Jump to content

Recommended Posts

Święto Wina w Janowcu
Janowiec, 25-26 maja 2024
Wina... białe, czerwone, różowe, wytrawne, słodkie. W maju organizatorzy zapraszają do Janowca nad Wisłą
na kolejną odsłonę Święta Wina.
Więcej informacji: mnkd.pl

Bliżej terminu podam więcej info. ceny biletów itd😊

II Kazimierski Festiwal Wina
Kazimierz Dolny, 12 – 14 lipca 2024
Przepyszne wina z cenionych winnic, wyborne jedzenie, warsztaty i spotkania autorskie. Kazimierz zaprasza
na drugą edycję Festiwalu Wina.
Więcej informacji: facebook.com/kazimierskifw

Druga impreza z winem, tej nie znam , sądząc po miejscowości tanio nie będzie....no i tłum murowany...ale mogę się mylić skoro nie znam 😊

36 minut temu, szrekPL napisał(a):

Święto Wina w Janowcu
Janowiec, 25-26 maja 2024

30 minut temu, szrekPL napisał(a):

II Kazimierski Festiwal Wina
Kazimierz Dolny, 12 – 14 lipca 2024

Po zapoznaniu się z listą producentów postaram się jedną z nich odwiedzić.  Impreza piwna to raczej dla forumowego smakosza chmielu Bazyla, ja gustuję w winach.

3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

ja gustuje we wszystkich trunkach:D

Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami.😁

Edited by szrekPL
Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami.😁

Czyli Bazyl słabo wytresował swój zwierzyniec😉.

5 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

Grzesiu ja gustuje we wszystkich trunkach:D

Bazyl nie śmiałbym inaczej pomyśleć 👍. Na przyszłość już wiem, że jak się spotkamy to mogę na Ciebie liczyć, że nie będziesz grymasił : że za mocny, że za słodki, że drożdżem ciągnie itd... 👍😉.

5 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Bazyl nie śmiałbym inaczej pomyśleć 👍. Na przyszłość już wiem, że jak się spotkamy to mogę na Ciebie liczyć, że nie będziesz grymasił : że za mocny, że za słodki, że drożdżem ciągnie itd... 👍😉.

Ja też się pisze  jeśli można😊 a,, drożdzem nie ciągnie '' tylko ma bardziej wyrazisty/intensywny smak😁

49 minut temu, szrekPL napisał(a):

a,, drożdzem nie ciągnie '' tylko ma bardziej wyrazisty/intensywny smak😁

Jak widzisz żaden ze mnie Kiper księżycowych trunków:facepalm:, niestety to nie mój level smakowy. Pozostanę dalej skromnym smakoszem niektórych trunków winnych handmade oraz "rudych" z banderolą😋.  

Edited by Grzewlod
19 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Jak widzisz żaden ze mnie Kiper księżycowych trunków:facepalm:, niestety to nie mój level smakowy. Pozostanę dalej skromnym smakoszem niektórych trunków winnych handmade oraz "rudych" z banderolą😋.  

Oj, ja nic nie twierdzę(słowo pisane nie odzwierciedla emocji/intencji i każdy może odczytać jak uważa), także nie jestem smakoszem takowych, jak trzeba skosztuję(no chyba że drożdżówa na odległość to nie) ale do fanów czy choćby wielbicieli no sympatyków się na pewno nie zaliczę.😁

22 minuty temu, szrekPL napisał(a):

chyba że drożdżówa

W tym właśnie cały mój problem nawet jak w zapachu nie wyczujesz to po konsumpcji jak nie w pierwszym to w drugim smaku wyjdzie dlatego nie piję nawet jak trzeba. Natomiast rozumiem osoby, którym taki lub inny smak odpowiada, wtedy życzę smacznego:).

Edited by Grzewlod
Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

W tym właśnie cały mój problem nawet jak w zapachu nie wyczujesz to po konsumpcji jak nie w pierwszym to w drugim smaku wyjdzie dlatego nie piję nawet jak trzeba. Natomiast rozumiem osoby, którym taki lub inny smak odpowiada, wtedy życzę smacznego:).

Czyli dochodzimy do konsensusu robię bardzo podobnie 😌

7 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Forszmak Lubelski ☺️

Ale on musi być dobry ... :tongue: 

Będzie robiony :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

10 minut temu, Radek. napisał(a):

Ale on musi być dobry ... :tongue: 

Będzie robiony :thumbsup:

Oj dobry, dobry i jest to przy okazji pomysł na zagospodarowanie wędlinki która została przypadkowo zbyt długo w lodówce ewentualnie po imprezie 😁

Do tego jeszcze kiełbasa ,,Krakowska parzona lub pieczona sucha" przepis ze strony ale nie wiem czyj jest, w alfabetycznym spisie wrzuconym ostatnio przez Maxella poz 34,

przekrojoną wrzucę w innym terminie

IMG_20240202_203528.jpg

• Upvote 2
Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

powstała kiełbasa LIsiecka

Moja ulubiona kiełba ładnie wykonana widać, że się przyłożyłeś do pacy :clap:😋. Zastosowałeś jelito wieprzowe i parzyłeś wykonaj tą samą kiełbę  na jelicie wł. i podpiekanie tak dla testu👍.

Edited by Grzewlod
  • Like 1

Aż tak strasznie wygląda ..😲..jelito wołowe wiankowe pow 43 ,podpiekłem w 85C(ciepło dziś było) kurcze...może to zdjęcie , światło..osadzanie więcej niż 4h w pokojowej ..ale skórka odchodzi elegancko ..🙄

6 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Aż tak strasznie wygląda ..😲..jelito wołowe wiankowe pow 43

Nie strasznie tylko podobnie do wp. na dodatek jest mało zmarszczona jak na podpiekanie najwidoczniej zdjęcia tego nie oddają:thumbsup:. Jeszcze zapytam jakie pieprze zastosowałeś?