Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Polska] Gołąb


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#21 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13141 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 11 mar 2009 - 20:43

Witam

Oczywiście młode wrony - glapy.


A ja myślałem że młode wrony to gapy :smile:

Pozdrawiam

#22 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2627 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 11 mar 2009 - 21:43

Tak samo dobieramy wrony, wróble itp.. Wrony są lepsze od gołębi.

Hola - zbastuj - te ptaszyny są pod ochroną :shock:
- z wyjątkiem wrony siwej (ochrona częściowa) - tutaj życzę smacznego :grin:

#23 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 11 mar 2009 - 22:08

andrzejk masz racje te które dały się zjeść to gapy :grin: .

#24 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 09 mar 2010 - 21:17

witam całą Brać :grin:

dzisiaj naszła mnie fantazja i na targu kupiłem 4 gołębie,
bardzo szybko i sprawnie mi je zabito i oczyszczono,
przyniosłem do domu i zastanawiam się jak je przygotować..

nie doszukałem się na forum żadnych informacji na temat przygotowania gołębi :sad:

czy ktoś ma jakieś doświadczenie w temacie?
poszperam niebawem w internecie, ale jako że tutaj mamy kwiat fachowości, więc na razie rzucam temat na forum, może ktoś coś podpowie :question:

jedynie dawno temu od swojego dziadka słyszałem że mięso gołębie jest bardzo delikatne, a rosołek to pierwsza klasa,
ale jest to jedyne co słyszałem...

niecierpliwie czekam na info :cool:

#25 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 mar 2010 - 21:22

Jutro coś wrzucimy. :grin:

#26 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5407 postów

Napisano 09 mar 2010 - 21:40

Co prawda mało tu konkretów ale jest mała wymiana zdań na temat mięsa z gołębi: https://wedlinydomow...er=asc&start=0.
Ja gołębi nie jadłam ale mój ślubny wspomina rosół z gołębi z czasów dzieciństwa ( myślę ,że sposób gotowania to tak jak i każdego innego rosołu). A co do pieczenia to ja bym natarła solą i przyprawami na noc a potem obłożyła słoninką i do piekarnika .

#27 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13141 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 09 mar 2010 - 22:00

mięso gołębie jest bardzo delikatne, a rosołek to pierwsza klasa,


Ja to też słyszałem jednak sam nie jadłem . Rosołek z gołębia był przeznaczony dla dzieci i ludzi chorych .

Pozdrawiam

#28 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 09 mar 2010 - 22:01

Jutro coś wrzucimy. :grin:


dzięki :grin:
na razie wylądowały w zamrażarce
czekam

#29 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5749 postów

Napisano 09 mar 2010 - 22:03

Wiem,że na Śląsku rosół jak i inne potrawy z gołębi są bardzo popularne. Osobiście nie próbowałam nigdy żadnej potrawy z tego ptactwa.

#30 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 09 mar 2010 - 22:08

mało tu konkretów ale jest mała wymiana zdań na temat mięsa z gołębi: https://wedlinydomow...er=asc&start=0.


przeczytałem, dzięki :grin:
parę ciekawych informacji jest, a ja lubię eksperymentować, wykorzystuje zawsze część przepisu, wiec coś wymyślę :grin:
mam czas, może jutro pojutrze nadejdzie jeszcze kilka propozycji
i zamieszam w garach :cool:

Ale szczęka mi opadła jak czytałem o wronach :lol: :lol: :lol:
wiem że, ludziska wszystko jedzą, ale się nie spodziewałem w centrum Europy :lol: :lol: :lol:
a u mnie w Mazowieckim tyle wron zawraca nad moja chałupą... :grin:

#31 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 09 mar 2010 - 22:23

naczytałem się co pisaliście o gołębiach :cool:
bo akurat jestem w potrzebie, chcę coś upitrasić.

Ale wrony powaliły mnie na kolana :lol: :lol: :lol:
pozdrówka

#32 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 650 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 09 mar 2010 - 22:26

Kiedyś miałem okazję jeść rosół z gołębi i mięso z tego rosołu.
Owszem mięso delikatne, ale ... jeśli chodzi o smak to nie czułem jakiejś specjalnej różnicy w porównaniu z rosołem z kurczaka. Bo rosół z "prawdziwej" kury to zupełnie inny temat :wink:

#33 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 09 mar 2010 - 22:50

Wiem,że na Śląsku rosół jak i inne potrawy z gołębi są bardzo popularne. Osobiście nie próbowałam nigdy żadnej potrawy z tego ptactwa.


ja z kolei słyszałem, że na Śląsku bardzo popularne są króliki, nawet przy "familokach" hodują w klatkach króliki, to tradycja Śląska :smile:

#34 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 09 mar 2010 - 22:54

Podobno (sam nie pamiętam) za młodu byłem karmiony mięsem i rosołem z gołębi ale tylko takich młodych co jeszcze nie zaczęły latać.
O wronach sporo słyszałem, że smaczne ale też (podobno) tylko takie młode, wybierane z gniazd.
Pzdr.

#35 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1225 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 09 mar 2010 - 22:56

Hallo!!!!

Malgos i Jack.
Macie obydwoje racje, tylko zapomnieliscie o hodowli kanarkow na Slasku :wink:

#36 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 09 mar 2010 - 22:56

Kiedyś miałem okazję jeść rosół z gołębi i mięso z tego rosołu.


pierwszy głos, że ktoś jadł :grin:
bo tej pory to większość tylko słyszała różne opinie, podobnie i ja tylko słyszałem :sad:
najwyższy czas popróbować,
na pierwszy rzut zrobię dwa w rosole, żeby skosztować rosołku,
a kolejne 2 zrobię jako danie,
ale poczekam jeszcze na więcej informacji :cool:

#37 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1225 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 09 mar 2010 - 23:22

Hallo!!!!

Jack.

Golebia mozna genisowac tylko mlodego (po slasku- mlodzik golab przed pierwszym lotem).
Ze starych to tylko dobry rosol.
Nie darmo mowi sie na slasku że ze starego golebia masz caly tydzien rosol,a tylko raz mieso na obiad :grin:

#38 CPN

CPN

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 09 mar 2010 - 23:43

Moja mama karmiła tak mojego syna w roku 1971.Gotowała tak jak rosół drobiowy
z dodatkiem jarzyn.Dodawała kaszę lub zacierkę i mięsko odbierała od kości.Były to młode tłuściutkie gołąbki jeszcze bez piór .

#39 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1225 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 09 mar 2010 - 23:59

Hallo !!!!

CPN!!!

Mlody golab dostaje piora po 4 dniach ,a tlusciutki to on jest po 14.
Te twojej mamy to chyba byly nie jeszcze a juz bez pior. :wink:

#40 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 10 mar 2010 - 01:21

mowi sie na slasku że ze starego golebia masz caly tydzien rosol,a tylko raz mieso na obiad :grin:


Dobreeee :!: :!: :!:
Uśmiałem się do łez :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych