Jump to content

Recommended Posts

Pasztetowa podwędzana.

 

pasztetowa1.thumb.jpg.9d8eee42aa7649346ba7da32c27d0b23.jpg

 

Składniki:

 

  • 1 kg podgardle z usuniętymi gruczołami
  • 1 kg wątróbka drobiowa
  • 2 kg przerośnięty boczek
  • 1 kg łopatka
  • około 250g kaszki mannej
  • około litr wywaru z gotowanego mięsa
  • dwie spore cebule ( parzone w wywarze)

 

Przyprawy:

 

  • 20 g/kg - sól
  • 1 g/kg gałka muszkatołowa
  • 2 g/kg majeranek
  • 1,5 g/kg ziele angielskie
  • 2 g/kg pieprz czarny.

 

Sposób wykonania:

 

Mięso parzymy do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim i cebulką pod koniec, wątróbkę zalewamy wrzątkiem i parzymy do miękkości (żeby nie była sucha).

Odlewamy około 300 ml wywaru i robimy na nim kaszkę manną. Wywar i wszystkie składniki studzimy.

Po wystudzeniu mięso wraz z wątróbką, cebulą i stężałą kaszką manną mielimy na sicie makowym (ja mielił trzy krotnie). Dodajemy przyprawy wywar i dokładnie wyrabiamy. Można farsz dodatkowo zblendować tak aby farsz miał konsystencję gęstej śmietany.

Następnie nadziewamy farsz luźno w jelita tak aby nie popękały nam podczas parzenia. Parzymy w wodzie o temperaturze około 80 stopni 45/50 minut.

Pozostawiamy pasztetową do wystygnięcia. U mnie wisiała przez noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia osuszyłem w wędzarni w temperaturze 40 stopni. Wędzenie zasadnicze zimnym dymem około 3/4 godziny do słomkowego koloru.

 

pasztetowa2.thumb.jpg.7a7a11f75abc2786a2b7162f4f677bbf.jpg

pasztetowa3.thumb.jpg.537e824893374cfcef1548b80d46235d.jpg

 

Smacznego.

Bogumił Sztuczka

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20588-pasztetowa-podw%C4%99dzana/
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.