Skocz do zawartości

Kiełbasa BIELSKA


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasy "grube" należą do moich ulubionych zwłaszcza, te podsuszane.

Chylę czoło EAnno przed Twymi dokonaniami. Szoda, że nie mieszkam bliżej. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

czy wczoraj była degustacja tej wspaniałej kiełbaski na Woli

Tak, w czasie wycieczki rowerowej :grin: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
Czy mógłbym prosić o podpowiedź co będzie lepsze na tą kiełbasę łopatka wołowa czy karkówka a może jeszcze jakaś inna część.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnna ma rację. Pamietam tę kiełbasę z lat siedemdziesiątych, kiedy pracowalem w Tychach, bo czesto ja kupowałem. Tak tak, na Śląsku były dostepne różne kiełbasy, nie to, co w mojej Pyrlandii.

Piszę ten tekst, bo już trzy razy robiłem tę kiełbasę i nigdy nie wyszła mi taka, jak ta dawniejsza. Wyglądem była podobna do kiełbasy EAnny, to znaczy matowa, raczej chudawa i maly kontrast między tłuszczem a mięsem, a tamta miała tłuszcz bardziej widoczny, kontrast miedzy mięsem a tłuszczem dużo większy i jak ukroiło sie plasterek, to wyglądał tak, jakby zaraz miał ciec z niego tłuszcz, jednym słowem ładna i pyszna. Co do smaku mojej też nie mam zastrzeżeń, ale jednak ta z lat siedemdziesiątych miała trochę inny smak. Suszyłem ją i dłużej i krócej, ale nigdy nie dostała takiego wyglądu. Na drugi raz pewnie dodam więcej tłuszczu i grubiej go zmielę, może coś to da, bo podejrzewam, że w przetwórniach nie trzymali się sztywno przepisu, bo mogłoby braknąć mięsa dla przyjaciół ze wschodu.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakiego mięsa wołowego używałeś.Łopatki czy karkówki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Efekt mojego ostatniego wędzenia.Jak ta kiełbasa się nazywa? :grin:

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drobno mielona i mocno spalona

Z pierwszym się zgodzę z drugim nie :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę ,że marnie idzie to podpowiem :grin: .Kiełbasa z przewagą wołowiny :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedna podpowiedź już była :grin: . Z tego co zauważyłem jest to kiełbasa rzadko pokazywana na naszej stronie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa bielska

 

[ Dodano: Czw 13 Sty, 2011 20:34 ]

Bardzo ładnie i apetycznie wygląda. Ale kogo teraz stać na wołowinę?

O ile sobie przypominam, to 70% wsadu. :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chylę czoła :clap: :clap:

 

P.S.Proszę moderatora o przeniesienie do właściwego tematu

 

[ Dodano: Czw 13 Sty, 2011 20:35 ]

Nieważne koszty ważny smak :grin: :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz,

czekałam, aż ktoś inny zgadnie; ale skoro nie było chętnych :blush:

Robiłam jakiś czas temu tę kiełbasę i zdjęcie jest na forum. Jednak nie była taka ładna jak Twoja.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłam jakiś czas temu tę kiełbasę i zdjęcie jest na forum. Jednak nie była taka ładna jak Twoja.

To ja się zaczerwienię ,bo wzorowałem się na tej Twojej.Jedno mnie tylko martwi ,że o ile sobie dobrze przypominam to ta "kupna" miała przekrój bardziej przypominający salami.Sądzę ,że gdyby nie kutrować części mięsa to przekrój byłby bardziej zbliżony do oryginału.

 

P.S.

Moja małżonka od razu powiedziała mi kto tą kiełbasę rozpozna i miała rację.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkadiuszu,

dobrze, że przypomniałeś tę wspaniałą kiełbasę. Chyba się szarpnę w najbliższym czasie na wołowinę. Poeksperymentuję z kulkami tłuszczu. Mam pewien pomysł, jak to zrobić.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czekam z niecierpliwością na efekty.U mnie wszystko było mrożone ,temp.farszu przed nabiciem 13C i wyszło to co widać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.