Maxell Posted February 24, 2024 Report Share #1 Posted February 24, 2024 Pasztetowa podwędzana. Składniki: 1 kg podgardle z usuniętymi gruczołami 1 kg wątróbka drobiowa 2 kg przerośnięty boczek 1 kg łopatka około 250g kaszki mannej około litr wywaru z gotowanego mięsa dwie spore cebule ( parzone w wywarze) Przyprawy: 20 g/kg - sól 1 g/kg gałka muszkatołowa 2 g/kg majeranek 1,5 g/kg ziele angielskie 2 g/kg pieprz czarny. Sposób wykonania: Mięso parzymy do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim i cebulką pod koniec, wątróbkę zalewamy wrzątkiem i parzymy do miękkości (żeby nie była sucha). Odlewamy około 300 ml wywaru i robimy na nim kaszkę manną. Wywar i wszystkie składniki studzimy. Po wystudzeniu mięso wraz z wątróbką, cebulą i stężałą kaszką manną mielimy na sicie makowym (ja mielił trzy krotnie). Dodajemy przyprawy wywar i dokładnie wyrabiamy. Można farsz dodatkowo zblendować tak aby farsz miał konsystencję gęstej śmietany. Następnie nadziewamy farsz luźno w jelita tak aby nie popękały nam podczas parzenia. Parzymy w wodzie o temperaturze około 80 stopni 45/50 minut. Pozostawiamy pasztetową do wystygnięcia. U mnie wisiała przez noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia osuszyłem w wędzarni w temperaturze 40 stopni. Wędzenie zasadnicze zimnym dymem około 3/4 godziny do słomkowego koloru. Smacznego. Bogumił Sztuczka Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20588-pasztetowa-podw%C4%99dzana/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.