szrekPL Posted December 27, 2023 Author Report Share #26 Posted December 27, 2023 Świąteczny pasztecik mojej żony.☺️ 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-889460 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 27, 2023 Report Share #27 Posted December 27, 2023 4 godziny temu, szrekPL napisał(a): Świąteczny pasztecik mojej żony.☺️ Fajnie wygląda. 😋 Możesz wrzucić przepis ? Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-889534 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted December 27, 2023 Author Report Share #28 Posted December 27, 2023 Łopatka ok 2-3kg Podgardle 3kg Udka 4 szt (tu akurat udziec z indyka 1szt) wątroba wieprzowa 0,5kg Dodatki: Bułka tarta jajka 4 szt sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: Mięso ugotowane w zasadzie do miękkości, wątroba moczona w zimnej wodzie wyżyłowana pokrojona w paski i sparzona wrzątkiem przez ok 8-10 minut (2 razy zmieniałem wodę) Wszystko zmielone maszynką na sitku tzw makówce jeden raz, wymieszane doprawione do smaku i zapieczone w temp. 180C przez 60 min grzałka góra dół. W przepisie po babci była jeszcze dziczyzna w ilości zając albo inna dostępna w ilości do 1 kg, niestety z braku tym razem obyło się bez. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-889547 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 29, 2023 Report Share #29 Posted December 29, 2023 Cebuli nie dawałeś.? Moim zdaniem lepiej wątrobę obsmażyć razem z cebulą. Wtedy pasztet ma bardziej wyrazisty smak. No i mięsa bym gotował razem z włoszczyzną bez kapusty, listkiem i zielem. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-889855 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted December 29, 2023 Author Report Share #30 Posted December 29, 2023 25 minut temu, arkadiusz napisał(a): Cebuli nie dawałeś.? Moim zdaniem lepiej wątrobę obsmażyć razem z cebulą. Wtedy pasztet ma bardziej wyrazisty smak. No i mięsa bym gotował razem z włoszczyzną bez kapusty, listkiem i zielem. Nie , nic nie było dodawane, taki mam przepis po rodzicach , być może dodatki o których piszesz mają sens i na pewno dodają smaku , może i kiedyś wypróbuję ale moja małżonka twierdzi że listek i ziele nada smak galarety🙂więc będzie ciężko namówić😀 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-889861 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 29, 2023 Report Share #31 Posted December 29, 2023 (edited) Godzinę temu, szrekPL napisał(a): że listek i ziele nada smak galarety To idź na kompromis i niech to pominie, ale resztę niech spróbuje zastosować. Moim zdaniem pasztet zyska na smaku. Zapomniałem jeszcze dodać żeby do duszenia mięsa dodać jeden, dwa grzybki suszone (opcjonalnie). Jak byś się zdecydował. Co do przypraw to możesz dodać wg. własnego uznania. Nie wiem czemu , ale nie mogę wkleić całego przepisu. W moim kąciku jest przepis w Różne i różniste #262 Edited December 29, 2023 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-889868 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted December 29, 2023 Author Report Share #32 Posted December 29, 2023 Ok, dziękuję za sugestie zerknę i spróbuję przekonać do nowości 😁 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-889883 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted December 30, 2023 Author Report Share #33 Posted December 30, 2023 Dzisiaj na słodko, mój prezent urodzinowy 😊 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890091 Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted December 30, 2023 Report Share #34 Posted December 30, 2023 Wszystkiego najlepszego i mniam mniam.......... Quote MIRKON Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890101 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 30, 2023 Report Share #35 Posted December 30, 2023 58 minut temu, szrekPL napisał(a): urodzinowy 100 LAT ZDROWIA 🍻 Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890112 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted December 30, 2023 Author Report Share #36 Posted December 30, 2023 Dziękuję bardzo ☺️ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890117 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 31, 2023 Report Share #37 Posted December 31, 2023 13 godzin temu, szrekPL napisał(a): Dzisiaj na słodko, mój prezent urodzinowy Tak prezenty to ja też lubię. Wszystkiego najlepszego życzę 💯 Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890184 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 31, 2023 Report Share #38 Posted December 31, 2023 W dniu 27.12.2023 o 20:08, szrekPL napisał(a): Łopatka ok 2-3kg Podgardle 3kg Udka 4 szt (tu akurat udziec z indyka 1szt) wątroba wieprzowa 0,5kg Dodatki: Bułka tarta jajka 4 szt sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: Mięso ugotowane w zasadzie do miękkości, wątroba moczona w zimnej wodzie wyżyłowana pokrojona w paski i sparzona wrzątkiem przez ok 8-10 minut (2 razy zmieniałem wodę) Wszystko zmielone maszynką na sitku tzw makówce jeden raz, wymieszane doprawione do smaku i zapieczone w temp. 180C przez 60 min grzałka góra dół. W przepisie po babci była jeszcze dziczyzna w ilości zając albo inna dostępna w ilości do 1 kg, niestety z braku tym razem obyło się bez. Dziękuję bardzo. Podobnie robię mój drobiowy a Twój wypróbuje. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890185 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 31, 2023 Report Share #39 Posted December 31, 2023 15 godzin temu, szrekPL napisał(a): urodzinowy Zdrówka i 100 lat Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890216 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted December 31, 2023 Author Report Share #40 Posted December 31, 2023 Dziękuję ☺️ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890263 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted December 31, 2023 Author Report Share #41 Posted December 31, 2023 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890414 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 31, 2023 Report Share #42 Posted December 31, 2023 Szrek to Ty jesteś na zdjęciu ? Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890415 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted January 1, 2024 Author Report Share #43 Posted January 1, 2024 (edited) 47 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Szrek to Ty jesteś na zdjęciu ? Nie no bez przesady aż tak odważny nie jestem 😁gabaryt zbliżony i przepis też dobrze znany ale to nie ja. Edited January 1, 2024 by szrekPL 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890431 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted January 1, 2024 Author Report Share #44 Posted January 1, 2024 Kabanosy wg Halusi po całkowitym wyschnięciu, bardzo rzadko do takiego stanu bo ,,stonka'' wyżera ale poprosiłem i tym razem trochę zostało😁 Królowa jest tylko jedna 😁tak mi podpowiadają😁 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890693 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 1, 2024 Report Share #45 Posted January 1, 2024 O jejku, chrupał bym jak łysy suchary Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-890703 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted January 4, 2024 Author Report Share #46 Posted January 4, 2024 (edited) Witam, zastanawiam się nad zakupem czegoś takiego, proszę o komentarz czy dobry wybór,sens itd Wędzarnia elektryczna 250L Wykonana z deski pióro-wpust. Podwójna ścianka ocieplona wełną mineralną 5cm pozwala na efektywne i bezproblemowe wędzenie nawet przy niskich temperaturach. Wymiary w środku 50x50x105-100cm – Sterownik temperatury PID rex c100 – Pełny panel sterownia z regulacją dymu i alarmem – Grzałka 2000w – Wentylator do osuszania – Wentylator termoobiegu – Blacha nierdzewna w dolnej części komory oraz na podłodze – Deflektor ze stali nierdzewnej 1mm – Dymogenerator ze stali nierdzewnej o pojemności 2.0L – Pompka do dymogeneratora – 4 poziomy do wędzenia – 6 poprzeczek – Oświetlenie wewnętrzne – Koła 10 cm - malowanie na kolor z oferty (prosimy o podanie koloru w polu "uwagi do zakupu" DANE TECHNICZNE Dane podstawowe Design wędzarni: klasyczny Ilość kół: 4 Moc grzałki [kW]: 2 Pojemność [l]: 250L Typ wędzarni: przenośny Zasilanie wędzarni: elektryczne 230V Edited January 4, 2024 by szrekPL Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-891318 Share on other sites More sharing options...
Masarzysta Posted January 4, 2024 Report Share #47 Posted January 4, 2024 Co jest w niej takiego cennego, że kosztuje 3.5 tys. zł? Wkręty z tego co widzę najtańsze, czarne. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-891321 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted January 4, 2024 Report Share #48 Posted January 4, 2024 Choć ja nie mam elektryka to mogę napisać po tym jak czytałam wypowiedzi SiBów. W tej wędzarni co pokazujesz jest 24 minuty temu, szrekPL napisał(a): Grzałka 2000w To na wędzenie, ale za mało na podpiekanie. SiB montowali dodatkowe grzałki. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-891323 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted January 4, 2024 Author Report Share #49 Posted January 4, 2024 1 minutę temu, mamuśka napisał(a): To na wędzenie, ale za mało na podpiekanie. SiB montowali dodatkowe grzałki. Bardzo dziękuję takiej podpowiedzi oczekiwałem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-891324 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted January 4, 2024 Author Report Share #50 Posted January 4, 2024 18 minut temu, Masarzysta napisał(a): Co jest w niej takiego cennego, że kosztuje 3.5 tys. zł? Wkręty z tego co widzę najtańsze, czarne. Bladego pojęcia nie mam ...może brak mich umiejętności ...ale nie próbowałem wiec na 100 nie wiem 😁 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/2/#findComment-891325 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.