Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Poszukuję chętnego do zrobienia sterownika do wędzarni. Mam większość bebechów jakieś tam sondy, ssr-y i inne duperele. Potrzebna będzie estetyczna obudowa, gniazda, wyłączniki i kontrolki. Jak będzie trzeba to wyślę zdjęcia. Obudowa najlepiej z tworzywa bo będzie na stałe przymocowana do wędzarni.

Proszę pisać na PRIV lub jagra@poczta.onet.pl

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20537-sterownik-do-w%C4%99dzarni/
Share on other sites

Czyżby nie było chętnych na budowę sterownika ?🤔

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Jarek pogadaj z Plipkiem albo z Akasem, ty wiesz którym

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Dzień dobry

 

Od kilkudziesięciu lat zajmuje się elektroniką w praktycznym wydaniu. Zaczynałem od budowy urządzeń w oparciu o lampy elektronowe a obecnie projektuje i buduję urządzenie często oparte na mikroprocesorach jednoukładowych. Sam pisze do nich oprogramowanie. Właśnie teraz buduje kolejną wędzarnię z zaawansowanym sterowaniem dymogeneratora i pozostałych rzeczy (grzałki, wentylatory, automatyczna kontrola temperatury i wilgotności w wędzarni).

Jeśli to jeszcze aktualne to chętnie "zmierzę się " z Twoim problemem odnośnie budowy sterownika wędzarni. 

 

Pozdrawiam Stanisław.

17 godzin temu, balti111 napisał(a):

obecnie projektuje i buduję urządzenie często oparte na mikroprocesorach jednoukładowych

Czy możesz się zmierzć ze sterownikiem opartym na raspberry pi?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Dzień dobry.

 

Może być i "malinka" ale po co komplikować sobie życie jak taki sterownik wędzarki można z powodzeniem zrobić na Arduino, tym bardziej że są gotowe rozwiązania i dość tanie podzespoły, czujniki itp.... 

Jeśli Kolega może to poproszę krótko opisać jakie parametry  ma mieć sterownik i co ma robić to postaram się pomyśleć  jak to najprościej i najtaniej wykonać.

 

Pozdrawiam Stanisław.😉

Witam

 

No udało mi się "popełnić " kila różnych konstrukcji wędzarek i dymogeneratorów razem ze sterownikami, ale to bardzo szeroki temat i wszystko zależy od potrzeb potencjalnego użytkownika. 

Posiadam trochę maszyn do cięcia i spawania metali oraz do obróbki drewna a także doświadczenie potrzebne do obsługi tego sprzętu więc pewnie coś dał by się zrobić.

Napisz może co tak w przybliżeniu by Cię interesowało to postaram się dokładniej odpowiedzieć.

 

Pozdrawiam Stanisław

Okej , póki co to mi wystarczy jak będę wiedział konkretnie jaki rozmiar itd to już wiem gdzie szukać , jakby co odezwę się na PW

Wędzarka na kółkach typu kibelek ładowana od frontu , musi przejechać przez drzwi 80  reszta do dogadania wymyślenia.

Edited by szrekPL

Robiłem takiego "potwora" 75cm / 130cm i 165 cm wysokości plus kółka, z GD w formie "trociniaka" z filtrem smoły z dymu. Dwa poziomy wędzenia .Ale to koromysło było , bardzo ciężkie i niewygodne.

Do przejechania z nim z garażu na pole potrzeba 2 osoby. Ale za to wydajność jest powalająca 😁

 

Stanisław

Dobry wieczór

 

To taki mój wynalazek , choć zainspirowałem się jakim ruskim filmikiem na YT. Wyżarzanie zrębek i innego surowca w DG zawsze jest powiązane z emisją oprócz dymu również pary wodnej i śladowych ilości substancji smolistych. To są te składniki ze względu na które eurokołchoz tak nam zabrania starej metody wędzenia.

Ilość tych substancji jest różna w zależności od rodzaju zrębki, jej wilgotności i wielu innych przyczyn. Dość powiedzieć że jest tego sporo. Np. w opisanej powyżej wędzarni 75/130cm to jest prawie 1m2 powierzchni wędzenia i na 2 poziomach. Aby to wędzenia było skuteczne potrzeba dużo dymu gdyż wędzone produkty chłoną go jak gąbka. 

