Jump to content

Recommended Posts

Witam serdecznie, dzisiaj zauważyłem na słoninie, że ma ona dziwne nitki, włoski na wierzchu co to może być? jakiś pasożyt, włośnica czy może przesadzam i coś się tylko przykleiło i nie jest to nic groźnego? Bo szczerze mówiąc zacząłem się zamartwiać :D  wysyłam również linki do zdjęć w lepszej rozdzielczości, po przybliżeniu wszystko wyraźnie widać.

dc595c1ab1a40.jpg

f8797a86c902c.jpg

2f2405b77643e.png

b137144f6a8ad.png

Pozdrawiam!

Edited by Franz Maurer
14 minut temu, Franz Maurer napisał(a):

jakiś pasożyt, włośnica

Pewna włośnica ;), żeby jeje zpobiec poproś swojego zwierzaka którego masz w domu żeby nie gubił sierści 😁.

• Like 1

Włośnica jest chorobą powodowaną przez larwy bardzo małych pasożytów zwanych włośniami, którymi zarażać się może wiele gatunków zwierząt oraz ludzie. Z powodu małych rozmiarów larw włośni nie są one widoczne gołym okiem. Nie można więc bez specjalnego badania stwierdzić czy mięso jest czy nie jest zarażone.

• Like 1

@Grzewlod Dziękuje za odpowiedź, właśnie problem w tym, że zwierzaka nie mam :D dziwne skąd to się wzięło, ale nie jest to nic poważnego o co miałbym się martwić? ;)

@szrekPL Mój błąd, dzięki za uświadomienie. Więc co to może być, czy to po prostu włoski, które przypadkiem znalazły się na słoninie? i czy ogólnie takie nitki to mogą być jakieś pasożyty czy nie ma takiej opcji?

7 godzin temu, Franz Maurer napisał(a):

które przypadkiem znalazły się na słoninie? i

👍

7 godzin temu, Franz Maurer napisał(a):

czy ogólnie takie nitki to mogą być jakieś pasożyty czy nie ma takiej opcji?

Tak mogą być, są to tzw. Nicienie. Ogólnie powiem, że nicień szczególnie licznie występuje w wielu gatunkach ryb dlatego należy ryby przed spożyciem poddać obróbce termicznej lub mrożeniu.

• Like 1
6 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

👍

Tak mogą być, są to tzw. Nicienie. Ogólnie powiem, że nicień szczególnie licznie występuje w wielu gatunkach ryb dlatego należy ryby przed spożyciem poddać obróbce termicznej lub mrożeniu.

Czyli lepiej tej słoniny nie spożywać? a jeżeli zjadłem kawałek tej słoniny to nic mi nie będzie? kurde no  nie spodziewałem się tego, pierwszy raz się spotykam z takim czymś, no ale człowiek kiedyś też jadł nie patrzył i żyje :D

Edited by Franz Maurer
4 minuty temu, Franz Maurer napisał(a):

Czyli lepiej tej słoniny nie spożywać?

Spożywać tylko przetrzyj słoninę ręcznikiem papierowym celem pozbycia się sierści/włosów.

• Like 1
2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Spożywać tylko przetrzyj słoninę ręcznikiem papierowym celem pozbycia się sierści/włosów.

A czyli nie są to żadne pasożyty, których należy się obawiać? ciekawe właśnie skąd te włoski się wzięły

Dzięki za informację czyli nicień występuje tylko w mięsie ryby? w wieprzowinie go nie ma?

Nicienie dostosowane są do życia w różnych środowiskach, żyją w glebie, w zbiornikach wód słodkich jak i słonych. Odżywiają się martwą materią organiczną, bakteriami czy sokami roślinnymi. Większość gatunków nicieni to szkodniki dla roślin, zwierząt i ludzi.😁

56 minut temu, szrekPL napisał(a):

Jak masz weta niedaleko zanieś wrzuci pod mikroskop i będziesz wiedział,

Nie ma potrzeby nicienie nie żyją w tłuszczu. Larwy nicienia, włośnia krętego (Trichinella spiralis), są otorbione w mięśniach nosiciela.

• Like 1
Godzinę temu, Franz Maurer napisał(a):

A czyli nie są to żadne pasożyty, których należy się obawiać?

Nie są, śpij spokojnie jak masz obawy to wyślij słoninę do mnie 😉.

• Like 1
5 godzin temu, Franz Maurer napisał(a):

nicień występuje tylko w mięsie ryby

Tu znajdziesz ogólną informację MIR nt. pasożyta:

https://mir.gdynia.pl/z-cyklu-faq-baltyk-male-morze-wiele-pytan/

Od siebie dopowiem, że nie tylko w rybach morskich występuje nicień. W rybach drapieżnych i spokojnego żeru żyjących w wodach śródlądowych również.

Edited by Grzewlod
  • Like 1