miro Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Prośba o ustosunkowanie sie do jednego ze wpisów w mojej księdze gości.Myślę że tu pytający szybciej znajdzie odpowiedź. Witam wszystkich "mięsożerców". Jestem masarzem już od 14 lat i kilkakrotnie spodkałem sie z dziwnym zjawiskiem : otuż kiełbasa po wyrobieniu i napełnieniu w jelita wyglądała cudnie! a po spażeniu w dolnych i górnych partiach kiłbasy pojawiła się woda ,uprzednio dodana do farszu podczas wyrabiania DLACZEGO??? Zielina Pozdrawiam Mirosław Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Miro, najprawdopodobniej mięsko nie miało własciwego pH i nie wiązało wody. Mógł zrobic próbę. Wystarczyło by zostawił wyrobiony farsz i przekonałby sie, iż na dole naczynia po pewnym czasie zacznie zbierać się woda, a własciwie już sok mięsny.Przyczyną mogło tez być zbyt słabe wyrobienie mięsa no i zbyt duzo wody. Można jeszcze gdybać, ale podstawą do ocenienia tej sytuacji jest podanie bardzo dokładnego przebiegu procesu produkcji wraz z zastosowanymi komponentami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Stężenie poubojowe i temperatura mięsa i wody. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Stężenie poubojowe i temperatura mięsa i wody.dodam jeszcze jedno, mięso było wadliwe trudno w tej chwili określić jaki to jest rodzaj wady. Wiem,że jest to przykre dla masarza kiedy wszytko jest w porządku do czasu parzenia kiełbasy. Jedyn wyjściem jest zrobienie ślepej próby tak jak pisał Maxell i nie dodawanie wody w trakcie mieszania farszu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Trudno na takie pytania odpowiadać - jaK się nie ma więcej informacji - potrzebny jest sklad surowca na tą kielbasę wtedy można wysuwać jakieś wnioski . Tak to można odpowiedzić Do miesa tłustego dodano zbyt dużo wody, lub do mięsa które nie przymowało wody lano ją beż umiaru. POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Grudnia 2006 WitamMyślę, że problem występuje, dlatego bo kiełbasa nie związała wtedy są takie efektyTo nie jest tylko woda, ale i tłuszcz, który w trakcie parzenia się topi i po sparzeniu takiej kiełbasy jest taki efektPozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Trudno na takie pytania odpowiadać - jaK się nie ma więcej informacji - potrzebny jest sklad surowca na tą kielbasę wtedy można wysuwać jakieś wnioski . Tak to można odpowiedzić Do miesa tłustego dodano zbyt dużo wody, lub do mięsa które nie przymowało wody lano ją beż umiaru. POZDRAWIAMWitam Myślę, że problem występuje, dlatego bo kiełbasa nie związała wtedy są takie efekty To nie jest tylko woda, ale i tłuszcz, który w trakcie parzenia się topi i po sparzeniu takiej kiełbasy jest taki efekt Pozdrawiam... wydaje mnie się, że obydwie uwagi są trafne ... + mogło się nałożyć na obydwie przyczyny niezbyt dokładne wyrobienie (... czy kiełbasa w środku była ścisła :question: czy się także "rozwarstwiała" :question: ) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.