Jednak ze względów zdrowotnych lepiej nie dopuszczać do wędzonych produktów tych różnych szkodliwych substancji. 

Dlatego opracowałem DG z labiryntem który schładzając dym wyłapuje wodę wraz z tym "syfem" .

W tej przykładowej wędzarni podczas 5 godzin wędzenia zbiera się tego prawie litr !!!

I naprawdę nie jest to czysta woda😜

 

Pozdrawiam Stanisław

10 godzin temu, balti111 napisał(a):

zainspirowałem się jakim ruskim filmikiem na YT.

10 godzin temu, balti111 napisał(a):

opracowałem DG z labiryntem który schładzając dym wyłapuje wodę wraz z tym "syfem" .

Domyślam się, że DG ma oddzielną kolumnę z półkami coś na wzór  DG Hanhi 2 - (zamieść fotki DG) ?

 

10 godzin temu, balti111 napisał(a):

Jednak ze względów zdrowotnych lepiej nie dopuszczać do wędzonych produktów tych różnych szkodliwych substancji. 

Nie do końca jest tak jak napisałeś ponieważ parą wodną nie da się wędzić.

 

10 godzin temu, balti111 napisał(a):

podczas 5 godzin wędzenia zbiera się tego prawie litr !!!

10 godzin temu, balti111 napisał(a):

I naprawdę nie jest to czysta woda

Koncentrat o którym mowa jest mieszaniną wody (wilgotność powietrza) i substancji znajdujących się w dymie. 

16 godzin temu, balti111 napisał(a):

Dzień dobry.

 

Może być i "malinka" ale po co komplikować sobie życie jak taki sterownik wędzarki można z powodzeniem zrobić na Arduino, tym bardziej że są gotowe rozwiązania i dość tanie podzespoły, czujniki itp.... 

Jeśli Kolega może to poproszę krótko opisać jakie parametry  ma mieć sterownik i co ma robić to postaram się pomyśleć  jak to najprościej i najtaniej wykonać.

 

Pozdrawiam Stanisław.😉

Dzięki za odpowiedź.

Pięć lat temu trochę bawiłem się malinką. Założenie było aby móć obserwować zdalnie przez sieć domową temperaturę kolumny (wiadomo jakiej) i chłodnicy aby dobrze się skraplało. Kolumna stała oddalona od mojej kanciapy dość sporo i chciałem mieć nad nią kontrolę wzrokową. Domoticz przekazywał wartości temperatury a kamerka sieciowa dostarczała obrazu o stanie napełnienia pięciolitrowej damy.

Teraz kończę stawianie elektrycznego kibelka. Istnieje więc możliwość podłączenia też switcha przez np. AVM FRITZ!Powerline. Pomyślałem więc, że można by mieć potrzebne parametry zawsze na ekranie monitora lub na smartfonie. Takie moje dywagacje.

Może uda się coś opracować i wdrożyć.

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

  • 3 weeks later...

Dobry wieczór

 

Tak trochę byłem zajęty ale czas coś napisać ...

Tak myślę że jak by wszystko było proste to nie mieli byśmy o czym dyskutować ...

 

W dniu 20.02.2024 o 08:16, Grzewlod napisał(a):
W dniu 19.02.2024 o 21:57, balti111 napisał(a):

zainspirowałem się jakim ruskim filmikiem na YT.

W dniu 19.02.2024 o 21:57, balti111 napisał(a):

opracowałem DG z labiryntem który schładzając dym wyłapuje wodę wraz z tym "syfem" .

Domyślam się, że DG ma oddzielną kolumnę z półkami coś na wzór  DG Hanhi 2 - (zamieść fotki DG) ?

 

.. tak zobaczyłem filmik z oczyszczaniem dymu i postanowiłem po drążyć temat co i jak z tym dymem. Okazało się że po pierwsze dym - dymowi nierówny i nawet jeśli to samo drewno spalamy w różny sposób to skład dymu może się znacznie różnić 🙄

Jednak dociekanie jak spalać drewno żeby otrzymać "najzdrowszy dym " nie dysponując dobrze wyposażonym laboratorium to utopia, więc doszedłem do wniosku żeby potraktować zagadnienie "od tyłu" i skupić się na oczyszczeniu dymu takiego jaki w danej chwili dostarcza DG z najbardziej szkodliwych składników i nadmiaru wilgoci.

Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach zaprojektowałem i wykonałem urządzenie które w zasadzie każdy kto ma dwie w miarę sprawne ręce może sobie sam wykonać.

Konstrukcja nie ma jednak nic wspólnego z ""DG Hanhi 2""  który ze względu na konstrukcję wydaje mi się zbyt skomplikowany w budowie jak również w eksploatacji.

Stąd moja konstrukcja oparta na bifilarnie skręconej rurze miedzianej która schładza dym i segreguje z niego wodę i różne niepotrzebne substancje smoliste.

Dodatkowo można go wykonać w różnej wielkości w zależności od posiadanej wędzarni. Następną cechą jest otunelowanie i nadmuch co mocno poprawia sprawność filtra szczególnie kiedy jest zastosowany w dużej wędzarni i ilość czyszczonego dymu jest duża.

W dniu 20.02.2024 o 08:16, Grzewlod napisał(a):

Nie do końca jest tak jak napisałeś ponieważ parą wodną nie da się wędzić.

 

Koncentrat o którym mowa jest mieszaniną wody (wilgotność powietrza) i substancji znajdujących się w dymie. 

Tutaj się zgodzę tylko częściowo, ponieważ dym aby spełniał swoje zadanie powinien składać się  z "dymu właściwego" i "pary wodnej" w odpowiednich proporcjach z zastrzeżeniem że wody nie może być za dużo. Przecież nie po to najpierw obsuszamy kiełbaski czy inne wędzone frykasy aby potem je "ugotować na parze" 😜

Nie jest prawdą również twierdzenie że woda bierze się z wilgotnego powietrza, a jest produktem spalania drewna czyli węglowodanów którym jest między innymi celuloza .

W wyniku tego spalania powstaje głównie woda i dwutlenek węgla oraz terpeny czyli aromatyczne substancje którymi tak obłędnie pachną nasze uwędzone smakołyki.

I tu dochodzimy do sedna sprawy. Oprócz wyżej wymienionych produktów spalania w skład dymu ze spalanego drewna wchodzą również śladowe ilości toksycznych i rakotwórczych substancji których najcięższe i najbardziej szkodliwe frakcje możemy dość łatwo oddzielić poprzez wstępne schłodzenie dymu i części pary wodnej i oddzielenie ich do specjalnego zbiornika.

I tu "pieczemy " dwie pieczenie na jednym ogniu. Po pierwsze pozbywamy się większości tego syfu i dodatkowo podsuszamy i schładzamy dym (wędzenie naprawdę na zimno - szczególnie w lecie) , co wpływa dodatnio na sam proces wędzenia😁

Dodatkowo sam DG posiada proste urządzenie do czyszczenia(przepłukiwania osadów ze środka filtra dzięki czemu każde następne wędzenie jest wykonywane jak by było robione w fabrycznie nowym i czystym urządzeniu, a stare wyczyszczone nagary nie są aktywowane w kolejnych partiach wędzonych smakołyków.

 

Tak że ... zdrówka życzę ..

 

 

Co zaś się tyczy zastosowania sterowników mikroprocesorowych to temat rzeka i tak naprawdę można to zrobić na wiele sposobów.

Ja na chwilę obecna bardziej zajmuje się konstrukcją i budową kilku różnych wędzarni (bo Wielkanoc blisko...) niż jakimiś skomplikowanymi urządzeniami do zarządzania tym procesem.

Oczywiście sterowanie nadmuchem dymu, sterowanie termoobiegiem i w końcu automatyczne sterowanie temperaturą (moc grzałki) to dzisiaj podstawa ... reszta to przyjemność z wędzenia, relaks, piwko i kilka godzin odpoczynku ze świadomością że nic się nie spali itp... 

