Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Polska] Gołąb


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#1 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 11 gru 2008 - 20:48

...drodzy Państwo...jakich gołębi mozemy uzyć kulinarnie...i jak można ewentualnie poza rosołkiem te ptaszki skonsumowac hm?

#2 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 13 gru 2008 - 16:26

hallo....no niech mi ktoś odpowie

#3 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4290 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 13 gru 2008 - 16:54

Nikt nie odpowiada, ponieważ nikt nie miał doświadczeń w tym zakresie. Bardziej interesują nas zwierzęta, z których pozyskanie mięsa nie stanowi dużego kłopotu (pracochłonność).
O ile wiem to, z gołębia trudno pozyskać mięso, które można wykorzystać do produkcji np. kiełbasy.

#4 waga

waga

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 gru 2008 - 16:55

Dawno nie robiłam , z braku podstawowego surowca, niestety.......Ale znam trzy sposoby.

I. zawijałam w cieniutkie plastry słoniny, wcześniej doprawiając do smaku solą i pieprzem, możesz dać przyprawy jakie lubisz przy drobiu, ale nie za dużo. Piekłam na 180 C, przez godzinę, jak się za mocno zrumienią, przykryj kawałkiem folii aluminiowej z wierzchu.
Jeśli będą za blade, dopiecz krotko na 200 C u góry piekarnika.

II. Gołębie obsmaż na bardzo gorącym oleju lub gee ( sklarowane masło ), na ładny kolor, podlej wodą lub rosołem, duś do miekkości. Możesz dodać warzywka jakie lubisz, ale nie za dużo, aby nie zabić smaku gołębia.

III. Zagotuj wodę, ostudź. Dodaj sporo ciemnego soja sosu, nie grzybowego! . W tej zalewie trzymałam od 24 do 48 godzin sprawione gołębie, nabierały niezbyt fajnego koloru, ale to nic:). W wysokim, wąskim garnku rozgrzej mocno oliwę i smaż po jednym, wcześniej obsuszonym, aby nie pryskał.
Można też smażyć w wooku chińskim, też dając dużo oliwy. Pilnuj aby oliwa nie dymiła.
Pamiętaj o obracaniu, aby równo się upiekł.
W ten sposób zrobiłam dziś baby-kurczaki, jak dam rade wkleję fotkę. - waga

#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10161 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 gru 2008 - 23:45

No i rosołek z jarzynkami, kiedyś, w stanie wojennym, gdy nie było mięsa, robiłam dla dzieci.

#6 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 14 gru 2008 - 01:37

...hah...fajowo...a jaki gatunek ma być hm? na parapecie znajdę czy na wystawie gołębi prędzej?

#7 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 14 gru 2008 - 12:05

.....na Krakowskim Rynku :tongue:

#8 gniewomir

gniewomir

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćNO

Napisano 14 gru 2008 - 12:12

NIe radzę gołębi z miast konsumować. Ponoć lepiej wszelkie bakterie czy wirusy ,pasożyty i mikroby przenoszą jak szczury i praktycznie każdy taki miejski ptak coś ma.

#9 Gość_Gabi_*

Gość_Gabi_*
  • Goście

Napisano 14 gru 2008 - 12:17

na parapecie znajdę czy na wystawie gołębi prędzej?

Pytaj gołębiarzy , oni doskonale znają rasy mięsne.

#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2008 - 12:17

Fentel, i jeszcze "we" Warszawie. :wink:

#11 Gość_Gabi_*

Gość_Gabi_*
  • Goście

Napisano 14 gru 2008 - 12:18

I we w każdym dużym mieście :wink: :grin: .

#12 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 14 gru 2008 - 14:39

Pierwszy raz golebie zjadlem kilka miesiecy temu bedac w Niemczech, zaserwowano na obiedzie rosol oraz golebie pieczone w piekarniku z ciemnym sosem. Mieso bylo twarde, mialo ciemny kolor i bylo duzo zabawy przy jedzeniu :tongue: a i smak tez nie byl za specjalny, wiem ze na zachodzie golebie (taube) sa cenione i drogie, mi jednak nie smakowaly. Byly to golebie z hodowli odpowiednio karmione.

#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2008 - 14:41

"Nima" to jak nasze, swojskie żarełko. :wink:

#14 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 14 gru 2008 - 14:43

Dokladnie! NASZE POLSKIE NAJLEPSZE :D (kobiety tez :D)

#15 mazurzak

mazurzak

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • MiejscowośćŻółwin

Napisano 14 gru 2008 - 16:06

Smaczne sa tez w sosie (do wywaru dodajesz make i smietane) ze spora iloscia majeranku.
Takie pamietammmmm u babci ...
mniam :)

#16 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 18 gru 2008 - 22:20

hmmm...to będ potzebował kilku hehe...jeden nie starczy...rasy mięsne dostępne w necie...czyli już wiem mniej-więcej....chyba że ktoś ma jakichś faworytów heheh???

#17 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 18 gru 2008 - 22:54

Witam!
Widzę że zapytałeś o gołębie , ale nie bardzo jesteś w temacie ???
Najważniejszy jest wiek gołębia maksimum to jeden rok( da się zjeść ze smakiem) bo starsze ptaki to tylko szkoda zabijać , są twarde niesmaczne i śmierdzą wiatrem (nie za dobre )
Najbardziej do celów kulinarnych nadają się tzw. (młodziki gołębi pocztowych wiek do pół roku) ale nie polecał bym tych z parapetu tylko z hodowli odpowiednio odżywiane i szczepione przeciw różnym chorobom !!!
Pozdrawiam.

#18 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 11 mar 2009 - 18:53

...no tak takiego z parapetu nie tknąłbym heheh to roznosiciele najgorszych choróbsk... dzięki za info i zainteresowanie...pozdrawiam

#19 Jondek

Jondek

    Stały bywalec

  • **VIP-Organizator**
  • 312 postów
  • MiejscowośćZłote Kujawy

Napisano 11 mar 2009 - 19:42

Gołąb do konsumpcji to taki, który jest już opierzony, ale jeszcze nie wyleciał z gniazda.
Gołąb lotny nie nadaje się ze względu na to, że jest chudy, łykowaty i mięso nie ma już takiego delikatnego smaku.
Roczny gołąb to nadaje się tylko do wypchania i postawienia na parapecie.

Podstawowe danie z gołębia to rosołek polecany szczególnie dzieciom i chorym, pieczemy w zależności od upodobań dodając przyprawy, które lubimy, zwykle sól i odrobina pieprzu wystarcza.
Podczas pieczenia należy pilnować, aby się nie spalił mięso jest delikatne, więc ostrożnie z czasem i temp.
Tak samo dobieramy wrony, wróble itp.. Wrony są lepsze od gołębi.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 11 mar 2009 - 20:35

Oczywiście młode wrony - glapy.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych