Jump to content

Pieczona golonka


szafarz

Recommended Posts

Witam,

Planuję zrobić pieczoną golonkę wcześniej marynowaną w solance, mam pytanie ilu procętowej solanki użyć.Myślałem o 10% na 24 h czy nie będzie za słone? Będę nastrzykiwał .Jak znacie dobry przepis na klasyczną golonkę bez udziwnień to poproszę o przepis.

Edited by szafarz
Link to comment
Share on other sites

Pieczona to chyba nie będzie dobra. Golonka to dużo kolagenu spieczesz i będzie wiór . Jeżeli już to bym ugotował i podpiekał ewentualnie . Mi taką najbardziej smakuję długo gotowana w niskiej temperaturze w warzywach. Może  być duszana , gotowana  , a na koniec podpieczona tak aby skórka się przyrumieniła . Co do marynowanie w solance z nastrzykiwania osobiście to mocno bym  nastrzyknął  w gotowaniu nawet jak ciut za dużo soli to się rozejdzie w pieczeniu nie więc dał bym mniejsze stężenie ale duży nastrzyk . Z tym że to domniemanie bo golonek nie piekę 

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

długo gotowana w niskiej temperaturze w warzywach. Może  być duszana , gotowana  , a na koniec podpieczona tak aby skórka się przyrumieniła

3 godziny rosołowo w warzywach i zapieczona do chrupkiej skórki =rarytas. Solanka 10% OK

Edited by Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Można SV do worka wkładasz przyprawione golonko wakujesz i do gara na 10-12h temp. 65C. Po 8h należy co jakiś czas sprawdzać twardość. Po zakończonej obróbce golonko na kilka minut wrzucasz na gorącą patelnię żeby przypiec skórkę 😋. Można również w piekarniku przypiec.

Edited by Grzewlod
Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Można SV

Testowane 55 st 36 h , zapieczone krótko w 300 st - Pyszotto :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

kiedyś była na forum pieczona wg.Tinka bardzo dobra na warzywach w niskiej temp. ale czasowo  wychodziło chyba ponad 6h

Bardzo dobry przepis, który z powodzeniem kilka razy stosowałem. Golonka jest tutaj przygotowywana dwuetapowo i cała procedura trwa naprawdę długo. Sprawdzę, czy przepis jest na forum - jeśli nie, odszukam i wrzucę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Teraz, Maxell napisał(a):

Bardzo dobry przepis, który z powodzeniem kilka razy stosowałem. Golonka jest tutaj przygotowywana dwuetapowo i cała procedura trwa naprawdę długo. Sprawdzę, czy przepis jest na forum - jeśli nie, odszukam i wrzucę.

Bardzo dziękuję jak  się nie uda postaram się wrzucić skan, trochę poplamiony ale gdzieś mam😁

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Muski napisał(a):

3 godziny rosołowo w warzywach i zapieczona do chrupkiej skórki =rarytas. Solanka 10% OK

Robię golonki w ten sposób od kilku ładnych lat, wszyscy się zajadają.

  • Upvote 1

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.