawkę którą wykruszysz.

M.Rej

Zdjęcia są takie jakie są ale z tego co widzę rura dymowa jest przyspawana do DG od czoła i nie jest wpuszczona do środka, żebyś nie wiem co robił w takim układzie jeszcze tlące się zrębki wraz ze smoła będą zaciągane do wnętrza rury dymowej, a jak się to kończy widać na zdjęciu, rura jest praktycznie zaślepiona. Koledzy mają rację im bardziej wilgotnie, im niższe ciśnienie im większą wydajność pompki tym więcej będzie substancji smolistych i szybciej będzie przygasało ... ruszt w twoim przypadku nic nie da ... Praw fizyki nie oszukasz.
Aha i jeszcze jedno rura dymowa jest praktycznie na wysokości otworów powietrznych a to nie jest dobre rozwiązanie, powinna być wyżej ...

PS
DG Borniaka działa zupełnie inaczej tam grzałka elektryczna tli zrębki, ale tylko konkretnej gradacji co jest dużym ograniczeniem.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

• Upvote 1

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

@roger

Posiadam podobną konstrukcję zakupioną na OLX i u mnie rura dymna jest wpuszczona do środka jak w Twojej konstrukcji. Jedyna niedogodność to czyszczenie. Musiałem ogarnąć podłużne wiaderko żeby włożyć to ustrojstwo do roztworu wodnego sody kaustycznej. Powietrze podaję z połowy mocy pompki akwaryjnej i używam zrębek o najwyższej gradacji.

• 1 month later...
W dniu 20.12.2023 o 07:32, Grzewlod napisał(a):

Na naszym rynku do kupienia są dobre tylko dwie kobstrukcje tj. Thermowind i drugiej nie polecaę pomimo, że jest ok to z samym sprzedawcą są problemy (było o nim pisane na forum).

Jak znaleźć temat na forum, skoro nie piszesz o kogo chodzi?

Godzinę temu, partner napisał(a):

ak znaleźć temat na forum, skoro nie piszesz o kogo chodzi?

Lepiej nie szukaj.

Sprzedawca okazał się być niewiarygodnym.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

3 godziny temu, partner napisał(a):

Byc moze uchronie kogos ze znajomych...

Zrobiliśmy to wcześniej, nie propagując autora.

Jak nie znasz tematu to takie wyjasnienie musi Ci wystarczyc.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

3 godziny temu, partner napisał(a):

Tym bardziej chce wiedziec skoro jest niewiarygodny.

Ciekawość - pierwszy stopień do piekła :D

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles