Jump to content

Recommended Posts

3 minuty temu, szrekPL napisał(a):

to zielone to czosnek niedźwiedzi

Tego czosnku możesz "łopatami dodawać" i smak w kiełbasie będzie wyprany. Czosnek niedźwiedzi podkręca bardziej wygląd niż smak. Natomiast pesto jest wyśmienite😋.

13 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Tego czosnku możesz "łopatami dodawać" i smak w kiełbasie będzie wyprany. Czosnek niedźwiedzi podkręca bardziej wygląd niż smak. Natomiast pesto jest wyśmienite😋.

Znam ,znam czasami używam do salcesonu/kiełbasy właśnie na wygląd bo dodaję zwykły na smak ale znajomi którzy konsumują są zachwyceni smakiem tego niedźwiedzia 😁😁i nie ma bata żeby któreś tam nie wyczuło jakiegoś głębszego wyrazistego cholera wie czego😁😁

  • Like 1
17 godzin temu, szrekPL napisał(a):

To jego popisowy wyrób w różnych wariantach od kiełbasy po konserwę pieczeń itd...Nazywa się Drwal a to zielone to czosnek niedźwiedzi😁

 

Gościu nawet robi gotową przyprawę do tej kiełbasy, ciekawe jak to smakuje z tym czosnkiem niedźwiedzim.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Z dodatkiem tegoż czosnku robiłem kilkukrotnie, na początku euforia bo coś innego i szybki kubeł zimnej wody... W smaku średnio a nawet mało wyczuwalny, natomiast sprawdza się wizualnie. Koleś w którymś filmiku podaje skład przypraw więc może kiedyś zrobię na próbę. 

11 minut temu, szrekPL napisał(a):

Koleś w którymś filmiku podaje skład przypraw

 

Tak widziałem,  pieprz 2g, czosnek 3g, niedźwiedzi 3g

 

11 minut temu, szrekPL napisał(a):

Z dodatkiem tegoż czosnku robiłem kilkukrotnie, na początku euforia bo coś innego i szybki kubeł zimnej wody... W smaku średnio a nawet mało wyczuwalny

 

To może zamiast 3g jak podaje dać 5-6g

Edited by BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

1 minutę temu, BazylWidzew napisał(a):

 

To może zamiast 3g jak podaje dać 5-6g

Dałem 4g i efekt mizerny, to jest bardzo leciutkie tak jak majeranek więc 3g to już jest sporo A 4g robi z kiełbasy coś w stylu kamuflarzu wojskowego,, moro,, i wg mnie średnio wygląda, lepiej dołożyć zwykłego A tego tylko na wygląd..takie mam zdanie i tak też robię. 😍

  • Upvote 2
W dniu 4.01.2024 o 17:44, Grzewlod napisał(a):

 

CASO DRYAGED MASTER 63 lodówka do sezonowania

  • wysokiej jakości komora do dojrzewania z technologią kompresorową
  • izolacja cieplna
  • wilgotność wewnętrzną można ustawić w zakresie 50-85%
  • filtr z węglem aktywnym i wentylator zapewniają czyste powietrze i równomierną temperaturę 2°-14°C.
  • wyjmowany zbiornik na wodę z monitorowaniem zatrzymania wody
  • kratki i haczyki ze stali nierdzewnej
  • bardzo cichy
  • w tym filtr do wody
  • pojemność przestrzeni 63L
  • szafka DryAge firmy Caso służy nie tylko do dojrzewania mięsa, ale może być również używana do suszenia wędlin na powietrzu, a nawet do dojrzewania sera.
  • wymiary wewnętrzne: 31 x 48 x 37 cm (SxWxG)
1 minutę temu, szrekPL napisał(a):

wspominałem jakaś przeróbka chłodziarki do wina ?

Tak będzie taniej. Wiele osób kupuje używki okazyjnie.  Jedni przerabiają chłodziarki typu witryna inni chlodziarki do win itd. Każda chłodziarka jest inna i trzeba do przeróbki podejść indywidualnie. Trudno jest coś polecić ponieważ to zależy jaka chłodziarka w danym momencie okazyjnie jest do kupienia.

1 minutę temu, Grzewlod napisał(a):

Tak będzie taniej. Wiele osób kupuje używki okazyjnie.  Jedni przerabiają chłodziarki typu witryna inni chlodziarki do win itd. Każda chłodziarka jest inna i trzeba do przeróbki podejść indywidualnie. Trudno jest coś polecić ponieważ to zależy jaka chłodziarka w danym momencie okazyjnie jest do kupienia.

Okej to i tak duża dawka wiedzy jak dla mnie, póki co skoncentruje się na wędzonym a o dojrzewaniu zostanę w strefie marzeń ale do realizacji😁

Ponoć przerabiają chłodziarki z systemem No Frost niby wtedy nie ma problemu z wykraplaniem wody na ściankach. Ja dziś jakbym miał kupić coś do przeróbki to pewnie bym zaryzykował i kupiłbym NF pomimo tego, że nie mam wiedzy jak się taki sprzęt będzie sprawdzał  jako dojrzewalnia.

Edited by Grzewlod

Mam no frosta i jak zostawię coś na wierzchu bez przykrycia to wysusza elegancko, mało tego mam drugiego też dużego i wrzuciłem do niego ostatnio kabanosy,są na zdjęciu moich dzieł, ogólnie zostawiam w nim często kiełbasy do wyschnięcia no ale są uprzednio uwędzone i podpieczone

Edited by szrekPL

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.