Jump to content

Recommended Posts

4 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Świąteczny pasztecik mojej żony.☺️

Fajnie wygląda. 😋

Możesz wrzucić przepis ?

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Łopatka ok 2-3kg

Podgardle 3kg

Udka 4 szt (tu akurat udziec z indyka 1szt)

wątroba wieprzowa 0,5kg

Dodatki:

Bułka tarta

jajka 4 szt

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Mięso ugotowane w zasadzie do miękkości, wątroba moczona w zimnej wodzie wyżyłowana pokrojona w paski i sparzona wrzątkiem przez ok 8-10 minut (2 razy zmieniałem wodę)

Wszystko zmielone maszynką na sitku tzw makówce jeden raz, wymieszane doprawione do smaku i zapieczone w temp. 180C przez 60 min grzałka góra dół.

W przepisie po babci była jeszcze dziczyzna w ilości zając albo inna dostępna w ilości do 1 kg, niestety z braku tym razem obyło się bez.

 

  • Like 1

Cebuli nie dawałeś.? Moim zdaniem lepiej wątrobę obsmażyć razem z cebulą. Wtedy pasztet ma bardziej wyrazisty smak. No i mięsa bym gotował razem z włoszczyzną bez kapusty, listkiem i zielem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

25 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Cebuli nie dawałeś.? Moim zdaniem lepiej wątrobę obsmażyć razem z cebulą. Wtedy pasztet ma bardziej wyrazisty smak. No i mięsa bym gotował razem z włoszczyzną bez kapusty, listkiem i zielem.

Nie , nic nie było dodawane, taki mam przepis po rodzicach , być może dodatki o których piszesz mają sens i na pewno dodają smaku , może i kiedyś wypróbuję ale moja małżonka twierdzi że listek i ziele nada smak galarety🙂więc będzie ciężko namówić😀

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

że listek i ziele nada smak galarety

To idź na kompromis i niech to pominie, ale resztę niech spróbuje zastosować. Moim zdaniem pasztet zyska na smaku. Zapomniałem jeszcze dodać żeby do duszenia mięsa dodać jeden, dwa grzybki suszone (opcjonalnie). Jak byś się zdecydował. Co do przypraw to możesz dodać wg. własnego uznania.

Nie wiem czemu , ale nie mogę wkleić całego przepisu. W moim kąciku jest przepis w Różne i różniste #262

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

13 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Dzisiaj na słodko, mój prezent urodzinowy

Tak prezenty to ja też lubię. 

Wszystkiego najlepszego życzę 💯

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

W dniu 27.12.2023 o 20:08, szrekPL napisał(a):

Łopatka ok 2-3kg

Podgardle 3kg

Udka 4 szt (tu akurat udziec z indyka 1szt)

wątroba wieprzowa 0,5kg

Dodatki:

Bułka tarta

jajka 4 szt

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Mięso ugotowane w zasadzie do miękkości, wątroba moczona w zimnej wodzie wyżyłowana pokrojona w paski i sparzona wrzątkiem przez ok 8-10 minut (2 razy zmieniałem wodę)

Wszystko zmielone maszynką na sitku tzw makówce jeden raz, wymieszane doprawione do smaku i zapieczone w temp. 180C przez 60 min grzałka góra dół.

W przepisie po babci była jeszcze dziczyzna w ilości zając albo inna dostępna w ilości do 1 kg, niestety z braku tym razem obyło się bez.

 

Dziękuję bardzo.

Podobnie robię mój drobiowy a Twój wypróbuje. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

47 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

Szrek to Ty jesteś na zdjęciu ?

Nie no bez przesady aż tak odważny nie jestem 😁gabaryt zbliżony i przepis też dobrze znany ale to nie ja. 

Edited by szrekPL
  • Like 1

Witam, zastanawiam się nad zakupem czegoś takiego, proszę o komentarz czy dobry wybór,sens itd

 

 

 

Wędzarnia elektryczna  250L

Wykonana z deski pióro-wpust.

Podwójna ścianka ocieplona wełną mineralną 5cm pozwala na efektywne i bezproblemowe wędzenie nawet przy niskich temperaturach.

Wymiary w środku 50x50x105-100cm

– Sterownik temperatury PID rex c100

– Pełny panel sterownia z regulacją dymu i alarmem

– Grzałka 2000w

– Wentylator do osuszania

– Wentylator termoobiegu

– Blacha nierdzewna w dolnej części komory oraz na podłodze

– Deflektor ze stali nierdzewnej 1mm

– Dymogenerator ze stali nierdzewnej o pojemności 2.0L

– Pompka do dymogeneratora

– 4 poziomy do wędzenia

– 6 poprzeczek

– Oświetlenie wewnętrzne

– Koła 10 cm

- malowanie na kolor z oferty (prosimy o podanie koloru w polu "uwagi do zakupu"

DANE TECHNICZNE

Dane podstawowe

Design wędzarni: klasyczny

Ilość kół: 4

Moc grzałki [kW]: 2

Pojemność [l]: 250L

Typ wędzarni: przenośny

Zasilanie wędzarni: elektryczne 230V

wędzarnia.jpg

Screenshot 2024-01-04 at 10-37-20 Wędzarnia elektryczna H&G Smoker 250L.png

Edited by szrekPL

Choć ja nie mam elektryka to mogę napisać po tym jak czytałam wypowiedzi SiBów.

W tej wędzarni co pokazujesz jest 

24 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Grzałka 2000w

To na wędzenie, ale za mało na podpiekanie. SiB montowali dodatkowe grzałki.

  • Upvote 1
18 minut temu, Masarzysta napisał(a):

Co jest w niej takiego cennego, że kosztuje 3.5 tys. zł?  Wkręty z tego co widzę najtańsze, czarne.

Bladego pojęcia nie mam ...może brak mich umiejętności ...ale nie próbowałem wiec na 100 nie wiem 😁

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.