Można pójść znacznie dalej i np.: zastosować zegar do sterowania cyklami procesu wędzenia (podsuszanie, wędzenie zimnym dymem, podpiekanie i w końcu wyłączenie całego zestawu wędzarniczego. Nawet kiedyś zrobiłem układ do systematycznego obstukiwania DG aby zrębki się nie "zawieszały " i  aby nie trzeba było pilnować czy aby DG nie zgaśnie i nie zepsuje całego procesu wędzenia. 

Reasumując można rano nastawić wędzenie i pójść do pracy a po powrocie konsumować jego efekty ...... Tylko gdzie ta przyjemność czekania aż się uwędzi i takie jeszcze nie schłodzone degustować aż się uszy trzęsą ??? 😁😁😉

 

Pozdrawiam  Stanisław

  • Like 1
22 godziny temu, balti111 napisał(a):

Stąd moja konstrukcja oparta na bifilarnie skręconej rurze miedzianej która schładza dym i segreguje z niego wodę i różne niepotrzebne substancje smoliste.

Dodatkowo można go wykonać w różnej wielkości w zależności od posiadanej wędzarni. Następną cechą jest otunelowanie i nadmuch co mocno poprawia sprawność filtra szczególnie kiedy jest zastosowany w dużej wędzarni i ilość czyszczonego dymu jest duża.

Możesz zaprezentować konstrukcję (zamieścić fotki).

 

 

Witam. 

Aktualnie nie posiadam fotek tego urządzenia ( nie było potrzeby aby zrobić). Po 20 marca będą gotowe filtry do DG wędzarni które aktualnie buduję to postaram się zrobić jakieś foto i wrzucić tutaj.

 

Pozdrawiam Stanisław

  • 3 weeks later...
53 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Dlaczego zastosowałeś dwie rurki pionowe w jakim celu?.

Tak dla skutecznego schładzania dymu i segregacji wody i substancji smolistych. Na górze przy wylocie z tuby ze zrębkami jest temperatura bliska 100 stopni C a na dole już tylko około 30 stopni C. Z jedną rurką nawet 2 razy dłuższą trudno było to uzyskać. Dla małej wędzarni są dwie rurki i to wystarczy ale jak wędzarnia większa to daję 3 albo i 4 i jeszcze są o 50% dłuższe . Np.: do wędzarni która miała pojemność ponad 1,5 m sześciennego, w lecie potrzebne były 4 rurki o połowę dłuższe i jeszcze otunelowanie z nadmuchem i w dość ciepły dzień na dole dało się uzyskać temperaturę 32 stopnie C . Dym który podajemy do środka wędzarni jest wtedy dość suchy i w dużej mierze pozbawiony rakotwórczych substancji smolistych. 

18 minut temu, balti111 napisał(a):

Tak dla skutecznego schładzania dymu i segregacji wody i substancji smolistych.

Jak zastosujesz jedną rurkę stalową zamiast miedzianej to załatwi problem temperatury. Ciekawi mnie Twoja teoraja jak segregowane są substancje smoliste?

20 minut temu, balti111 napisał(a):

i w dużej mierze pozbawiony rakotwórczych substancji smolistych. 

Z tym twierdzeniem się nie zgodzę, żeby dojść do takich wniosków to trzeba mieć badania na zawartość WWA. Oddaj wędzonki do badań a przekonasz się, że normy na zawartość WWA są przekroczone.

W dniu 9.02.2024 o 11:10, JaGra napisał(a):

Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Poszukuję chętnego do zrobienia sterownika do wędzarni. Mam większość bebechów jakieś tam sondy, ssr-y i inne duperele. Potrzebna będzie estetyczna obudowa, gniazda, wyłączniki i kontrolki. Jak będzie trzeba to wyślę zdjęcia. Obudowa najlepiej z tworzywa bo będzie na stałe przymocowana do wędzarni.

Proszę pisać na PRIV lub jagra@poczta.onet.pl

Serdecznie polecam niejakiego  -zenza- pomógł mi przy konstrukcji sterownika do termowinda. Wszystko poszło jak po sznurku - zgodnie ze wskazaniem 'zenza" Nie wiem czy On jeszcze jest na forum, ale naprawdę SUPER GOŚĆ. Polecam 

METALLICA ... Majster od Tapet 😉

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.