Skocz do zawartości

woda w dolnych i górnych partiach kiłbasy


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o ustosunkowanie sie do jednego ze wpisów w mojej księdze gości.

Myślę że tu pytający szybciej znajdzie odpowiedź.

 

Witam wszystkich "mięsożerców". Jestem masarzem już od 14 lat i kilkakrotnie spodkałem sie z dziwnym zjawiskiem : otuż kiełbasa po wyrobieniu i napełnieniu w jelita wyglądała cudnie! a po spażeniu w dolnych i górnych partiach kiłbasy pojawiła się woda ,uprzednio dodana do farszu podczas wyrabiania DLACZEGO???

 

Zielina

 

Pozdrawiam Mirosław

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro, najprawdopodobniej mięsko nie miało własciwego pH i nie wiązało wody. Mógł zrobic próbę. Wystarczyło by zostawił wyrobiony farsz i przekonałby sie, iż na dole naczynia po pewnym czasie zacznie zbierać się woda, a własciwie już sok mięsny.

Przyczyną mogło tez być zbyt słabe wyrobienie mięsa no i zbyt duzo wody. :D

Można jeszcze gdybać, ale podstawą do ocenienia tej sytuacji jest podanie bardzo dokładnego przebiegu procesu produkcji wraz z zastosowanymi komponentami.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Stężenie poubojowe i temperatura mięsa i wody.

dodam jeszcze jedno, mięso było wadliwe trudno w tej chwili określić jaki to jest rodzaj wady.

Wiem,że jest to przykre dla masarza kiedy wszytko jest w porządku do czasu parzenia kiełbasy.

Jedyn wyjściem jest zrobienie ślepej próby tak jak pisał Maxell i nie dodawanie wody w trakcie mieszania farszu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trudno na takie pytania odpowiadać - jaK się nie ma więcej informacji - potrzebny jest sklad surowca na tą kielbasę wtedy można wysuwać jakieś wnioski . Tak to można odpowiedzić Do miesa tłustego dodano zbyt dużo wody, lub do mięsa które nie przymowało wody lano ją beż umiaru. POZDRAWIAM
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trudno na takie pytania odpowiadać - jaK się nie ma więcej informacji - potrzebny jest sklad surowca na tą kielbasę wtedy można wysuwać jakieś wnioski . Tak to można odpowiedzić Do miesa tłustego dodano zbyt dużo wody, lub do mięsa które nie przymowało wody lano ją beż umiaru. POZDRAWIAM

Witam

Myślę, że problem występuje, dlatego bo kiełbasa nie związała wtedy są takie efekty

To nie jest tylko woda, ale i tłuszcz, który w trakcie parzenia się topi i po sparzeniu takiej kiełbasy jest taki efekt

Pozdrawiam

... wydaje mnie się, że obydwie uwagi są trafne ... + mogło się nałożyć na obydwie przyczyny niezbyt dokładne wyrobienie (... czy kiełbasa w środku była ścisła :question: czy się także "rozwarstwiała" :question: )

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.